Siirry sisältöön
Karamelli<3

Moi! Oon siis just vitoselle päässyt tyttö ja oon kuullu semmosta juttuu et vitosella olis semmonen vähän isompi lääkärintarkastus…ja se lääkärintarkastus jännittää mua ihan veenä! Ensinnäkin oon kuullu ihan kamalii asioita [Osa tekstistä poistettu] Ja oikeesti mul ei oo valkovuotoo eikä kuukautisii eikä oo rinnat kasvanu ninku yhtään ja tunne itseni ihan jälkeenjääneeks ja ainoo juttu on se et mul on häpykarvoja mut oikeesti oon niin hidas… mutta mitä siinä lääkärintarkastuksessa oikeesti tapahtuu ja tää onn sit mulle tosi tärkee aihe.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Moi ”Karamelli<3”!

Hyvä, kun kirjoitit tänne! Terveystarkastukset voivat mietityttää ja jännittää monia, joten et varmastikaan ole asian kanssa yksin.

Ihan ensimmäisenä haluan hieman koittaa helpottaa pelkoasi sanomalla, että terveystarkastuksessa ei tapahdu tuollaisia asioita, mistä joku on sinulle kertonut. Moderoin nämä kohdat viestistäsi pois, koska emme keskustelupalstalla voi julkaista yksityiskohtaista seksuaalista kuvailua. Voi olla, että kertoja on ehkä halunnut pilailla tai hän ei ehkä ole ihan täysin itsekään tiennyt, mitä terveystarkastuksessa tapahtuu.

En valitettavasti ihan tarkasti osaa sanoa, mitä 5. luokan terveystarkastus pitää sisällään. Luulen, että terveydenhoitaja tai lääkäri katsoo ainakin pituuden ja painon. Se varmasti voisi kuitenkin helpottaa omaa jännitystä, jos tietäisi edes jotakin. Luuletko, että voisit jutella jännityksestäsi jollekin luotettavalle aikuiselle, esimerkiksi omalle läheiselle aikuiselle? Terveystarkastuksesta varmasti menee jokin tiedote huoltajille ja voi olla, että siinä on ehkä jo kerrotaan hieman, mitä tarkastus pitää sisällään. Voit myös vaikka pyytää omaa lähiaikuista tiedustelemaan terveydenhoitajalta tarkastuksesta jo etukäteen.

Murrosiän muutokset tapahtuvat jokaisella omaan tahtiin, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi, jos murrosiän merkkejä ei vielä näy. Jollakin toisella ne voivat tulla paljon aikaisemmin ja jollekin toiselle taas myöhemmin. Jos jokin asia murrosikään tai johonkin muuhun asiaan liittyen huolestuttaa, niin sellaisesta voi myös kertoa terveydenhoitajalle.

Murrosiästä voi muuten lukea lisää myös täältä Nuortennetin sivulta: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/murrosika/

Jos haluat jutella lisää tästä tai jostakin muusta aiheesta, niin meille voi soittaa myös ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), tulla chattiin juttelemaan tai kirjoittaa nettikirjeen. Yhteydenotot ovat aina nimettömiä ja luottamuksellisia.

Paljon tsemppiä koulujen alkuun!

Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Natsku

Moi! Oon just päässyt kutoselle ja voin sanoa että ei siellä oo mitään pahoja juttuja ainakaan meidän koulussa. Katottiin vaan murrosiän merkkejä ja muita perusjuttuja ja sit rokotus :)

Harvemmalla on kunnon murrosikä päällä vielä vitosluokkalaisena, rinnat kehittyy monella pitkälle aikuisuuteen ja menkat alkaa keskimäärin 12,5-vuotiaana. Ei se tarkastus paha ole, ihan rutiinitoimenpide.

LuLa

Muoin se jännittää…Eiitelläkään oo mitään murrosiän merkkejä,ja meinäsin mennä koulun vessaan itkemään kun täytettiinn sitä kun joutuu valethelemaan et ”Joo kaikki on hyvin En oo mielestä sairas,enkä vahingoita itteäni koko ajan:)”Eli ei ollu kivaa…

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki LuLa!

Harmillista, että tarkastus jännittää. Se on kuitenkin turvallinen paikka kertoa, jos voi huonosti tai jos elämässä on jotain harmeja. Ja tosiaan kaikilla muillakaan ei ole murrosikä vielä alkanut tuossa vaiheessa.

Toivon sydämestäni, että voisit kertoa siellä rehellisesti, jos vahingoitat itseäsi. Helpointa on rastittaa lomakkeesta jo ennakkoon oikeat kohdat. Mutta voit myös sanoa tarkastuksessa, että et uskaltanut kertoa lomakkeessa kaikkea niin kuin asiat oikeasti ovat.

Terveydenhoitaja on siellä auttamassa sinua ja toivoo pystyvänsä olemaan apuna ja tukena aina kun jollakulla oppilaalla on huonompi kausi. Tukeudu siis häneen, hän on siellä sinuakin varten!

Jos haluat joskus jutella siitä, mitä sinulle kuuluu, voit soittaa meille Lasten ja nuorten puhelimeen, tiedot olivatkin jo tuolla aiemmassa vastauksessa.

Halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

5. luokan käynyt

Moi!
Meidän koulussa siinä terveystarkastuksessa katottiin paino ja pituus, ryhti ja annettiin rokote. Puhuttiin myös murrosiästä, esim et onko jo alkanut murrosiän merkit näkyä jne. Sit se kurkkas kainaloon ja housuihin ihan nopsaa katsoakseen että onko karvan kasvu alkanut. Se ei kyl ollu kauheen kivaa mut meni nopsaa ohi. Kyllä siitä selviää :) ps meillä oli erikseen lääkärinkäynti ja terkkari

[osa nimimerkistä poistettu]nuudeli

Olin pari viikko sitte siinä tarkastuksesa. se ei ollu paha. siellä vaa ainoo paha oli et se kysy et saanko kattoo sun pikkareihin ja jos se ahistaa voit vastata ei. :) siel vaa katotaa paino,pituus,ryhti yms

Vastaa aiheeseen: 5lk lääkärintarkastus jännittää

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top