Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

EU-vaalien merkitys nuorelle

EU-vaaleissa valitaan koko Euroopan unionin alueelta 720 meppiä, eli Euroopan parlamentin jäsentä. Suomesta valitaan 15 meppiä, jotka vaikuttavat EU:n laajuiseen päätöksentekoon. Euroopan parlamentissa päätetään koko Euroopan unionia koskevista laeista sekä EU:n yhteisistä linjoista ja periaatteista. EU-vaaleissa saa äänestää kaikki äänioikeutetut, eli viimeistään vaalipäivänä (9.6.) 18 vuotta täyttävät Suomen tai EU:n jäsenmaan kansalaiset.  

Euroopan parlamentissa säädetään lakeja liittyen esimerkiksi turvallisuuteen, ympäristöön, talouteen, kuluttajien oikeuksiin sekä sosiaalipolitiikkaan. Monet EU:n tasolla tehdyt päätökset saattavat vaikuttaa etäisiltä, mutta todellisuudessa monet lait ovat merkityksellisiä myös yksilöiden kannalta ja niiden vaikutukset näkyvät meidän jokaisen arkielämässä.

Esimerkiksi viime aikoina puhuttanut laki juomapulloissa ja -tölkeissä kiinni pysyvistä korkeista on Euroopan parlamentin luoma laki. Myös toinen pitkään keskustelun aiheena ollut säädös universaalista latausportista on EU:n käsialaa. Tämän lain mukaan kaikilla EU:n alueelle markkinoille tulevilla älylaitteilla (esimerkiksi kännyköillä, kameroilla ja tableteilla) tulee olla tämän vuoden loppuun mennessä samanlainen USB-C latausportti. Tämän säädöksen uskotaan vähentävän elektroniikkajätteen määrää sekä helpottavan uusien älylaitteiden hankintaa. Euroopan parlamentti säätää myös suoraan nuoria koskevia lakeja liittyen esimerkiksi nuorten vaikutusmahdollisuuksiin, mahdollisuuteen päästä ilmaiseksi matkustamaan Interrail-lipulla tai vaikkapa mahdollisuuteen hakea Erasmus-vaihto-opiskelijaksi.


Tämän vuoden EU-vaaleissa esillä on ollut monia nuoria koskevia teemoja. Esimerkiksi nuorten mielenterveyskriisiin puuttuminen ja TikTok-sovelluksen kieltäminen puhuttavat paljon niin kansalaisia kuin meppiehdokkaita. Se, millaiseen lopputulokseen mepit lopulta päätyvät vaikuttaa sinun ja jokaisen EU:n alueella asuvan nuoren elämään. Siksi onkin tärkeää tuoda oma ääni ja ajatukset esille äänestämällä!

Alisa

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top