Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Lastenohjelmien vaikutus nuoriin

Lastenohjelmat ovat muuttuneet paljon vuosien varrella. Mutta onko sillä ollut vaikutus nuorten mielenterveyteen? Tämä on oma pohdintani.

Nyt kun mietin järjellä niin ennen vanhaan lastenohjelmat olivat elämää opettavia, ne opetti lapsille millainen maailma on tai voisi olla. Aina herttaisesta Tuhkimosta karmivaan Pinokkioon molemmat ovat lastenohjelmia, joissa lapsille opetettiin piilossa elämän tosiasioita. Joissain lastenohjelmissa myös pystyi näkemään esim. alkoholi- ja tupakkatuotteita ja joidenkin samankaltaisten ohjelmien ikärajaa on nostettu, mutta oliko siitä haittaa nuorille?

Nykyään lastenohjelmat ovat vaaleanpunainen satumaailma jossa kaikki on pitkälti hyvin ja suurimmat ongelmat ovat pikku riitoja. Voisiko tällä olla mahdollinen vaikutus nykynuoriin? Tällä tarkoitan sitä, että vaikka vanhoissa ohjelmissa näytettiin alkoholia tai tupakkaa niin ehkä se ei ollu huono. Nuoremmat lapset ei ymmärrä, vaikka alkoholin vaikutusta sarjassa vaikka hahmo olisi pienessä huppelissa, mutta jos tällä olisikin kytkös alitajuntaan. Lapset näkee ohjelmassa päihteiden käyttöä tai viittauksia niistä lapsi ei sitä ymmärrä mutta iän kasvaessa hän alkaa pikkuhiljaa ymmärtää sen tarkoituksen, silloin nuori tietäisi osin päihteistä ja vaikutuksista ja ne ei tule uutena juttuna sitten teini iän tienoilla, mitä jos päihteiden käyttö on kasvanut nuorilla koska nykyään lasten ohjelmissa ei saa näkyä niitä.
päihteitä on myös saatettu piilottaa vanhoihin ohjelmiin, esim. itse olen pelannut semmoista lapsille tarkoitettua peliä jossa puhutaan laittomasta hyvänmielen mausteen myymisestä. sitä ei lapsena älynnyt, mutta nyt vanhempana älysin sen viittaavan huumeisiin.

Nuorilla on nykyään paljon huonompi mielenterveys kuin ennen. Mitä jos se johtuu siitä, että ne lapsena katsotut ohjelmat ei valmistanut niitä tosielämään. Lapset katsovat lastenohjelmia noin yläkouluun asti sitten kuviot muuttuu ja nuori ei välttämättä ole osannut valmistautua siihen, koska lastenohjelmissa niitä ei opeteta. Ennen Pinokkiossa ideana oli opettaa lapsille miten voisi käydä jos he eivät tottelisi sääntöjä. Eli kun lapsesta tulee nuori se ei ole saanut sitä elämään valmistavaa pohjaa lastenohjelmista, nuoret saa huomata liian nopeasti, että maailma ei ole pelkää hattaraa. Nykyään lastenohjelmat kuvaa niin paljon valmista ja hyvää maailmaa, jossa konfliktit on vähissä ja kaikki on valmista, siitä lapsi ei opi, että kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää.

Kirjoittaja:

Milja Kokko

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top