Siirry sisältöön
Kysymysmerkki

Olen halunnut jo pitkään asua isäni luona Helsingissä, Asun siis äitini kanssa Keskisuomessa nään isää noin kerran kuukauteen ja lomilla olen melkee aina koko loman siellä. Äitini luona asiat on kyllä hyvin mutta minua ahdistaa olla täällä on tosi ulkopuolinen olo ja mikään ei onnistu on kavereita mutta en hirveemmin niitten kanssa liiku kun on niin ulkopuolinen olo päivät menee kotona sängyssä maaten ja ahdistuksen keskellä koulukin menee päin persettä… iskän luona mulla on paljon enemmän kavereita ja pidän enemmän elämästä siellä mitä keskisuomessa. En tiedä mitä voisin tehdä asialle käyn tällä hetkellä siis kahdeksannetta luokkaa puolessa välin äitini sanoi että saan muuttaa vasta kun peruskoulut on käyty mutta jo viime kesä meni itkien ainaku palasin takasin äitilleni. äiti tosin kesällä sitten sanoi että ”katsotaan miten menee nyt syksy ja mietitään sitten” asia oli äitillenikin todella herkkä paikka kun jo silloin itkin siitä kuinka en täällä halua asua. Mitä tehdä?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Kiitos kirjeestäsi! Mietit mitä tehdä kun haluaisit muuttaa Keski-Suomesta Helsinkiin asumaan isäsi luokse, mutta äitisi on asiaa vastaan. Ymmärrän että tilanne on hankala ja ahdistavakin. Hyvä että kirjoitit tänne ja etsit ratkaisua tilanteeseen. Sinulla on hyviä näkökulmia ja huomaa että olet pohtinut asiaa paljon.

Kerroit että viihdyt paremmin Helsingissä kuin Keski-Suomessa, jossa sinulla on ulkopuolinen olo. Helsingissä on lisäksi enemmän kavereita. Oletteko alun perin asunut koko perhe Helsingissä, koska sanot että sinulla on Keski-Suomessa ulkopuolinen olo? On helppo uskoa, että jos on juurtunut johonkin paikkaan, tuntee muualla helposti olonsa ulkopuoliseksi. Juurtuminen uuteen paikkaan vie usein pitkään. Kuulostaa kuitenkin hyvältä, että olet saanut kavereita molemmissa paikoissa.
Kerrot että koulu menee huonosti, koska olet niin ahdistunut tilanteesta. On selvää, että jos jokin asia painaa kovasti mieltä, ei pysty keskittymään koulunkäyntiin. Toivon että tilanne selkiytyy suuntaan tai toiseen, niin että sinulla riittää voimia myös kouluun.

Sanoit että äitisi on luvannut että saat muuttaa vasta peruskoulun jälkeen. Onko hän kertonut tarkemmin miksi vasta siinä vaiheessa? Pelkääkö äitisi, että uuteen kouluun muutto kesken peruskoulun voisi olla koulunkäynnin kannalta riski? Vai ajatteleeko hän, että olet vielä niin nuori, että äidin huolenpito on sinulle vielä tärkeä tässä vaiheessa? Uskotko että hän kuitenkin yrittää ajatella sinun parastasi? Sinun varmaan kannattaisi ottaa asia äitisi kanssa puheeksi nyt uudestaan, etenkin kun hän on sanonut että katsotaan asiaa uudestaan kesän jälkeen. Sinun kannattaa perustella kantaasi kertomalla syitä, joiden takia sinun mielestäsi muutto olisi sinun kannaltasi parempi vaihtoehto ja toisaalta mitkä asiat siinä voivat arveluttaa (jos sellaisia asioita mielestäsi on). Äitisi voi sitten kertoa omat perustelunsa asiaan. Kun olette molemmat kuunnelleet toisenne perustelut, voitte toivottavasti keskustella asiasta rauhallisesti ja toivottavasti päästä yhdessä johonkin lopputulokseen. Sanoit että asia on herkkä äidillesi – onko hän mielestäsi surullinen ajatuksesta, että et enää asukaan pääasiallisesti hänen luonaan? Sinun ei kuitenkaan tarvitse huolehtia vanhempiesi tunteista, he aikuisina pitävät niistä itse huolen. Uskon että äitisi pääsee surun yli, eikä hän todellisuudessa menetäkään sinua. Välinne voi tulla jopa entistä paremmiksi, kun olette enemmän erossa.
On hienoa, että voit nyt jo olla paljon myös isäsi luona Helsingissä. Vaikuttaa siltä, että vanhempasi ovat saaneet sovittua asioista hyvin ja myös sinun mielipiteitäsi kuullaan. Kunhan olet puhunut erikseen kummankin vanhempasi kanssa muuttoasiasta, he voivat toivottavasti myös yhdessä keskustella asiasta.

Kävi tilanteessa miten vaan, aika on onneksi sinun puolellasi. Peruskoulun loppumiseen menee enää reilu vuosi. Uskon että se voi tuntua tällä hetkellä pitkältä ajalta, mutta aika kuluu kuitenkin vääjäämättä eteenpäin. Jos Helsinkiin muuton aika ei ole vielä, toivon että pystyt nauttimaan siitä mitä sinulle Keski-Suomessa on tarjolla, ja jaksat kaikesta huolimatta yrittää nauttia perheestä, kavereistasi ja koulutyöstä.

Toivon sinulle hyvää syksyä!
Lasten ja nuorten netin päivystäjä

ulkopuolinen…

minulla melkeen sama tilanne, paitsi että äiti ei halua minun muuttavan isälleni koska hän ei pärjäisi yhden pojan elatusmaksuilla koska mutsi on sairaseläkkeellä.asuisin ielummin isälläni koska viimeset viikot yöt mennyt itkien että miksi äiti on niin [sana poistettu] kuin on ja sain selville että hän välittää itsestään enemmän kuin muista tai kenestäkään, sen huomaa käytöksestä ilmiselvästi, asun siis pikkuveljen ja äidin kanssa oulun lähistöllä ja isä asuu vantaan suunnilla. 15v olen

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki ” ulkopuolinen…”

Kiitos viestistäsi. Onpa kurjaa, että asut niinkin kaukana isästäsi, ikävöit häntä varmasti. Kirjoitit, että haluaisit mieluummin asua isäsi luona. Oletkohan kertonut isällesi tästä toiveesta? Asiasta olisi hyvä puhua molempien vanhempiesi kanssa, sillä molemmat ovat kuitenkin sinusta vastuussa. Voisitko ehdottaa, että vaihtaisitte ajatuksia tästä asiasta samaan aikaan molempien vanhempiesi kanssa? Myös sinulla on oikeus tulla kuulluksi ja oikeus vaikuttaa sinua koskeviin asioihin.

On hyvä pohtia asiaa myös eri näkökulmista. Muutto isäsi luokse merkitsisi myös koulun vaihtoa ja ystävien ja harrastusten jäämistä nykyiselle paikakunnalle. Toki jos isäsi luokse muuttaisit, löytäisit varmasti myös uusia ystäviä ja harrastuksia, sekä nykyiselle paikkakunnalle jääviin ystäviin voi pitää jatkossakin yhteyttä. On kuitenkin hyvä miettiä, mihin kaikkeen tulee muutos, jos isäsi luokse muuttaisit.

Toivottavasti asiat ratkeavat parhain päin. Ja missä sitten asutkin, uskon, että molemmat vanhempasi välittävät sinusta todella paljon ja haluavat vain sinun parastasi!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: 12-vuotiaan lapsen oikeuksista

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top