Siirry sisältöön
E [osa nimimerkistä poistettu]

muo ahdistaa tosi paljon mul alkaa ylihuomenna koulu meen yläasteelle ihan uus koulu tunnen mun luokalta yhen joka on mun kaveri mut must on alkanu tuntuu että se vihaa muo. must tuntuu et muo aletaa kiusaamaan koska koko ala-aste muo kiusattiin kiusaajat ei oo enää samalla luokalla mut pelotttaa silti. mul on ollu itsetuhoisuutta aika kauan (viiltelyy) nii kaikki nauraa mulle ku näkee mun arvet en jaksais enää elää ku ahdistaa nii paljon tiiän et kaikkii siel pelottaa varmaa 7lk mut tuntuu et ooon vaa ainut:/

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Tätä lukiessasi koulusi on jo alkanut. Toivon sydämestäni, että ensimmäiset päivät ovat menneet epäilyistäsi huolimatta hyvin ja sinulla on ollut mukavaa.

Pelko kiusaamisen alkamisesta on ihan ymmärrettävä, jos sinua on kiusattu koko ala-aste. Olen tosi pahoillani kaikkien meidän aikuisten puolesta, että sinun turvallista koulunkäyntiäsi ei ole pystytty turvaamaan. Kukaan ei olisi saanut kohdella sinua huonosti, saati sitten että sitä on jatkunut kuuden vuoden ajan. Voin vain kuvitella, kuinka vaikeaa se on sinulle ollut.

Onneksi aloitat nyt eri koulussa kuin nuo kiusaajasi. Tämä voi olla uusi, hyvä alku! Ymmärrän, että tutustuminen uusiin ihmisiin voi jännittää ja takaraivossa on muistot aiemmista kiusaamistilanteista. Muista kuitenkin, että nyt on kyseessä eri ihmiset ja luokkakaverisi ovat joka vuosi vanhempia ja ovat ehkä oppineet empatiataitoja eli asettumista toisen ihmisen asemaan. Toivotaan siis, että kaikki menee hyvin!

Uskon, että luokallasi on monta muutakin oppilasta, jota uusi koulu ja uusi luokka jännittää. Jos vain millään uskallat, niin yritä tutustua luokkakavereihisi. He voivat olla tosi hyviä tyyppejä! Aluksi voi ottaa vain katsekontaktin, sitten hymyillä, sen jälkeen moikata. Kun pääsee juttusille, voi vaikka kysyä jotain arkista: koulumatkasta, kouluruoasta, seuraavasta tunnista, jostakusta opettajasta jne. Kun ihmisiltä kysyy heihin liittyviä asioita, he yleensä mielellään juttelevat ja tuntevat olonsa tärkeiksi ja nähdyiksi. Kun kokemus tapaamisestasi jää heille mukavana muistona mieleen, he todennäköisesti tulevat myöhemmin mielellään juttusillesi ja hakeutuvat uudelleen seuraasi.

Olen kyllä huolissani itsetuhoisuudestasi ja kertomastasi ahdistuksesta. Oletko koskaan saanut niihin apua? Jos et, niin toivon, että menet nyt heti syksyn alussa juttelemaan koulusi terkkarille. Voit kertoa hänelle suoraa (tai kirjoittaa viestissä), että haluaisit apua ahdistukseen ja itsetuhoisuuteen. Hän on tavannut uransa aikana monta samoista asioista kärsivää nuorta ja osaa kyllä auttaa sinua. Sinulla on oikeus voida hyvin ja olla onnellinen!

Toivon myös, että saisit kerrottua tuolle kaverillesi pelostasi, että välinne eivät ole niin hyvät kuin ennen. On hyvä saada korjattua väärinkäsitykset, jos sellaisia on. Olisi kurjaa menettää hyvä ystävä. Toivon, että välinne vielä korjaantuvat. Se varmasti vaikuttaisi myös siihen, kuinka hyvin viihdyt uudessa koulussa ja uudella luokalla.

Kaikkea hyvää tähän syksyyn! Jos haluat, niin soita meille joku päivä ja kerro, miten koulun alku on sujunut! Numeromme on 116 111 ja vastaamme täällä joka päivä: Arkisin klo 14-20 ja viikonloppuisin klo 17-20. Lisäksi meillä on täällä Nuortennetissä joka ilta klo 17-20 chat sekä Nettikirjepalvelu, johon voit kirjoittaa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Olet meille tärkeä!

Halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: ahdistaa en jaksa :/

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top