Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

10 päivän unihaaste

Nukkuminen on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä. Hyvä unirytmi ja unirutiinit auttavat sinua saamaan hyvästä unesta kiinni. Haasta itsesi nukkumaan paremmin!

10 päivän unihaaste on tarkoitettu parantamaan omaa unirytmiäsi ja unen laatua

1. päivä

(Raskas ruoka eli paistetut ruoat, rasvaiset lihat, uppopaistetut ruoat, makeiset tai runsaasti maustetut ruoat).

2. päivä

Näytön sininen valo voi häiritä unen saantia. Näytöstä tuleva sininen valo estää kehoa tuottamasta melatoniinia, joka on unta säätelevä hormoni. Melatoniini laskee ruumiinlämpöä ja lisää siten valmiutta nukahtaa.

3. päivä

Yleissääntönä on esim. nukkua vähintään 8 h päivässä, mutta olemme kaikki erilaisia, joten on tärkeää löytää riittävä määrä itselleen.

4.päivä
5.päivä

Löydä itsellesi hyvälaatuinen peitto, tyyny ja patja. Voit myös yrittää siirtää sänkyä vaikka eri puolille huonetta ja katsoa mikä niistä sopisi sinulle parhaiten. Huoneen lämpötilakin on erittäin tärkeää. Jotkut ihmiset nukahtaa paremmin kylmässä kun taas toiset lämpimässä

6.päivä

Muista lisätä tämäkin rutiiniisi! (Unen laadun sisältöön kuuluu syvä ja virkistävä uni, vähäiset heräämiset yöllä, riittävän unen kesto sekä tunteen virkeästä ja energisestä olotilasta herätessä. Hyvä unen laatu sisältää myös unen eri vaiheita, kuten REM-unen ja syvän unen, tasapainoisen jakautumisen)

7.päivä

Esim. lämmin suihku, kylvyn ottaminen, rentoutumisharjoitukset tai meditaatio. Tämä edistää hyvää unihygieniaa. (Unihygienia tarkoittaa hyviä nukkumistottumuksia kuten säännöllistä unirytmiä ja mukavan nukkumisympäristön luomista.)

8.päivä

Jos olet kuitenkin erittäin väsynyt ja haluat mennä päiväunille, on tärkeää nukkua max. 30 min, koska pitkät päiväunet voivat vahingoittaa yöunen laatua.

9.päivä

Riittävä ravinnonsaanti on tärkeää kehon toiminnan ylläpitämiseksi. Lisäksi tiettyjen ravintoaineiden, kuten tryptofaanin, saanti voi parantaa unen laatua.
(Tryptofaani on aminohappo, joka on proteiinin osa. Tryptofaania saat esim. pähkinöistä, banaanista ja kalasta)

10.päivä

Kirjoittajat:
Lukion terveystiedon 2.vuosikurssin opiskelijat.

Aiheeseen liittyvät

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top