Siirry sisältöön

Är det OK?

"Min lärare slog mig på rumpan, med det var på skoj!" - Är det OK?

Oikea! Väärä!

Nej. En vuxen person får aldrig ta på ett barns rumpa eller andra privata delar. Om du varit med om att någon tagit på din kropp på ett oönskat sätt, ska du berätta det till någon vuxen du litar på.

"Min kompis berättade min hemlighet vidare" - är det OK?

Oikea! Väärä!

Det beror på hemligheten. Att berätta vidare en kompis hemligheter är inte ett så vänskapligt beteende då vänner ska kunna lita på varandra. MEN det finns undantag, om din kompis blir orolig över dig eller någon annan baserat på det du berättat, så finns det orsak att berätta om det till en vuxen.

"Min syster slår mig när vi bråkar"- är det OK?

Oikea! Väärä!

Nej. Oavsett om det är din syster, en kompis eller någon annan som slår dig, så är det inte okej. Att slå, sparka, skuffa, knuffa, knipa eller på något annat sätt göra illa åt sitt syskon är våld och inte okej. Om båda är med på att leka brottning eller kuddkrig eller liknande, så är det ändå viktigt att leken tar slut direkt om någon får ont eller vill avsluta leken.

"Jag skickade vidare en nakenbild på min kompis" - är det OK?

Oikea! Väärä!

Absolut inte. Att sprida en nakenbild är fel, även om du tagit bilden eller inte. Om personen på bilden dessutom är ett barn, är det ett ännu grövre brott. Om du får nys om en nakenbild, säg att du inte vill se, och be personen med bilden radera den. Oavsett vem det är.

"Min partner vill alltid att jag berättar var jag är" - är det OK?

Oikea! Väärä!

Nej. Att hela tiden behöva veta var ens partner är, vad hen gör och med vem hen är, visar på mycket svartsjuka. Om någon är så kontrollerande och har åsikter om var du får vara, med vem och hur länge, så är det en varningssignal. Upplever man svartsjuka i ett förhållande är det viktigt att berätta om det till någon annan.

"En på min klass mobbade en annan elev, nu fryser vi ut honom" - är det OK?

Oikea! Väärä!

Nej. Även om någon annan betett sig illa, är det inte rätt att bli elak mot den personen. Ingen ska behöva bli utsatt för mobbning, och skolans lärare måste hjälpa till om någon upplever mobbning.

"Min kompis var elak mot mig, nu vill jag sluta vara vänner" - är det OK?

Oikea! Väärä!

Du behöver inte vara kompis med någon om du inte vill. MEN även om man inte är kompisar är det viktigt att man visar respekt och är snäll mot andra. Man kan göra slut som vänner, utan att det behöver bli bråk. Ta hjälp av en vuxen om du hamnar i en sådan situation

"Min mamma pratar illa om min pappa till mig" - är det OK?

Oikea! Väärä!

Nej. Om dina föräldrar är osams eller ogillar varandra, ska det inte behöva gå ut över dig. Att känna att ens förälder vill att man ska välja sida är jobbigt, och inte alls något som ett barn ska behöva göra.

Är det OK?
OK!
Hur gick det för dig, är du nöjd med ditt resultat? I relationer kan det ibland vara knepigt att veta vad som är rätt och fel, och därför är det alltid bra att fråga och prata om det med någon som man litar på. Kom ihåg att Barn- och ungdomstelefonen och nätbrevstjänsten finns till för dig i alla lägen. (0800 96 116, måndag-onsdag 14-17 och torsdag 17-20)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top