Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Suhteet vanhempiin

Tuntuuko vanhempasi ärsyttävän sinua vain entistä enemmän? Tiukat kotiintuloajat ja muut säännöt saattavat tuntua tyhmiltä. Mistä kuitenkin tämä yhtäkkinen riitaisuus johtuu.

Kasvaessa nuorelle tulee tarve itsenäistyä. Tällöin ystävät ja mahdolliset seurustelukumppanit tulevat erityisen tärkeiksi. Samalla vanhempien rooli kutistuu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei vanhemmat olisi edelleen rakkaita ja tärkeitä.

Tämä itsenäistymisen vaihe kuitenkin usein huolestuttaa vanhempia. Heidän roolinsa väheneminen nuoren elämässä saattaa tuntua hankalalta. Vanhemman ja nuoren suhteen välille syntyy kaksi toisilleen vastakkaista tarvetta: itsenäisyys ja tarvitsevuus. Nuori tarvitsee vanhempiaan edelleen paljon, mutta tahtoo itsenäistyä ja elää samalla myös omaa elämäänsä. Usein samaan aikaan vanhempien elämissä tapahtuu suuria muutoksia esimerkiksi työelämässä enemmän vastuuta. Tämä luo otollisen maaperän ristiriidoille.

Nuoret vertailevat usein itseään toisiin ja hakevat siten tukea ja keinoja ymmärtää itseään ja kokemiaan muutoksia. Ystävien tuki onkin nuorille erityisen tärkeää, koska he kokevat samoja asioita samaan aikaan.

Nuorilla on usein myös kasvaessaan hankalia päätöksiä. Tässä elämänvaiheessa tapahtuu suuria muutoksia ja nopeaa kehitystä. Suuria päätöksiä ovat esimerkiksi valinta jatko-opinnoista tai muista tulevaisuuden suunnitelmista. Usein vanhemmatkin tahtovat vaikuttaa nuoren päätöksiin, joka saattaa myös aiheuttaa riitaisuutta.

Kuitenkin aina kannattaa muistaa, että vanhempasi tahtovat vain parastasi. Molemmilta puolilta pitää tulla ymmärrystä asioiden selvittämiseksi. Kannattaa aina miettiä riitatilanteessa, ”Onko tämä riita järkevä?” ja yrittää rauhoittua. Myös puhuminen vanhempien kanssa auttaa huomattavasti ja ehkäisee riitoja.

-Roosa

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Apua ja tukea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top