Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Kuinka kommentoit muiden elämää sosiaalisessa mediassa?

Viime aikoina olen kohdannut monia tilanteita, jotka ovat todella saaneet miettimään yhdenvertaisuutta ja erilaisuuden hyväksymistä – kuinka tasa-arvoisia ja suvaitsevaisia esimerkiksi me suomalaiset olemme? Mikä oikeuttaa sanomaan ilkeitä asioita toisille tai kuka on oikea ihminen määrittelemään kuinka kenenkin tulee toimia? Päivittäin sosiaalisessa mediassa ihmettelen sitä, millaista törkyä sinne toisista ihmisistä kirjoitellaan – joko omalla nimellä tai anonyyminä – ja kuinka helppoa kiusaaminen netissä tuntuu olevan. Nimenomaan kiusaaminen.

Minä rakastan tutustua uusiin ihmisiin ja minua kiinnostaa se, miksi ihmiset ovat juuri sellaisia kuin ovat. Luen esimerkiksi monia blogeja. Äskettäin luin erään Karoliinan kirjoittaman blogitekstin liittyen siihen kuinka paljon bloggaaja on tilivelvollinen elämästään julkisesti. Eikös jokainen saa määritellä sen rajan ihan itse? Työkseen sosiaalista mediaa tekevät ihmiset saavat viikottain kommentteja yksityiselämästään – ja kuinka siinä on epäonnistunut. Kommentteja ihmisiltä, jotka eivät tiedä muuta kuin sen mitä heille on haluttu näyttää. Eli eivät ehkä kovinkaan paljon.

Sama koskee kaikkia julkista työtä tekeviä. Jos näyttelijä näyttelee elokuvassa kohtausta vähissä vaatteissa, joutuu hän monesti myös kärsimään seksuaalisesta ahdistelusta sen myötä. Youtubettajien elämää puidaan hyvinkin aktiivisesti kommenttibokseissa ja alkuvuodesta erityisessä myllerryksessä on ollut meidän tasavallan presidentti. ”Tekikö hän lapsen ihan vaan saadakseen kannatusta vaaleissa?” ”Minkälainen ihminen hankkii tuossa iässä lapsia?” Minä en ole oikea ihminen arvioimaan sitä, koska en tosiaan tiedä asioita taustalta, mutta sen enempää ei ole oikeutettu siihen kukaan mukaan. Paitsi Niinistö ja hänen vaimonsa itse. Presidentti ja hänen vaimonsa ovat ihmisiä siinä missä me muutkin. Se on heidän asiansa, koska he saavat lapsia tai eivät saa. Hekin voivat kärsiä lapsettomuudesta niinkuin kuka tahansa. Herkkiä asioita, joita ei ole kenelläkään oikeus kommentoida ilkeään sävyyn.

Katselin televisiosta X-factor Suomi -ohjelmaa, minkä jälkeen luin twiittejä, mitä somessa ovat ihmiset kommentoineet jaksoon liittyen. ”Tyhmät tuomarit!” ”Mitä tuokin kilpailija tuolla tekee, hakee huomiota vai?” ”Eipä tartte kattoo tätäkään enää!” Minua kosketti ohjelman ensimmäisessä jaksossa aivan erityisesti eräs tyttö, joka haki mukaan kilpailuun. Hänellä oli omanlaisensa tyyli ja hän kertoi oman, vaikuttavan tarinansa. Hän kertoi kokeneensa kiusaamista, koska on ollut sellainen kuin on. Pukeutunut eri tavalla, ollut kiinnostunut erilaisista asioista kuin kaverit.. Kukaan ei ollut hyväksynyt häntä. Kun nyt viimein tuomarit hyväksyivät hänet ja päästivät jatkoon kilpailussa, tyttö purkahti itkuun. Miten tärkeää se on, että joku hyväksyy!!

Usein kuulee sanottavan ”itse hän on valinnut olla erilainen” ”itse hän haluaa jakaa elämäänsä julkisesti” ”Suomi on vapaa maa täällä saa sanoa, mitä haluaa!” No meneekö se nyt ihan niinkään? Onko se ihan okei murskata toisen itsetunto ja levittää pahaa mieltä aivan tietoisesti netissä – tai missä tahansa muualla? Vaikka Suomessa kuinka on sanan- ja mielipiteenvapaus? Tyyliin ”omapa on vikas kun synnyit tähän maailmaan”?

Haluaisin todella, että jokainen tämän lukeva miettisi, mitä itse voisi tehdä sen eteen että maailmassa yhä useampi ihminen ottaisi paremmin huomioon muut kanssaeläjät ja kohtelisi toisia niinkuin ihminen ihmistä. Missä on se inhimillinen kohtaaminen? Se on jokaisen oma asia, mitä mieltä on toisesta eikä kaikkea tai kaikkia todellakaan tarvitse ymmärtää. Mutta siitä huolimatta kaikkien tulisi olla yhdenvertaisia eikä ketään saa haukkua tai kiusata. Huolimatta siitä, missä iässä tekee lapsia tai on tekemättä, mitä kirjoittaa someen tai on kirjoittamatta, miten pukeutuu, kuinka pitkä se hameen helma tai syvä se kaula-aukko on, tykkääkö pojista vai tytöistä, mistä on kotoisin tai uskooko Jumalaan.

Ja kun on jotain kivaa sanottavaa, toisella on ihana paita tai kaveri on hyvä jossain asiassa, sano se! Kehujen voima on ihan mieletön! Maailma tarvitsee niitä pieniä hyviä tekoja ja sanoja enemmän!
Ihanaa päivää just Sulle!

Kata

Nuortennetin toimittaja

Kommentit

 1. Hehkulamppu: ehkä nettikiusaamista vastaan voisi tehdä WhatsApp – ryhmän, jossa keskustellaan, miten nettikiusaamiselta voi välttyä.

  1. Hyvä idea! Kun isketään yhdessä nettikiusaamista vastaan, ehkäpä se saisi kiusaajatkin ajattelemaan! :-)
   Mukavaa syksyä sinulle!
   – Kata

 2. Samaistun. Ei ole oikein kiusata edes somessa. #beautifulpicture
  Itse olen joutunut kiusatuksi myös, en halua kokea sitä uudelleen.
  Se tuo kyyneleet pintaan.

  # (¤.¤) #

 3. Koskettava teksti.
  Toi on nii älyttömän surullista miten paljon kiusataan ja varsinkin netissä.

  Upea toi kuva.

  1. Kiitos ihanasta kommentistasi!
   Niimpä, voi kun olisi tehokkaammat keinot puuttua kiusaamiseen ja vähentää sitä.

   – Kata

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top