Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Apua! Vanhempani erosivat, mikä avuksi?

Vanhempien ero voi tuntua kamalalta, mutta myös helpottavalta. Mutta mitä jos ei tiedä, mikä tai kuka voisi auttaa juuri sinua tai kaveriasi?

Vanhempien ero voi olla raskasta koko perheelle. Perhe ikään kuin hajoaa, mutta mielestäni siitä ei ole kyse hajoamisesta. On kyse uudelleen aloittamisesta. Vanhemmat muuttavat erilleen, ja aloitetaan uudesta paikasta. Uusperheitä voi syntyä, ja sekin voi herättää paljon erilaisia tunteita.

Mielestäni tärkeintä on ottaa oma aikansa vanhempien erolle. Olo voi tuntua ensiksi todella kurjalta, mutta se helpottuu, kun antaa itselleen aikaa ajatella tilannetta.

  1. Etsi asioista hyviä puolia
    Kun ajattelee vanhempien eroa, kannattaa etsiä asiasta hyviä puolia. Esimerkiksi jos vanhempien ero oli riitaisa, on varmasti helpottavaa, kun ei tarvitse kuunnella riitelyä enää. Tai jos jompikumpi vanhempi löytää uuden kumppanin ja tällä on edellisestä suhteesta lapsia, voit miettiä että nyt sinulla on ainakin joku, joka on kokenut saman kuin sinä ja saat myös näkökulmaa jos ero tarinanne ei ollut samanlainen.
  2. Puhu, puhu, puhu ja puhu
    Puhuminen asioista oikeasti auttaa kun puhuu oikealle henkilölle. Voi olla ehkä vaikeaa puhua erosta heti ensimmäisenä omalle vanhemmalle, joten kannattaa kokeilla puhua esimerkiksi koulupsykologille tai terveydenhoitajalle tai vaikka hyvälle kaverille. Etenkin jos on kavereita, jotka ovat kokeneet saman. Saman kokeneelle on helppo puhua asiasta. Tai mieti että tulevaisuudessa voit auttaa jotakuta toista, jonka vanhemmat eroavat. Myös jos on sisaruksia, heille voi puhua myös, sillä te koette eron yhdessä ja sisaruksista voi olla iso tuki.
  3. Kokeile muutakin kuin vanhempien eron miettimistä
    Asian prosessointi on tärkeää ja sitä ei tule sulkea kokonaan pois, mutta on myös tärkeää ettei se ole ainoa asia mikä pyörii päässä. Kokeile vaikka uuden harrastuksen aloittamista. Esimerkiksi aloita lukemaan kirjoja, käy kävelyllä, opettele kokkaamaan tai aloita vaikka jooga tai uusi laji mitä olet aina halunnut kokeilla . Metsässä kävely on mielestäni suosikki, koska silloin voi nollata ajatukset, oli sitten kyse mistä tahansa. Myös kouluun ja opiskeluun keskittyminen voi viedä huonot ajatukset pois. Myös se, että näkee kavereita voi helpottaa. Ja kuten edellisessä kohdassa sanoin, heidän kanssaan kannattaa myös puhua asiasta jos siltä tuntuu.

Siinä oli mielestäni kolme keinoa, jotka olen kokenut toimiviksi. Kun minun vanhempani erosivat, olin noin 7 vuotias. En itse muista erosta melkein mitään, mutta kävin silloin juttelemassa kuraattorille. Sanoisin, että minun kohdalla toimi parhaiten aika, koska nyt melkein kymmenen vuotta vanhempana olen mielestäni saanut asian kokonaan käsiteltyä. On vielä paljon kysymyksiä joihin haluaisin saada vastauksia vanhempieni eroon liittyen, mutta en halua vastauksia juuri nyt vaan sitten kun sille on mielestäni hyvä aika.

Nyt minun on helppo puhua vanhempien erosta muille ja mietin, että voin auttaa myös jotakuta toista, sillä olen kokenut saman asian. Jokaisen vanhempien ero voi olla erilainen. Toisilla se voi olla jo kaukana menneisyydessä, kun taas toisilla se on juuri nyt käynnissä.

On tärkeää kuitenkin tehdä niin kuin itsestä tuntuu parhaalta, mutta älä jää sängyn pohjalle pitkäksi aikaa. Vanhempien ero ottaa aikansa ja se on ok.

Voimaa ja jaksamista ihan jokaiselle, etenkin just sulle!

-vanhempien eron kokenut nuori

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Apua ja tukea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top