Siirry sisältöön
SpageLi🏳️‍🌈

kello on kirjaimellisesti viis jä ma kirjotan tätä. iskällä oli eilen jonkin sortin pippalot ja nyt se sitten päätti tulla kotiin. olin jo siis unessa kunnes heräsin siihen että iskä tulee yläkertaan ja en tiiä minkä sitte rikkoo, jonku vaasin vissiin…
sitte se jotaki selittää ja äiti käskee sen mennä nukkumaan ja sieläki se jotakin ittekseen puhu.
tää on tosi hämmentävää että melkein tasan vuos sitte näin ja kuulin äitini oikein kännissä josta jäi traumat ja niin myös tästäkin.

en mä voi sille mitään että mä olen koko ikäni pelännyt alkoholia ja sen vaikutteita. ei se siis haittaa vaikka ottaa pari tai menee juhlimaan mutta kun mä en saa vaikkapa kunnolla unta jos toinen on juhlimassa. en mä haluais rajoittaa mun vanhempia mutta mulla on aina ku jompikumpi on kännissä tosi turvaton olo.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei SpageLi🏳️‍🌈

Kiitos rohkeudestasi kirjoittaa tänne ja kertoa ajatuksistasi ja peloistasi. On täysin ymmärrettävää, että tunnet olosi turvattomaksi tilanteessa, kun näet vanhempasi humalassa ja käyttäytyvän aggressiivisesti ja arvaamattomasti. Meistä jokainen ansaitsee tuntea olonsa turvallisesti kotona ja vanhempiensa kanssa ja olen pahoillani, että koet nyt turvattomuutta.

Miten teillä sujuu arki muuten kotona? Koetko muuten olosi turvalliseksi vai koetko ahdistusta tai jännitystä myös silloin kun vanhempasi eivät ole humalassa? Jos koet vanhempiisi välit muuten turvallisiksi, onko sinun mahdollista ottaa asia puheeksi ja kertoa ahdistuvasi vanhempiesi juomisesta ja että se pelottaa sinua. Jos et koe hyväksi ajatukseksi jutella vanhemmillesi, olisi hyvä, että löytäisit lähipiiristäsi jonkun aikuisen, jolle voisit kertoa tästä kaikesta. Kenenkään lapsen ei kuuluisi nähdä ja pelätä humalaista vanhempaansa ja siksi olisi todella tärkeää, että saisit itsellesi tukea ja apua itsellesi.

Vanhempiesi juominen ja niistä johtuva pelko ja ahdistus eivät ole mitenkään sinun vikasi etkä tee mitään väärää. Siksi on hienoa ja tärkeää, että kerrot tästä jollekin ja olosi sitä kautta kevenee. Myös me Lasten ja nuorten puhelimessa (p. 116 111) ja chatissa olemme tukenasi, meille voit jutella mistä tahansa asiasta nimettömästi ja luottamuksella!

Lämpöisin halauksin,

Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Poika

”Kenenkään lapsen ei tarvitsisi nähdä humalaista vanhempaansa”

Itellä ne on kännis välillä mut ei vois vähempää kiinnostaa.

RetiisiNorppa

Ymmärrän kyllä jos tuntuu pahalta ajatus ”rajoittaa” vanhempien tai muiden juhlimista alkoholinmerkeissä, mutta vanhempien tehtävä nimenomaan olisi luoda turvallinen ympäristö lapselle ja näin ilmeisesti ei ole käynyt. Sinun ehkä kannattaisi jutella heille asiasta, voi olla että he eivät ole edes tajunneet miten heidän juomisensa on vaikuttanut sinuun. Toivottavasti tilanne paranee ja koet taas itsesi turvalliseksi :)

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei, nimimerkki ”Poika”

Kurja kuulla, että omat vanhempasi ovat ilmeisesti säännöllisesti humalassa niin, että olet heidän kanssaan samassa tilassa. Muistathan, että mikäli asia joskus tulevaisuudessa häiritsee sinua, niin on hyvä kertoa se heille joskus, kun he ovat selvänä ja tunnelma on mukava. Heidän olisi tärkeää tietää, mitä siitä ajattelet.

Voi hyvin!
Terveisin
Lasten- ja nuortenpuhelimen ja chatin päivystäjä

Salsa

mua ahdistaa se et musta levitetään kaikkee paskaa koulus mut onneks sitä ei oo vie saanu kuulla yks tosi ihana jätkä AUTTAKAA MITÄ MÄ TEEN???? T: 12v tyttö [paikkakunta poistettu]

SpageLi

oon siis puhunu mun vanhemmille että mulle tuli kerran traumat ku näin äidin kännissä ja mulle luvattii että saan apua jota en sitte ikinä kuitenkaa saanu. tämän jälkeen en oo pystyny puhuu mun vanhemmille enää mun ongelmista, kun jotenki tuntuu että ne ei ota mua tosissaan.
mun mummoki tietää asiasta koska kirjotin sille kerran kirjeen jossa kerroin asiasta.

mun pitäis oikeesti puhuu mun vanhemmille koska tilanne on menny jo niin pahaks että oon v!!llelly.
koitan päästä siitä eroon mutta se on hankalaa..

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei SpageLi.

Onpa hyvä, että olet puhunut asiasta vanhemmillesi ja kirjoittanut siitä mummollesikin, vaikka ymmärrän, ettei se aina ole kovinkaan helppoa. Hieno juttu, olet toiminut aivan oikein!

Joskus täytyy harmi kyllä olla tosi sinnikäs ja kertoa asiasta uudestaan ja uudestaan, kunnes aikuiset ryhtyvät tekemään asialle jotain. Muistathan, että tilanne ei ole sinun syysi eli toivon sydämestäni, että et satuttaisi itseäsi, vaan pitäisit itsestäsi hyvää huolta varsinkin silloin, kun on paha mieli.

Toivon sinulle voimia tässä asiassa ja myös niitä kauniita hetkiä pimeneviin iltoihin!

Terveisin
Lasten- ja nuortenpuhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: ahdistaa ja pelottaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top