Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Täydellisiä kuvia

Täydellisten jatkona
massakin täydellistä
kaikki paitsi minä.
Katson muualle
yritän unohtaa
pian kuitenkin selainen
taas täydellisiä kuvia
jotka jatkuvat
ja jatkuvat
Ja minä muutun pienemmäksi
pienemmäksi
olemattomaksi
katson peiliin
heitän puhelimen
seinään.

Nykyään erityisesti Instagram, mutta muutkin sosiaalisen median kanavat ovat täynnä täydellisen näköisiä ihmisiä. On naisia, joilla on täydellisen muotoinen vartalo, hyväkuntoinen iho, kauniit hiukset ja lista vain jatkuu. On miehiä, joiden vartalo on todella treenattu ja hyvässä kunnossa. Ihmisiä, joilla tuntuu olevan elämässä kaikki on hyvin. On paljon kavereita, on paljon uusia vaatteita ja vaikka mitä. Tällainen sisältö voi aiheuttaa monille riittämättömyyden tunteen. Tunteen, että on laiska, liian lihava, liian laiha, on muodoton tai ylipäätään tunteen, ettei ole tarpeeksi.

Runo kertoo nykyajan ulkonäköpaineista, joita netissä ja sosiaalisessa mediassa kohdataan. Monet nuoret voi samaistua runoon ja sen viestiin. Positiivisen sisällön ja niin sanotusti täydellisten kuvien jakamisessa ei ole mitään väärää. Ihmiset yleensä haluavat vain jakaa itsestään kuvia, koska näyttävät omasta mielestään hyvältä tai haluavat jakaa muille hyvää mieltä tuottavaa kontenttia.

Kuitenkin nuoret saattavat ajatella näistä todella usein: Miksen mä näytä tuolta? Miksei mulla oo tollanen vartalo? Miksen mä ole näin hyvässä kunnossa? Oispa mullakin varaa tehä tollasia juttuja, Miks mulla on näin tylsä elämä? Miks mä näytän tänään tältä? Miksen mä saa itestäni näin kauniita kuvia? Miks mun vaatteet näyttää näin rumilta? Miksei mulla oo tälläisiä kavereita? Miks mun kulmat on näin ohuet? Miks mä oon näin laiska? Miksen osaa mitään siistiä?

Tällaiset ajatukset saattavat muokata kuvan siitä, millaisena ihmisenä nuoret pitävät itsensä. Joku on saattanut ajatella olevansa kaunis, kunnes sosiaalinen media muutti hänen käsityksensä, kun taas toinen saattaa ajatella, että on taiteellinen, kunnes on nähnyt muiden tekemiä taideteoksia sosiaalisessa mediassa. Tällainen tilanne ei tietenkään ole suotuisa.

Sosiaalisen median ja internetin yksi varjopuolista on myös vihakommentit, joissa saa kuulla ilkeyksiä ja uusia ehdotuksia siitä, millainen sinun pitäisi olla. Somessa ja netissä et ole koskaan riittävä, koska aina on joku, jolla on jotain pahaa sanottavana.

Nykyään aiempaa nuoret ihmiset käyttävät monia sosiaalisia medioita. Mitä nuorempi olet, sitä herkemmin altistut median aiheuttamille ulkonäköpaineille.

Tämän takia siis on todella tärkeää muistaa, että netissä kuvia muokataan todella paljon. Kriittinen asenne kaikkeen mitä somessa näkee on hyvä muistaa pitää mielessä! Jokainen meistä on hyvä juuri sellaisena, kun on, eikä kukaan anonyymi tai vähemmän anonyymi kerro sinulle millainen sinun pitäisi olla. On todella ok, jos tekee mieli maata koko päivä sängyssä, jos tuntuu siltä. On todella ok, jos sinun vartalosi ja huulet ei näytä samalta kuin Kylie Jennerillä!

Tärkeintä on, ettei anneta somen kertoa meille millaisia meidän pitää olla vaan hyväksyä se millaisia olemme jo nyt!

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Apua ja tukea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top