Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Työharjoittelussa Ohjaamossa

Suoritin yhteisöpedagogin (AMK) työharjoittelun Ohjaamossa. Kerron ensin vähän siitä, mikä Ohjaamo on. Sen jälkeen saatte kuulla minun kokemuksiani työharjoittelusta.

Ohjaamo on ilmainen palvelu, joka on tarkoitettu 15-30-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Ohjaamossa toimii moniammatillinen tiimi, johon kuuluu niin TE-asiantuntija kuin ammatinvalintapsykologi sekä nuoriso-ohjaaja ja etsivä nuorisotyöntekijä. Lisäksi Ohjaamolla on aina paikalla myös ohjaamo-ohjaaja.

Ohjaamosta saa tukea mihin tahansa asiaan elämässä. Se voi liittyä esimerkiksi opiskeluun, asumiseen, rahaan, ihmissuhteisiin tai vapaa-aikaan. Yhdessä ohjaamo-ohjaajan sekä asiantuntijoiden kanssa voi tulla miettimään ratkaisua pulmaan.

Olen iloinen siitä, että pääsin tekemään harjoittelussani tosi monipuolisesti erilaisia asioita. Olin mukana asiakastapaamisissa. Opin niistä paljon, sillä jokainen asiakaskerta on hyvin erilainen ja asiat sekä tilanteet ovat jokaisella nuorella erilaiset.

Vastasin myös Ohjaamon puhelimeen, sillä nuoret voivat myös soittaa ja sanoa asiansa puhelimessa eikä ole välttämätöntä tulla paikan päälle. Puhelimessa puhuminen oli aluksi todella jännittävää, mutta nuoret ovat kuitenkin aivan ihania tyyppejä, joiden kanssa asiat kyllä hoituvat! <3

Minun kotipaikkakuntani Ohjaamolla toimii K18-ryhmä, joka on tarkoitettu kaikille 18-30-vuotiaille, jotka kaipaavat tekemistä vapaa-ajalle sekä uusia kavereita.

Yksi ryhmäkerta oli Discordissa, jolloin pidimme ryhmäläisille tietovisaa. Toinen ryhmäkerta toteutettiin livenä, ja silloin pelasimme pihapelejä. Molemmista kerroista sai todella hyvää ohjauskokemusta.

Lisäksi pääsin vetämään 9. luokkalaisille työnhakuinfoa. Se toteutettiin Teams-ympäristössä ja teknisiltä ongelmilta ei vältytty. Ensimmäiset kerrat olivat todella jännittäviä, mutta kerta kerralta infon vetäminen tuntui luontevammalta.

Tein harjoittelussa paljon esimerkiksi somemainoksia. Minulle Canva-ohjelman käyttö oli tuttua jo vapaaehtoistyöstä sekä olen tehnyt mm. oman CV:n Canvalla. Suosittelen kokeilemaan! Sillä saa tehtyä paljon erilaisia visuaalisesti hienoja mainoksia, somekuvia, esitteitä jne.

Tehtäviäni oli myös somekanavien päivittäminen. Tein harkan aikana Ohjaamon someen mm. yhden arvonnan, paljon stooreja sekä reels-videoita Ohjaamon asiantuntijoista.

Muita hommia oli kesätyö- ja harrastuskansion päivittäminen. Harrastuskansioon listasin, mitä kaikkea omassa kaupungissani voi harrastaa ja tehdä vapaa-ajalla ja kansiota voi sitten esitellä nuorille Ohjaamolla. Kesätyökansioon etsin uusia kesätyöilmoituksia ja tulostin ne.

Ohjaamolla käy paljon nuoria kysymässä työmahdollisuuksista, joten kesätyökansio on aina hyvä pitää ajantasalla.

Tykkäsin kovasti olla Ohjaamolla harkassa. Harkkani kesti neljä viikkoa ja aika meni todella nopeasti. Aina oli jotain pientä hommaa tehtävänä eikä tylsiä hetkiä kauheasti ollut.

Työpaikalla oli hyvä ilmapiiri ja aina oli helppo kysyä neuvoa ja apua, jos oli jostain epävarma. Ja tämä vain vahvisti sitä, että nuoret ovat se ryhmä, jonka kanssa haluan työskennellä.

Oletko sinä ollut työharjoittelussa ja millaisia kokemuksia siitä jäi? Kerro kommenteissa!

 

Kata

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Apua ja tukea

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top