Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Digipelaaminen ja peleihin käytetty raha

Juteltiin MLL:n kesätyöntekijän Milon kanssa digitaalisesta pelaamisesta ja pelien maksullisuudesta.

Minkä ikäinen olet? 

16-vuotta. 

Kerro mitkä pelit sinulla on nyt pelattavana ?
Rocket Leaguet
Counter Strike
Geometry Dash
Minecraft 

Miten digitaalinen pelaaminen tuli elämääsi? 

Eka peli oli Wii. Olin noin 2-3-vuotias kun pelaisin sitä ekan kerran. Tykästyin siihen ja pelasin aika kauan sillä. Meillä on se Wii kotona vieläkin. Aikaa kului ja sitten sain oman tietokoneen. Pelasin aluksi Minecraftia.  

Kerro hieman tarkemmin miksi juuri nämä pelit ovat parhaita sinun mielestäsi?   

No, ei ehkä niissä peleissä itsessään sinänsä ole mitään, vaan se että kaverit pelaa niitä. Peleistä on hauska puhua kavereiden kanssa kun ne tietää siitä paljon ja tykkää itekin siinä sitten pelata.  

Arvioi hieman, kuinka kauan viikossa käytät digitaaliseen pelaamiseen aikaa? 

Vaihtelee paljon viikoittain. Ehkä jotain 40-50 tunnin välillä kahdessa viikossa yhteenlaskettuna.  

Tuleeko tästä pelaamisesta riitatilanteita perheessä? 

No ei ny kovin usein. Ne (vanhemmat) ovat iloisia kuhan mä teen mitä ne pyytää. Ja sitten mä saan tehdä mun omalla vapaa-ajalla mitä itse haluan. Harvemmin. 

Eli ei tarvitse selittää omassa lähipiirissä oleville aikuisille omaa digipelaamista? 

No ei oikeestaan. Niin kuin sanoin, ne iloisia kun teet kotityöt ja ne on iloisia kun mä nään mun kavereita. Ei niitä haittaa, että mä pelaan niin paljon, varsinkaan kun olen puhelussa jonkun kaverin kanssa samalla. Ei niitä sellainen haittaa.  

Käytätkö digitaaliseen pelaamiseen rahaa? 

No käytän, toki koska jotkut pelit maksaa ihan itsessään, että pääset pelaamaan. Mulla on suurimmaksi osaksi ilmaispelejä mitä mä pelaan. Mutta esimerkiksi Counter Strikessä mä olen ostanut skinejä. Näitä voi sitten myydä takaisin oikeaksi rahaksi, eli saan rahani takaisin. Näissä on vähän laajempi skaala: joistakin yksittäisistä skineistä voidaan pyytää yli miljoona euroa. Eli skin on Counter Strikessä aseeseen ostettava hieno maalaus. Vähän niin kuin puhelimessä on kuoret. Paitsi, että skinit ei suojaa sitä asetta mitenkää. Ne ovat täysin kosmetiikkaa.  

Onko sinun pelaamissasi peleissä loot boxeja?  

On, Counter Strikessä on just, mutta en tiedä paljonko maksaa kun en niitä availe. Niissä on todella pienet todennäköisyydet saada mitään tarpeellista. Toki myös Rocket Leaguessa on loot boxeja, mutta ne on nykyää ilmaisia, niitä ei tartte ostaa. Että kun tekee tiettyjä tehtäviä siinä pelin sisällä, niin niitä saa.  

Onko pelaamissasi digitaalisissa peleissä muita pelin sisäisiä ostoja? 

Juu, toki on. Esimerkiksi kännykällä pelattavassa Candy Crush Sagassa on sellaisia mitä voi ostaa, jotain power uppeja, jotka auttavat sua pääsemään niitä kenttiä läpi.  

Miten pelin sisäiset ostot vaikuttavat pelikokemukseen? 

No se riippuu niin siitä pelistä. Esimerkiksi just nuo Counter Striken skinit ovat pelkkää kosmetiikkaa, maalauksia niille aseille, mutta toisissa ne voi oikeasti vaikuttaa sen pelin kulkuun, ja siitä maksamisesta saa ihan täyden edunkin. Ite tykkään just sellaisista peleistä, ettei rahalla saa mitään etua, varsinkin tällaisissa moninpeleissä.  

Tietääkö pelaaja näistä pelin sisäisistä ostoista ennen kuin alkaa pelaamaan peliä? 

No ei sitä ihan heti tuu tietämään, ellei siitä pelistä ole kuullut jo joltain muulta, että siinä pelissä on joitan mitä pitää ostaa joka tuottaa hyvin suurta apua. Mutta kyl mä sanoisin, että sen huomaa kyllä aika helposti, koska se peli markkinoi sulle niitä: “et päässyt tätä läpi, haluatko ostaa tämän, jotta pääset jatkamaan esimerkiksi kahdella eurolla”. 

Onko sulla jotain muuta mitä haluat sanoa digipelien kaupallisuudesta?  

Ehkä justiinsa sen, että niissä peleissä joissa saa huomattavan edun silloin kun maksaa, niin mun mielestä niitä ei kannata ostaa, koska ihan Suomessakin on pidetty tällaisia puheita, että mitenkä tehdä mobiilipeli, joka tuottaa rahaa. Niin on näissä sanottu, että alkää tehkö siitä taitopeliä. Pelissä pitää olla tuuria, jotta vaikeimmissa kentissä pelaaja jää kiinni siihen yhteen kenttään, ja että pelaaja tulee todennäköisemmin ostamaan niitä pelin sisäisiä ostostoksia, jotka auttavat pääsemään sen kentän läpi. Että eipä kannata käyttää niin paljoa rahaa niihin missä saa vain hyötyä siihen peliin, eikä sitä rahaa saa enää takaisin.  

Kiitos Milo!

Aiheeseen liittyvät

Median kaupallisuus

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top