Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Miksi kuntavaalit ovat tärkeät?

Nuortennetin toimittajat jakavat tässä tekstissä ajatuksiaan kuntavaaleissa äänestämisestä.

Eva: Kuntavaalit ovat äänestystapahtuma, jossa valitaan kuntiin kunnanvaltuutetut.

Kata: Kuntavaaleissa valitaan kunnanvaltuutetut, jotka päättävät meidän kuntamme asioista eli juuri niistä asioista, jotka koskevat meidän jokaisen arkea. Nyt on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että kuka näistä asioista on päättämässä. Oli kyse sitten ilmastonmuutoksen torjunnasta, mielenterveyspalveluihin pääsystä, harrastusmahdollisuuksista tai verojen maksamisesta.

Eva: Kuntavaalit ovat tärkeät jokaisen kunnan kannalta, sillä niissä valitaan äänestämällä kuntiin valtuutetut henkilöt, jotka ajavat kuntalaisten asioita.

Lisa: Kuntavaalit ovat tapa saada muutoksia, jotka edistäisivät kunnan kehitystä valoisampaan tulevaisuuteen. Kuntavaaleissa jokainen saa oman äänensä kuuluviin.

Kata: Ajattelisin itse niin, että jokainen äänestämättä jätetty ääni on ääni sellaiselle ehdokkaalle, joka on aivan eri mieltä asioista kanssasi. Mitä useampi meistä ajattelee, ettei omalla äänellä ole merkitystä ja jättää äänestämättä, sitä enemmän annetaan päätösvaltaa muille. Kannattaa miettiä, haluaako sitä?

Eva: On! Monta pientä tekoa, koostavat suuren kokonaisuuden.

Lisa: On, sillä jokainen äänestys joka menee kunnan edistämiseen on hyötyä. Yksittäinen ääni vaikuttaa kokonaisuuteen.

Kata: Suosittelen miettimään, mitkä ovat omat arvot ja asiat, joihin itse haluaisi omassa kunnassa muutosta. Sen jälkeen lähtee etsimään ehdokasta, joka tekee näiden arvojen mukaisia päätöksiä ja on valmis viemään eteenpäin sinulle tärkeitä asioita. Vaalikoneita löytyy netistä paljon erilaisia, ne antavat hyvää suuntaa.

Eva: Käymällä keskustelua ehdokkaiden kanssa ja tekemällä vaalikoneen.

Lisa: Kannattaa lukea netistä, millaisia ajatuksia kaikilla puolueilla kuin ihmisillä on. Sen myötä voi valita itselleen sopivan ehdokkaan, jolla on samat arvo ja sama näkemys.

Kata: Äänestän, koska koen että se on jokaisen velvollisuus, jolla vain on oikeus äänestää. Tämä on keino vaikuttaa siihen, että itselle tärkeitä asioita viedään eteenpäin omassa kunnassa.

Eva: Minulla jää valitettavasti vielä muutamasta kuukaudesta vajaaksi, että saisin äänestää. Tavallaan olen helpottunut, sillä suhtaudun puoluepolitiikkaan hieman skeptisesti. Luulen, että tulevaisuudessa kuitenkin aijon äänestää ja sellaista henkilöä, joka kuuluu puolueeseen, jonka vaaliohjelma vastaa parhaiten omaa näkemystäni. Tällä tavoin teen pienen teon, josta on oikeasti paljon hyötyä.

Lisa: Äänestän, koska koen, että voin sitä kautta vaikuttaa oman kunnan päätöksissä.

Kata: Kyllä. Ajattelen, että nuoret ovat hyvin perillä yhteiskunnallisista asioista ja toisaalta, monet poliittiset päätökset koskevat myös nuorten elämää sekä tulevaisuutta, joten miksi nuorilla ei saisi olla mahdollisuutta vaikuttaa siihen, millaisia nämä päätökset ovat? Se olisi myös tärkeä viesti yhteiskunnalta nuorille, että heidän mielipiteensä ovat myös tärkeitä.

Eva: Kyllä ja ei. Kyllä, koska on paljon nuoria, jotka olisivat jo todella kypsiä antamaan äänensä vaaleissa. Ei, koska on kuitenkin niitä, jotka eivät ole vielä niin valmiita siihen ja päätöksenteko sekä ympärillä tapahtuvat asiat ovat lähinnä läppää. Ikä on kuitenkin hyvin vaikea kriteerinä sille, onko kukin valmis ottamaan asioita tosissaan ja ajattelemaan itsenäisesti, onhan täysi-ikäisilläkin siinä paljon hajontaa.

Lisa: Mielestäni sitä pitäisi laskea. Nuorilla on paljon sanottavaa ja tarjottavaa. Olisi helpompi saada kokonaisnäkemys kunnan ajatuksista, jos raja laskisi esimerkiksi 15-16 vuotiaille.

Kata: Itselleni tärkeimmät teemat ovat ympäristö, lapset ja nuoret sekä mielenterveys.

Eva: Minulle mm. mielenterveys, terveydenhuolto ja kulttuuri. On kuitenkin paljon muitakin tärkeitä asioita, jotka koskettavat ja tulevat koskettamaan itseä hyvin paljon.

Lisa: Itselleni mielenterveys, terveydenhuolto, sekä koulutus ovat lähellä sydäntä.

Ennakkoäänestys on 26.5. – 8.6. ja virallinen vaalipäivä on 13.6. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspisteessä, jotka on lueteltu äänioikeusilmoituksessa.

Kun menet äänestämään, ota mukaasi henkilöllisyystodistus. Näytä se vaalivirkailijalle ja hän antaa sinulle äänestyslipun. Kirjoita äänestyslippuun ehdokkaan numero selkeästi. Älä tee mitään muita merkintojä. Vie sen jälkeen taitettu lippu vaalivirkailijalle ja toimi tämän ohjeiden mukaan.

Virallisena vaalipäivänä voit äänestää vain sinulle äänioikeusilmoituksessa osoitetussa äänestyspaikassa.

Kata

Nuortennetin toimittaja

Lisa

Nuortennetin toimittaja

Eva

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Apua ja tukea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top