Siirry sisältöön

Rajoja ja riitoja

”Mun vanhemmat jaksaa aina valittaa kotiintuloajoista. Mut ehkä se on kuitenkin parempi kuin se, ettei niitä yhtään kiinnostais.”

Rajat kertovat välittämisestä. Nuoresta vastuussa olevien läheisten aikuisten tehtävänä on huolehtia siitä, että lapset ovat turvassa. Läheiset aikuiset asettavat usein rajoja, jotka saattavat tuntua joskus todella ärsyttäviltä ja typeriltä. Rajat kertovat kuitenkin siitä, että heille ei ole itsestään selvää, missä nuori kulkee tai mitä hän tekee. Aina ei kuitenkaan tunnu siltä, että kyse olisi omasta parhaasta. Silti kannattaa osoittaa olevansa läheisten aikuisten luottamuksen arvoinen. Tällöin fiksut aikuiset osaavat antaa myös vapauksia.

Kaikki läheiset aikuiset eivät aseta lapsilleen rajoja. Tämä ei tarkoita, etteivät he välittäisi. He vain saattavat esimerkiksi noudattaa kasvatustyyliä, jonka mukaan lapset eivät tarvitse rajoja.

Jokaisessa perheessä riidellään joskus. Aikuisilla voi olla työkiireitä tai työttömyyttä, pinna saattaa olla kireällä ja perheellä olla yhteistä aikaa liian vähän. Väsymys, väärinymmärrykset ja erilaiset mielipiteet aiheuttavat joskus turhiakin riitoja. Riitaa voi syntyä mitä pienimmistä jutuista. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä. Tavallinen arkinen nahistelu kuuluu elämään. Tärkeintä on, että asioista keskustellaan ja riidat pyritään selvittämään, jolloin kodin ilmapiiri voi säilyä hyvänä.

  • Pidä kiinni lupauksistasi. Näin osoitat olevasti luottamuksen arvoinen ja teet ison palveluksen itsellesi ja sinusta huolta pitäville aikuisille.
  • Kerro läheisille aikuisille, mitä sinulle oikeasti kuuluu. Kerro, mitä mietit ja minkälaista on olla nuori. Kerro, millaista on olla juuri sinä. Jos huolet painavat, on hyvä, jos voit saada kotoa tukea.
  • Jos teet virheitä, kerro niistäkin. Virheistä kertominen osoittaa, että olet suoraselkäinen ja uskallat ottaa vastuun tekemisistäsi. Tämä myös lisää aikuisten luottamusta sinuun.
  • Jos sinua syytetään jostain mitä et ole tehnyt, oikaise asia. Keskustele asiasta, kuuntele läheisiä aikuisia ja perustele oma kantasi. Pysy mahdollisimman rauhallisena.
  • Jos sinua loukataan, läheiset aikuiset eivät pidä lupauksiaan tai käyttäytyvät epäreilusti sinua kohtaan, kerro miltä sinusta tuntuu. Jos puhuminen tuntuu vaikealta, kirjoita kirje, sähköposti tai tekstiviesti, jossa kerrot tunteistasi.
  • Kaikki tekevät virheitä joskus, myös läheiset aikuiset. Opettele antamaan anteeksi. Kaikkea ei tarvitse hyväksyä, mutta anteeksi voi aina antaa. Anteeksianto helpottaa omaa oloasi.
  • Pyydä anteeksi. Jos sanot pahasti tai toimit loukkaavasti, on tärkeää osata pyytää anteeksi.
  • Osoita, että välität. Anna hyvää palautetta, kun siihen on aihetta ja huomioi läheisten aikuisten onnistumiset.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top