Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Miksi äänestän eduskuntavaaleissa ja miksi sinunkin pitäisi?

Elämme vaalikevättä ja oletkin varmasti huomannut jo vaalimainoksia somessa, lehdissä ja kaduilla. Eduskuntavaaleissa Suomi äänestää 200 kansanedustajaa eduskuntaan päättämään meidän, ja myös sinun, tulevaisuudesta.

Tutkimusten mukaan nuorten äänestysprosentti aikaisemmissa vaaleissa on ollut erittäin alhainen ja vastaavasti ikäihmiset äänestävät suomalaisista eniten. Se on tosi harmi, koska silloin nuorten ääni ei kuulu ja meitä ei oteta yhtä hyvin huomioon päätöksenteossa. Eikö olekin vähän hassua, että jotkut keski-ikäiset tai sitä vanhemmat päättävät meidän tulevaisuudesta? Nuorten pitäisi olla enemmän mukana vaikuttamassa. Ja olenkin sitä mieltä, että on turha valittaa päätöksistä jos ei edes halua osallistua vaikuttamiseen.

Miksi minä äänestän? Mun mielestä koulutus on kaiken pohja ja jokaisella pitää olla oikeus kouluttautua niin pitkälle kuin haluaa ja siksi maksuton toinen aste täytyy saada jokaiselle nuorelle. Nuorten mielenterveysongelmiin pitää saada apua matalalla kynnyksellä ja syrjäytymistä täytyy ehkäistä, joten siksikin toisen asteen koulutusta tulisi saada jokaisen nuoren. Seuraavan hallituksen on oltava feministinen ja sukupuolten välinen epätasa-arvo on saatava kokonaan poistettua. Ilmastonmuutokseen on puututtava nyt heti. Nuoret ovat vaatineet päättäjiltä ilmastotekoja ja nuorten huoli ympäristöstä on otettava tosissaan. Minä sanon ylpeästi äänestäväni näissä vaaleissa vihreitä, koska koen että nyt on se aika kun ilmastonmuutoksen kannalta ratkaisevia päätöksiä tehdään ja ne päätökset on oltava sellaisia että ilmastonmuutosta saadaan hillittyä.

Monet jättävät äänestämättä, koska eivät tiedä ketä äänestää. Tärkeintä olisi löytää puolue, joka ajaa samoja arvoja kuin sinä pidät tärkeänä. Sinä juuri itse saat olla sitä mieltä kun olet ja äänestää juuri ketä haluat. Sinun ei tarvitse edes kertoa kenellekään ketä äänestät mutta jos haluat kertoa, voit kertoa. Suomessa meillä on siinä mielessä asiat hienosti, että jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen myös politiikassa. Sinun ei tarvitse kannattaa samaa puoluetta kun vanhempasi tai kaverisi, jos et koe sitä omaksesi.

Tärkeintä puolueista on ymmärtää, että puolueet jakautuvat puoluekentällä oikeistoon ja vasemmistoon sekä liberaaleihin ja konservatiivisiin. Vasemmistopuolueita ovat esim. vasemmistoliitto ja SDP. Ne korostavat hyvinvointivaltiomallia ja yhteiskunnan vastuuta yksilön hyvinvoinnista. Selkein oikeistopuolue Suomessa on kokoomus. Se painottaa yksilön omaa vastuuta sekä yritteliäisyyttä. Mainitsemani vihreät on liberaali puolue, joka ajaa ympäristöasioita sekä yhdenvertaisuutta. Minä itse koen vihreiden olevan puolueista eniten lähimpänä omaa arvomaailmaani ja niitä teemoja, jotka minun mielestäni juuri näissä vaaleissa ovat tärkeimpiä. Puolueita on vielä lisää ja äänestyspäätöstä tehdessä niihin kannattaa tutustua vielä tarkemmin.

Olet ehkä myös huomannut, että netissä on vaalikoneita. Itse olen tehnyt ainakin Ylen vaalikoneen, joka löytyy osoitteesta https://vaalikone.yle.fi/eduskuntavaali2019?lang=fi-FI . Sitä ei kannata liikaa tuijottaa, mutta kone voi antaa sinulle jotain suuntaa keiden ehdokkaiden näkemykset ovat lähellä omiasi.

Jos olet vielä alaikäinen niin ei hätää, nyt sinulla on runsaasti aikaa tutustua vaikuttamiseen ja miettiä mitkä ovat omia arvojasi. Pääset äänestämään vielä monta kertaa. Jos olet täysi-ikäinen, olet varmaan saanut kotiin kirjeenä ilmoituksen äänestysoikeudesta. Sieltä näet, missä voit äänestää. Joko ennakkoon tai virallisena vaalipäivänä. Kun menet äänestämään, ota henkilöllisyystodistus mukaan. Se voi olla esimerkiksi passi tai henkilökortti. Näytä henkkarit vaalivirkailijalle ja toimi ohjeiden mukaan. Käytäthän kansalaisoikeuttasi!

Ja vielä tärkein asia: Ennakkoäänestys Suomessa 3.4.-9.4.2019 ja virallinen vaalipäivä sunnuntaina 14.4.2019

Terkuin Kata

Kata

Nuortennetin toimittaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top