Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Tyypin 2 Diabetes

Diabetes on autoimmuunisairaus tai tulehdus, jossa haima ei tuota ollenkaan insuliinia tai sitä on tarpeeseen nähden liian vähän. Aluksi diabetes voi olla oireeton, eikä aiheuta mitään oireita. Olen sairastanut itse tyypin 2 diabetesta jo 5-vuotta 4.8.2015 vuodesta saakka, meillä on suvussa tyypin 1 ja 2 diabetesta.

Diabeteksen oireita ovat mm: jatkuva jano, lisääntynyt virtsaamisen tarve, tahaton laihtuminen, 2 tyypeillä ylipaino, näläntunne, pyörryttäminen, mielialojen vaihtelu, hikoilu, käsien tärinä, vapina, painajaiset, riitaisa/haastava käytös, näkeminen kahtena.

Diabeetikko voi tarvita toisten ihmisten apua, jos hänen verensokerinsa laskee alle 4. Aluksi diabetesta hoidetaan ruokavalion, liikunnan ja painonhallinnan avulla, jos se ei auta otetaan käyttöön tablettihoito. Tyypin 1 diabeetikko tarvitsee aina hoidokseen insuliinia, koska hän ei pysy muuten ilman sitä elossa.

Tyypin 2 diabetekseen liittyy myös pahoinvointi ja heille voi tulla helposti asetonin haju hengitykseen, suun kuivuminen jne… Happomyrkytys on aina hengenvaarallinen tila, joka vaatii aina sairaalahoitoa ja johtuu insuliiniresistenssistä eli insuliininpuutteesta. Diabetes on nopeasti etenevä sairaus ja haimantuontantoa voi loppua vuosien myötä kokonaan. Maksa väsyy siihen, että se joutuu yöaikaan kuromaan sisäelinrasvaa vatsalaukun ympäriltä.

Vältä kovia eläinrasvoja, lisää enemmän liikuntaa, nuku tarpeeksi pitkät yöunet, laihduta, jos olet ylipainoinen, syö säännöllisin väliajoin, koska muuten nälkä kasvaa liian suureksi ja johtaa herkästi ahmiseen, vältä ylimääräisiä välipaloja ja naposteluja.

Diabeetikolle hyviä välipaloja on mm: mysli, maustamaton jugurtti/viili, kuitupitoiset viljatuotteet, hedelmät, ruisleipä, pähkinät, rusinat, kasvikset, vihannekset, juurekset ja marjat. Kohtuudella syötynä kova eläinrasva kovettaa ja tukkii kaikkien ihmisten verisuonia ja siksi se ei ole hyväksi kenellekkään ihmiselle.

Suomen Diabetesliitolta saa lisää tietoa diabeteksesta, ja kannattaa liittyä myös jäseneksi, osallistua heidän luennoilleen ja kursseille. Diabetesta kannattaa hoitaa hyvin, koska se aiheuttaa lisäsairauksia ja siihen voi huonosti hoidettuna kuolla, siinä mielessä se on vakava pitkäaikaussairaus. Tyypin 2 diabeteksesta voi parantua, mutta tyypin 1 diabetekseen ei ole keksitty vielä parantavaa hoitokeinoa.

Älä koskaan jätä diabeetikkoa yksin, jos hän makaa tajuttomana maassa, vaan soita esimerkiksi ambulanssi paikalle.

Jos et muuten tiedä miten pitäisi toimia, käännä hänet kylkiasentoon varmistaaksesi hengityksen kulkeminen. Kokeile tuntuuko pulssi ja tunnetko ilman virtaavan poskeasi vasten. Avaa hengitystiet taivuttamalla päätä taaksepäin painamalla toisella kädellä otsasta ja toisella leuasta. Soita 112 ja jää odottamaan ambulanssin tuloa ja opasta auttajat paikalle. Älä sulje puhelinta ennen kun saat siihen luvan hätäkeskuspäivystäjältä.

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Apua ja tukea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top