Siirry sisältöön
Moips

Eli siis oon 13v tyttö muo ahdistaa ihan koko ajan ja mul on tosi paljon Itsetuhoisia ajatuksia ja on myös ollu Itsetuhoisia tekoja. En jaksa kun ihan koko ajan ahdistaa ja en tiiä mitä teen koska mun vanhemmat huutaa mulle koko ajan kaikesta varsinkin siitä ku en syö melkee ikinä koska en haluu syödä ku oon niin läski ja mun pitää laihduttaa [Osa tekstistä poistettu] ja haluun vaa pois tän ahdistuksen:/

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Moi!

Teit todella hienosti ja rohkeasti, kun kirjoitit ahdistuksestasi sekä itsetuhoisista ajatuksista ja teoista. Oli myös kurjaa ja huolestuttavaa lukea, kuinka et syö ja koet olosi ikäväksi kehossasi. Poistin viestistäsi kohdan, jossa mainitsit pituutesi ja painosi, sillä me emme julkaise näitä tietoja keskustelupalstallamme.

Asiasi on sellainen, että tarvitset ehdottomasti tukea joltakin läheltä olevalta aikuiselta. Ahdistuneen olon ja itsetuhoisuuden kanssa ei tarvitse pärjätä yksin, vaan apua on saatavilla.

Kerroit, että et tiedä, mitä tehdä, koska vanhempasi huutavat sinulle, erityisesti silloin, jos et syö. Ikävä kuulla, että vanhempasi huutavat sinulle. Joskus huutamisen tai tiuskimisen voi aiheuttaa se, että aikuinen on huolissaan. Voisiko esimerkiksi syömättömyytesi aiheuttaa vanhemmissasi huolta voinnistasi, joka sitten sinulle näkyy huutamisena? Minullakin heräsi huoli voinnistasi ja terveydestäsi, kun kerroit, että et halua melkein ikinä syödä ja puhuit ikävästi kehostasi.

Läheisten aikuisten, kuten vanhempien, tehtävänä on olla tukena myös silloin, kun lapsi tai nuori voi huonosti. Luuletko, että kaikesta huolimatta voisit ihan rehellisesti kertoa vanhemmillesi miten voit ja miltä sinusta tuntuu? Uskon, että vanhempasi haluaisivat olla tukenasi ja siinä heitä auttaisi se, että he tietäisivät, miten sinulla oikeasti menee. Voisitko sanoa ihan suoraan, että sinusta tuntuu, että he aina huutavat sinulle? Uskaltaisitko kertoa, että sinulla on ahdistunut olo ja itsetuhoisuutta? Jos omille vanhemmille puhuminen tuntuu liian vaikealta, niin voit puhua myös jollekin toiselle läheiselle aikuiselle, kenelle olisi helpompi puhua.

Jos on esimerkiksi ahdistuneisuutta, itsetuhoisia ajatuksia/tekoja ja haasteita syömisen kanssa, niin silloin on todella tärkeää saada myös ammattilaisen tukea. Kesäloma-aikana apua voi hakea oman paikkakunnan terveysasemalta. Myös nuorisotyöntekijälle voi mennä juttelemaan tai hakeutua Ohjaamoon, joka auttaa nuoria eteenpäin. Koulujen alettua apua voi pyytää koulukuraattorilta, -terveydenhoitajalta tai -psykologilta. Ammattilaiset ovat tottuneet kohtaamaan monenlaisia asioita ja he eivät säikähdä vaikeitakaan aiheita.

Lisää avun hakemisesta voi lukea täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/

Jos haluat jutella anonyymisti ja luottamuksellisesti, niin meille voi soittaa myös ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), tulla chattiin juttelemaan tai kirjoittaa nettikirjeen. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Olet kaiken avun ja tuen arvoinen. Ahdistuneesta olosta on mahdollista päästä eroon ja nyt onkin tärkeää, ettet jäisi yksin tuon olon kanssa. Olet arvokas ja hyvä juuri tuollaisena kuin olet. <3

Halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Ahdistaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top