Siirry sisältöön

Sinäkö seksitietäjä?

1. Seksuaalisuus on luonnollinen osa

Oikea! Väärä!

Oikea vastaus: a. Seksuaalisuus on luonnollinen osa kaiken ikäisiä ihmisiä vauvasta vanhuksiin. Se ilmentyy ja sitä toteutetaan eri iässä eri tavalla, mutta on koko elämän ajan olennainen osa ihmisyyttä.

2. Jokaisella on oikeus päättää omasta seksuaalisuudestaan ja siitä, miten sitä toteuttaa

Oikea! Väärä!

Oikea vastaus: b. Jokaisella on oikeus päättää omasta seksuaalisuudestaan ja siitä, miten sitä toteuttaa, kuitenkin niin, että kukaan ei saa loukata toisten ihmisten seksuaalista ja ruumiillista koskemattomuutta ja lakia.

3. Se millaiseksi keho murrosiässä kehittyy

Oikea! Väärä!

Oikea vastaus: d. Jokainen kehittyy murrosiässä omaan tahtiinsa eikä sitä voi nopeuttaa tai hidastaa. Jokaisen keho on omanlaisensa ja hyvä sellaisenaan eivätkä esimerkiksi kehon tai kehon osien koko, muoto tai ulkonäkö vaikuta kykyyn nauttia omasta seksuaalisuudesta.

4. Hyvään seurustelusuhteeseen kuuluu

Oikea! Väärä!

Oikea vastaus: b. Seurustella voi jokainen tavallaan, mutta niin, että yhdessä oleminen tulee tuntua molemmista hyvältä. Seurusteluun ei aina kuulu seksi - esimerkiksi silloin, jos jompikumpi ei sitä halua. Myös etäsuhteessa voi seurustella. Seurustelusuhteen lopettamista kannattaa harkita, jos se ei tuota hyvää mieltä, vaan ahdistusta tai pelkoa omasta turvallisuudesta.

5. Tunteista puhuminen

Oikea! Väärä!

Oikea vastaus: c. Jokainen voi oppia puhumaan tunteistaan. Tunteista puhuminen on tärkeää niin ystävyys- kuin rakkaussuhteissa. Se vähentää väärinymmärryksiä ja auttaa ihmisiä oppimaan tuntemaan toisensa ja itsensä paremmin.

6. Seksuaalinen suuntautuminen

Oikea! Väärä!

Oikea vastaus: c. Seksuaalinen suuntautuminen on ihmisen ominaisuus, johon ihminen ei voi itse vaikuttaa ja joka voi muuttua elämän aikana. Kaikki ihmiset ovat keskenään tasa-arvoisia huolimatta seksuaalisesta suuntautumisesta.

7. Seksitaudit

Oikea! Väärä!

Oikea vastaus: b. Seksitaudit voivat olla pitkäänkin oireettomia eivätkä välttämättä näy päällepäin. Oireillessaan ne voivat toisaalta näkyä eri paikoissa kehoa, ei vain sukupuolielinten alueella. Ne voivat tarttua suuseksissä, emätinyhdynnässä sekä anaaliyhdynnässä. Kondomi sekä suuseksisuoja ovat ainoita, jotka estävät niiden tarttumisen ihmisestä toiseen. Seksitaudit vaativat aina lääkärissä käyntiä.

8. Raskaus on aina mahdollinen

Oikea! Väärä!

Oikea vastaus: c. Raskaaksi voi tulla vain, jos tuoretta siemennestettä pääsee naisen emättimeen. Se on mahdollista jokaisessa emätinyhdynnässä, jossa ei käytetä ehkäisyä.

9. Itsetyydytys

Oikea! Väärä!

Oikea vastaus: a. Itsetyydytystä voivat harrastaa kaiken ikäiset, sekä sinkut että parisuhteessa olevat ja se on hyvä tapa tutustua omaan kehoon ja seksuaalisuuteen. Siitä ei aiheudu minkäänlaista haittaa, jos pitää huolta hygieniasta eikä vahingoita sukuelimiä terävillä tai likaisilla esineillä. Itsetyydytyksellä voi olla rentouttava tai toisaalta energisoiva vaikutus. Se täytyy kuitenkin tehdä aina omassa rauhassa niin ettei siitä aiheudu haittaa muille ihmisille.

10. Seksiasennot

Oikea! Väärä!

Oikea vastaus: c. Seksissä ei ole tärkeää hallita erilaisia asentoja, vaan tärkeää on se, miltä seksi tuntuu. Ei ole olemassa oikeita tai vääriä asentoja. Mukavia asentoja voi kokeilla yhdessä oman kumppanin kanssa ja tunnustella, mitä hyvää tai huonoa missäkin asennossa on. Erilaiset sairaudet tai vammat saattavat vaikuttaa siihen, mitkä asennot ovat mahdollisia tai tuntuvat hyviltä.

Sinäkö seksitietäjä?
Hyvä yritys!

Tiedät jo jotain seksuaalisuudesta, mutta kannattaa lukea siitä vielä lisää. Se on oleellinen osa meitä kaikkia ja seksuaaliterveys iso osa hyvinvointiamme!
Hienoa!

Kelpo saavutus! Jos haluat, voit tehdä testin uudestaan ja yrittää saada vielä korkeammat pisteet. Seksuaalisuus on hyvin moninainen asia ja siihen liittyy paljon eri asioita liittyen ihmissuhteisiin, terveyteen, kehoon ja etiikkaan. Siinä riittää opiskeltavaa ja pohdittavaa koko elämän ajaksi!
Vautsi!

Tiesitpä paljon! Seksuaalisuus on läsnä koko elämämme ajan ja muuttaa jatkuvasti muotoaan. Kannattaa siis olla kiinnostunut asiasta, lueskella lisää ja pohtia teemaa yhdessä ystävien kanssa läpi elämän.
Back to top