Siirry sisältöön

Koulun vaihtaminen

Koulun vaihtaminen

En haluaisi jatkaa lukiossa, vaan vaihtaa ammattikouluun. Olen jutellut vanhempien kanssa, mutta heidän mielestä tuhlaisin lahjojani ammattikoulussa. Voinko vaihtaa koulua ilman vanhempien lupaa?

Kyseessä on sinun tulevaisuutesi ja opintosi eli on tärkeintä, että saisit tehdä sitä, mikä sinua aidosti kiinnostaa. Oletko miettinyt vaihtoa jo kauan vai onko se vasta nyt tullut mieleesi? Oletko tutustunut ammattikouluopintoihin?  Miten paljon olet keskustellut asiasta vanhempiesi kanssa? Jos olet miettinyt asian tarkkaan ja sinulla on hyvät perusteet vaihdolle, sinun ei kannata jäädä lukioon vanhempiesi tahdosta.

Voisit kuitenkin vielä keskustella vanhempiesi kanssa asiasta. Pyydä heitä kertomaan tarkemmin mielipiteensä, miksi he haluaisivat sinun jatkavan lukiossa. Muista kuunnella myös heidän mielipiteitään ja miettiä niitä kunnolla. Jos olet kuitenkin päätöksesi tehnyt, olisi hyvä, jos saisit heidät ymmärtämään, ettei väkisin opiskelu lukiossa ehkä tuota tulosta. Kerro, että väärässä koulussa opiskelu vaikuttaa hyvinvointiisi. Voisit jutella myös opinto-ohjaajan kanssa vaihtoehdoistasi.

Jos sinua kiinnostaa tai tulet toisiin ajatuksiin, monessa ammattioppilaitoksessa voi tehdä nykyään yhdistelmäopintoja eli suorittaa sekä ammatti- että ylioppilastutkinnon.  Nykyään on mahdollista hyvinkin joustaviin opintoihin myös myöhemmin elämässä. Ihmiset saattavat opiskella kokonaan uuden ammatin vanhempana. Tällainen ei ole ollut tyypillistä vanhempiesi kouluaikoina. Tietävätkö vanhempasi esimerkiksi, että nykyisin ammattikoulusta voi päästä kouluttautumaan pidemmälle kuin heidän aikanaan?

Hallintolain mukaan vanhempia on kuultava oppilaitosvalinnoissa. Parasta siis olisi jutella asiasta vanhempiesi kanssa ja saada heidät kuuntelemaan toiveitasi. Jos keskustelut eivät onnistu, voit pyytää apua luotettavalta aikuiselta, koulukuraattorilta tai opinto-ohjaajaltasi. Ota heidät mukaan keskusteluun vanhempiesi kanssa ja selvittäkää tilannetta yhdessä.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top