Raiskaus
Raiskaus tarkoittaa toisen henkilön pakottamista seksuaaliseen toimintaan (suuseksi, emätin- tai anaaliyhdyntä) käyttämällä väkivaltaa tai uhkaamalla väkivallalla. Teko on raiskaus myös silloin, kun kehoon tunkeudutaan muulla kuin sukuelimellä, esimerkiksi sormella tai seksivälineellä. Silloin, jos toinen on puolustuskyvytön (nukkuu, on tajuton, sammunut, liian pelokas, sairas tai muutoin avuttomassa tilassa tehdäkseen vastarintaa), yhdyntä määritellään raiskaukseksi. Kyseessä on raiskaus myös silloin, jos teko tapahtuu ilman toisen ilmaisemaa tahtoa tai suostumusta. Myös raiskauksen yritys on rikos.
Terveydenhuollon toimipisteessä hoitaja ja lääkäri tutkivat sinut. Sinusta otetaan erilaisia näytteitä, esimerkiksi seksitautitestejä. Lääkäri kirjoittaa lausunnon tapahtuneesta poliisille. Lääkäri tekee aina kaiken mahdollisimman hellävaraisesti ja sinua kuunnellen. Hän tietää, että tutkimus saattaa olla sinulle epämiellyttävä. Saat sanoa koska vain, jos haluat pitää tutkimuksessa taukoa.
Poliisi puolestaan kyselee sinulta tapahtuneesta ja merkitsee tarkasti muistiin kaiken, mitä sanot. Lausuntosi luetaan sinulle jälkeenpäin ja saat sanoa, jos haluat siihen korjauksia. Voi olla, että et muista heti kaikkea tärkeää, mutta saat lisätä asioita lausuntoosi myöhemmin.
Raiskauksesta kertominen voi tuntua aluksi vaikealta. On täysin normaalia, että poliisin tai lääkärin luona voi itkettää tai pelottaa. Ne ovat täysin luonnollisia tunteita ja ammattilaiset ymmärtävät sen kyllä.
Jos et ole kertonut raiskauksesta kenellekään heti tapahtuneen jälkeen, ei ole liian myöhäistä. Kerro jollekin luotettavalle aikuiselle asiasta ja tehkää rikosilmoitus. Älä jää asian kanssa yksin.
- Tekijä on aina syyllinen ja uhri syytön. Mikään, mitä olet tehnyt tai jättänyt tekemättä, ei tee sinusta syyllistä tapahtuneeseen!
- Vaikka olisit esimerkiksi pukeutunut paljastaviin vaatteisiin, flirttaillut tai suudellut tekijän kanssa, et silti ole syyllistynyt mihinkään väärään.
- Vaikka olisit aluksi halunnut seksiä, se ei oikeuta raiskaamiseen. Seksistä saa kieltäytyä missä vaiheessa tahansa.
- Ilman kondomia tapahtuneessa yhdynnässä olet saattanut tulla raskaaksi tai saada seksitaudin. On tärkeää, että kerrot tapahtuneesta, jolloin saat apua näihinkin asioihin.
Seksuaalirikoksen vanhentumisaika on teosta riippuen kymmeniä vuosia ja se vanhentuu aikaisintaan, kun uhri on 28-vuotias. Vuosiakin sitten tapahtunut asia kannattaa kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle ja tehdä rikosilmoitus. Tärkeintä on, että sinä saat apua.
SERI – seksuaaliväkivallan uhrin tukikeskukset
Ilmoita häirinnästä. Pelastakaa Lasten Nettivihje-palveluun voit laittaa matalalla kynnyksellä vihjeen, jos epäilet että olet kohdannut netissä seksuaalista häirintää, houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming, catfishing) tai muuta seksuaaliväkivaltaa. Sinun ei tarvitse tietää onko kyseessä rikos. Ilmoittamalla suojelet myös muita nuoria.
Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelu
Jos haluat puhua asiasta luotettavan aikuisen kanssa, ota yhteys MLL:n Lasten ja Nuorten puhelimeen ja chatiin.
Lasten ja nuorten puhelin ja chat
Tämä artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-tiimin kanssa.
Aiheeseen liittyvät
- Kypsyvä seksuaalisuus
- Seksuaalisuuden portaat
- Seksivisa
- Suorituspaineita pornosta, kavereilta tai mediasta?
- Selviytymiskeinoja elämän kolhuihin
Apua ja tukea
- Lasten ja nuorten puhelin ja chat
- Nuorten tukilinja
- Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelu
- Apua seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan
- SERI - seksuaaliväkivallan uhrin tukikeskukset