Siirry sisältöön
Epävarma 9. luokkalainen

Hei!

Yhteishaku on jo alkanut, enkä vieläkään ole varma, mihin kouluun hakisin. Tiedän hakevani lukioon, mutta en tiedä mihin. Minulla on muutamia vaihtoehtoja, mutta en tiedä, mikä niistä olisi minulle paras.

Haluaisinkin kuulla ihmisten kokemuksia ja näkemyksiä siihen, mitkä ovat kaikista tärkeimpiä tekijöitä opiskelupaikkaa valitessa. Keskiarvoni on sen verran korkea, että pääsen mihin tahansa lukioon. Suurin huoleni on tällä hetkellä koulumatkan pituus, sillä kaikkiin minua kiinnostaviin lukioihin matkat ovat melko pitkät (40, 50 ja 60 minuuttia). Kuinka paljon aikaa koulumatkaan kannattaa käyttää enintään?

Lisäksi haluaisin kuulla erilaisista painotuksista ja linjoista. Minulla on harkinnassa luonnontieteisiin painottuvat linjat, joilla voisin korvata muita kursseja luonnontieteillä. En kuitenkaan vielä tiedä, kuinka vaikeita luonnontieteet ovat lukiossa ja ovatko ne varmasti minun suurin kiinnostukseni vielä kahden vuoden päästä. Haluaisin tietää, ovatko kaikki erityislinjoilla opiskelevat todella keskittyneitä linjan omiin oppiaineisiin ja onko opiskelu kilpailuhenkisempää kuin yleislinjalla.

Olisi myös mukava kuulla, saako vähän introvertimpikin ihminen uusia ystäviä lukiossa, sillä minun on aikaisemmin ollut aika vaikea tustustua uusiin ihmisiin ja saada oikeita ystäviä.

Kiitos jo valmiiksi kaikista vastauksista. Olisi mukava kuulla opiskeluvalintoihin liittyviä kokemuksia ja ajatuksia. 😊

ENKEKSINIMEÄ

Moi, miullaki on itseasiassa samanlainen tilanne, mut ka vähän alhasempi ja pelottaa etten pääsis siihen lukioon mihin haluisin, joten enpä tiiä minkä laittaisin toiseks vaihoehoks…

abiturientti

Kaikissa lukioissa, erityislinjoilla ja ihan yleislinjoilla, voi itse valita kuinka paljon haluaa panostaa esim. luonnontieteisiin, ja aina voi vaikka vielä kakkosella lopettaa vaikka fysiikan jos siihen ei riitäkään kiinnostusta, ja aloittaa sitten vaikka historian. Erityislinjoilla on mahdollisuus valita painotetummasti kursseja ja keventää pois aineita, jotka menee sen erityisenä opiskeltavan linjan päälle, mutta käytännössä erityislinjalaiset on 90-prosenttisesti ihan yleislinjalaisten kanssa samoilla kursseilla. Tavallisissakin lukioissa saa valita usein koulukohtaisia syventäviä kursseja tai esim. jonkun kansainvälisyyskurssin, eikä erityislinja oikeesti oo ihan niin ihmeellinen. Lukiossa ajanhallinta on tärkeetä ja jos lukee vaikka pitkää matikkaa, jota joskus pitää kotonakin puurtaa, niin liian pitkä koulumatka saattaa syödä jaksamista. Oma suositus kaikille jotka ei oo vielä tehnyt yhteishakua on, että miettii oman jaksamisen kannalta eikä niinkään erityislinjan illuusioiden näkökulmasta :)

kiki

Hei, mulla oli vähän samanlainen tilanne kun itse hain aikoinaan lukioon.

Erityislinjalaisista olen saanut kuvan, että he ovat hyvin omistautuneita omalle asialleen, koska ovat sen perusteella valinneet opiskelupaikankin. Mutta jokainen jonka tiedän menneen erityislinjalle, on saanut sieltä paljon uusia kavereita. Niihin kouluihin lähdetään kaikki samalta viivalta, harvalla on kaveri mukana.

Itse asuin myös kaukana koulusta ja muutin lukion toisena vuonna lähemmäksi koulua. Sanoisin kuitenkin, että jos julkiset kulkee niin itse olisin valmis käyttämään 45 min-tunnin koulumatkaan (yhteen suuntaan).

Tsemppiä valintaan ja hakukevääseen, se on aina niin jännittävää!

Vastaa aiheeseen: Yhteishaku

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top