Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Ystävyys ja omat rajat

Onko tullut riideltyä ystävän kanssa? Ei hätää, riidat ja erimielisyydet kuuluvat elämään. Ystävien ei tarvitse olla kaikesta samaa mieltä. Jokaisella on välillä huonompia päiviä. Jokaiselle meistä voi elämässään tulla sellainen tilanne, jossa ystävyyssuhde ei olekaan tasapainoinen. Ystävyys- ja ihmissuhteet ovatkin tärkeitä omalle hyvinvoinnille. On kuitenkin tärkeää oppia vetämään omat rajat ja tunnistamaan vahingollisen ystävyyssuhteen tunnusmerkkejä.

  • Ystävyyden rajat -testin, jonka tavoitteena on auttaa sinua huomaamaan vahingollisen ystävyyssuhteen tunnusmerkkejä.
  • Tietoa siitä, miten hyvä ystävyyssuhde rakentuu.

Luottamus

Luottamus luo perustan ystävyyssuhteille. Ystävyyssuhteessa on tärkeää saada kummallekin osapuolelle vahva tuntemus siitä, että toiselle voi jakaa kaiken luottamuksella. Vastaan voi tulla myös sellaisia tilanteita, joissa ystävä voi jakaa omasta elämästään sellaisen salaisuuden, joka saa sinut huolestumaan. Tällaisessa tilanteessa luotettava ystävä tarjoaa tukea ja apua siihen, kuinka asiaa lähtisi kertomaan luotettavalle aikuiselle.

Vastavuoroisuus

Ystävyyssuhteissa kummankin tulisi saada jakaa ilonaiheita sekä huolia ja murheita. On tärkeää muistaa kysyä, mitä ystävälle kuuluu ja olla läsnä. Erilaisissa elämäntilanteissa on normaalia, että joskus toisella on enemmän huolia jaettavaksi kuin toisella. Voi olla, että aina ei ole helppoa iloita ystävän ilonaiheista, jos itsellä on haastava tilanne. Ystävälle kannattaa kertoa, jos tuntuu vaikealta.

Kunnioitus

Tasapainoisessa ystävyyssuhteessa kunnioitetaan molempia osapuolia ja toisen mielipiteitä. Ystävän kanssa saa olla eri mieltä asioista ja niistä saa puhua avoimesti keskenään. Ystävä ei kuitenkaan yritä muuttaa toisessa mitään, vaan hyväksyy erilaisuuden. Jokaiselle on tärkeää saada tulla hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on.

Anteeksianto

Jokaisessa ihmissuhteessa tulee vastaan erimielisyyksiä ja niistä mahdollisesti aiheutuvia riitoja. Riidat eivät ole vaarallisia, vaan täysin normaali osa elämää. Merkityksellisintä on, että miten asioista riidellään ja miten riidat sovitaan. Anteeksiantamisen sekä anteeksipyytämisen taidot ovat arvokkaita ystävyyssuhteissa. Riidoista voi joskus seurata hyvääkin ja ystävyyssuhde voi vahvistua vaikeuksien kautta.

Sallivuus

On hyvä muistutella itseään siitä, että on hieno asia, jos ystävällä on ympärillään muitakin rakastavia sekä välittäviä ihmisiä. Mustasukkaisuus ja kateus ovat ihmiselle melko yleisiä piirteitä, mutta ystävyyssuhteissa ne voi joskus olla haitallista. Tasapainoinen ystävyys kestää myös muut ystävyys- ja ihmissuhteet.

Omat rajat

Suurin osa meistä varmasti haluaa olla se tyyppi, joka lähtee ehdotuksiin mukaan ja on valmiina kaikkeen. On kuitenkin hyvä oppia vetämään omat rajat siinä, mihin suostuu ja mihin ei. Jokainen tietää itse mihin omat voimavarasi riittävät. Jos jokin asia tuntuu itsestä pahalta, on täysin hyväksyttävää sanoa ystävälle ei. Omien rajojen asettamista voi myös harjoitella.

Sisällön on tuottanut sosionomiopiskelija Jasmine Moksén 2023. 

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top