Siirry sisältöön

yläkouluun siirtyminen TULEVAT KASIT JA YSIT HELP!!!

sc_girl

Kysymys teille, tuleville kaseille tai yseille, miten te oikeasti selvisitte yläkouluun siirtymisestä? Mä en osaa edes kuvitella mitään pahempaa just nyt. Olen siis kuudetta luokkaa käyvä tyttö. Yläkouluun siirtyminen ahdistaa ja pelottaa.
Olen aina pärjännyt kohtuullisen hyvin koulussa, etenkin niissä aineissa, joista olen edes vähän kiinnostunut. Meille on alettu puhua yläasteelle siirtymisestä jo heti kutosen alussa. Siitä asti mieleni on ehtinyt kehittää kaiken maailman uhkakuvia. Entä jos en pärjää, entä jos minua kiusataan, entä jos menetän kaiken vapaa-aikani joidenkin kokeiden takia, entä jos en sopeudu. Se itse koulun vaihto ei jännitä, tunnen sen koulun hyvin, olen käynyt siellä useita kertoja, mutta tuo ylipäätään ala-asteelta yläasteelle siirtyminen.
Voisitteko te kertoa, miten tästä hirveästä jännittämisestä pääsee? Millaista yläkoulussa on? Onko se niin erilainen alakoulun kanssa, kuin väitetään? Tiedän toki jaksojärjestelmästä ja siitä, että ei ole sillä lailla omaa opettajaa tai omaa kotiluokkaa. Mitä muuta minun pitäisi tietää?

Kata, verkk@ri

Moi!

Muakin jännitti yläkouluun meno ihan hirveästi.. uusi luokka, uudet opet, just tuo jaksojärjestelmä ja ihan kaikki uutta.. meillä oli tosi kivat tukioppilaat jotka auttoi meitä sopeutumaan uuteen kouluun ja myös opettajat oli mukavia ja ymmärtäväisiä. nopeasti kaiken uuden oppii!

Ei kannata etukäteen turhaa pelätä! Hyvin kaikki menee! :)

Tytteli13

Muakin jännitti ihan sairaasti yläasteelle meno… mä oon huomannu et yläasteel on paljon enemmän vastuuta mut on myös rennompaa. Kyl yläaste on sillee erillai ku alaste ku on enemmän kokeita, joka tunnil eri luokas, LV(luokanvalvoja), meil on ”kotiluokka” eli LV:n luokka mis se opettaa pääasiassa, siirtymävälkät. Mä en ite tiiä et mite siitä jännittämisestä pääsee eroon. Siitä siirtymisestä selvisin vaan menemällä, vaikka jännitti. Yläkoulus on paljon enemmän kokeita ja läksyjä ja sulla ei mee koko vapaa aikaa joittenkin kokeitten takii tai läksyjen, ne opet kattoo sillee(ainanki meil) et ei oo kolmee koetta enempää yhel viikol, wilmaa ilman ei pärjää (ainankaan meil)koska sinne tulee kaikki läksyt kokeet ja tiedotteet, ne luokat löytää niitten numeroitten perusteel,esim kattoo wilmasta: aa matikan tunti luokassa nro 26 sit ettii sen ja pari viikkoo ku sillee tekee ni oppii niitten luokkien paikat. T. Kasille menevä tyttö

Anon

Itseäkin jännitti yläkoulu tosi paljon ja voin sanoa, ylä-asteella ja ala-asteella ei ole paljon eroa. Paitsi se että porukka ei osaa pitää naamaansa kiinni. En tiiä onko vika systeemissä vai koulussa, mutta läksymäärä ja koemäärä ei oo muuttunu yhtään ja periaatteessa ollaan kerrattu kutosen asioita koko lukuvuosi.

Sovinistipassiivi

Sanoisin sulle vinkiksi, että yritä keksiä muuta ajateltavaa ja vietä hauska kesäloma. Jännitykselle ei välttämättä voi mitään, mutta kun pääsee kouluun, se haihtuu nopeesti.

Mulle ittelleni yläaste oli ihan loistava paikka. Läksyjä oli varsinkin seiskalla vähemmän kuin kutosella, koska tuntitehtäviä annetaan ainakin meillä paljon läksyksi ja jos on koulussa ahkera, niin kotona ei tarvii tehdä niin paljoa. Merkkaa läksyt ite ylös vihon takasivulle aina tunnin jälkeen, nimittäin harva jaksaa niitä merkata ja luokkaryhmissä ei aina saa vastausta. Kokeet on olleet vielä kasillakin aika samaa tasoa kutosen kanssa, niissä pärjää hyvin, kun lukee aina tunnin jälkeen muistiinpanot ajatuksella ja opettelee asiat heti kun ne opetetaan. Silloin ei tarvi paljoa edes erikseen lukea. Istu luokassa eturiviin niin on helppo keskittyä, hanki hyvän oppilaan maine heti kättelyssä ja kuuntele tunneilla.

Yläasteella voi kyllä kohdata huutelua ja jotkut on vielä ihan aivottomia seiskalla eikä mieti mitä sanoo, mutta sitä ei kannata ottaa tosissaan ja naseva vastaus takaisin on aina hyvä idea. Jos ei provosoidu, niin harva jaksaa edes ilkkua. Sitä on kuitenkin turha murehtia, näitä kroonisia uhmaikäsiä on luokalla yleensä ehkä yksi tai kaksi. Kavereita saa nopeasti ja uusiin ihmisiin kannattaa tutustua heti ekana päivänä, niin se on kaikkein helpointa.

Ja sopeutuminen voi tosiaan tuntua alkuun vaikealta, kun on enemmän vastuuta ja vapauksia. Koulurakennuksen oppii kuitenkin yleensä tuntemaan nopeesti, päivien rytmiin pääsee mukaan ja näin eespäin. Eli ei stressiä, kyllä kaikki sieltä tulee yleensä elävänä takasin. :D

8A

Ihan rauhassa vaan. Kuljet omassa porukassa ja keskityt omaan juttuun niin et edes huomaa et oisit yläasteella. Jos ei oo kavereita niin meet vaan jollekkin sanomaan et ”Hei haluisiks olla mun kaveri” Trust me toimii :D

calmyotitties

yläkoulu on oikeesti kiva paikka, riippuu kyl millainen koulu. Kunhan oot vain sosiaaline

xtract

Pääsin nyt ylioppilaaksi ja voin sanoa että ei koulu ole niin karseaa kun sitä ensin luulisi. Olen käynyt tähän saakka viittä (5) eri koulua, ja lisää tulossa yliopistojen ja kansanopistojen myötä. On se alussa vähän stressaavaa jos ei tunne ketään jne. mutta kyllä sitä nopeasti yleensä löytää oman porukkansa ja niin poispäin. Ja jos koulussa todellakaan ei viihdy kannattaa ihan rohkeasti puhua vanhemmilleen tai jopa jollekin opettajalle, koulun terveydenhoitajalle/kuraattorille/psykologille tai muulle aikuiselle tai jopa vaan kelailla ajatuksiaan ja mietteitään ystäviensä kanssa.

Tärkein asia on ehkä se vastuu; ylä-asteella ei tosin valvota tehtävien tekoa ja oppimista samalla tavalla kuin ala-asteella, mutta apua saa aina kun sitä pyytää. Ja ennen kaikkea älä huoli liikaa! Koulu on koulu, onhan se tärkeä mutta ei elämän A ja O. Mielestäni ylä-asteelta lukioon oli isompi hyppy koska lukiossa taas on aika lailla eri menot jne., mutta kyllä senkin pärjää jos vaan huolehtii siitä että saa asiansa tehtyä. :)

13-14-vuotias tyttö

Minuakin jännitti kovasti yläasteelle meno, mutta olin kyllä siitä ihan innoissanikin. Uudet opettajat, joitain uusia aineita, tukioppilaat, jne.

Voin kuitenkin sanoa, ettei se ollut paha siirtyä yläasteelle.

Uskon kuitenkin, että sä pärjäät siellä. Jos sua siellä kiusataan, kerro rohkeasti jollekin, äläkä ujostele. Älä kuuntele kiusaajia, jos he kieltävät sua kertomasta jollekin aikuiselle, että he kiusaavat. Jossain on takuulla joku luotettava aikuinen, jolle voit asiasta kertoa.
Tuskin menetät kaikkea vapaa-aikaasi kokeisiin. Minusta seiskalla ei ees ollut niin vaikeita. Kannattaa vaan kuunnella tarkkaan, tehdä tehtävät ja läksyt sekä lukea huolella, on kokeisiin luku varmasti paljon helpompaa ja nopeampaa, kuin saattaa kuvitellakkaan!
Sopeudut sinne varmasti hyvin! Ole vain oma ittes, äläkä kukaan muu.

Monea on varmasti jännittänyt yläasteelle meno, joka on ihan normaalia, mutta ehkä jopa hieman turhaakin.

Ei ole ainakaan hirveän erilainen kuin ala-aste. Uusia asioita tosiaan on esimerkiksi tuo, ettei ole omaa opettajaa, vaan opettajia on useampia. Teille tulee myös Luokanvalvoja (lyhennettynä LV). Myös Luokanvalvoja saattaa pitää teille jotain oppitunteja, esimerkiksi meidän Luokanvalvoja opetti meille historiaa. Myös silloin tällöin tulee Luokanvalvojan tunteja, jossa tämä kyseinen Luokanvalvoja kertoo jotain asioita tai käskee teitä tekemään jotain tiettyä. Joku tunti jää välistä, jos Luokanvalvojan tunti tulee sen tunnin tilalle. Myös uusia aineita tulee ja meille uutena aineena tuli Biologia, Maantieto ja Kotitalous (kotitalous tuli ainakin mulle uutena, muttei kaikille, sillä jotkut olivat ottaneet kutosella kotitalouden valinnaisaineeksi) sekä Terveystieto. Uusia aineita oli ehkä muitakin, mutta en tällä hetkellä muista.

Olen kuullut, että kasilla tai ysillä alkais yhteiskuntaoppi, itellä varmaan ysillä, sillä lukkareista päätellen, en ole huomannut siellä ollenkaan yhteiskuntaoppia. Mitä mä oon nähnyt, kun matikanopettajalla on jäänyt kasien laskut taululle, ne näyttävät vaikeilta. Mutta mistäs sitä tietää? Se voi olla helpompaa miltä näyttää.

Hyvin se menee! Onnea yläasteen aloitukselle ja hyvää loppukesää sulle! ☀️💕
T: Tuleva kasiluokkalainen❤️

Vastaa aiheeseen: yläkouluun siirtyminen TULEVAT KASIT JA YSIT HELP!!!

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top