Siirry sisältöön
A[osa nimimerkistä poistettu]

Siis mua ahistaa joka ilta ihan kauheesti, en pysty käymää koulua. Mä en enää tiiä mitään, mikä helpottas. Mua ei olla jätetty yksin kotii varmaa kuukauteen, ku oon heti tekemäs itelleni jotain, mistä seurais ambulanssikeikka…. oon 15-vuotias tyttö, mut nyt vaa tuntuu, et oon 5-vuotias, joka ei osaa tehä mitää. Siis miks ahistus ees voi mennä niin pahaks, et ei saa henkee ja sua sattuu päähänki iha kuolemaa asti… (psykosomaattista) apuua….

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Onpa tosi kurjaa, että ahdistus on nyt noin voimakasta. Se ei ole varmasti yhtään mukavaa. Muista, ettei se ole sinun vikasi etkä ole tehnyt mitään väärää. Saat olla välillä heikko ja tarvita apua. Kaikki meistä kohtaavat elämässään tilanteita, jolloin omat voimat ja keinot eivät riitä, vaan tarvitsemme toisten apua. Se on ihan ok. Joskus myöhemmin elämässäsi sinä saatat olla se, joka tuot jollekin toiselle iloa, lohtua tai turvaa. Mutta nyt on sinun vuorosi ottaa apu vastaan.

Olen iloinen, että sinusta pidetään huolta. Sinun ei anneta olla yksin, vaan turvallisuudestasi huolehditaan. Kuulostaa siltä, että olet tosi tärkeä ja rakas läheisillesi.

Toivon, että saat hyvää ammatillista apua (esimerkiksi psykologilta, psykiatriselta sairaanhoitajalta tai terapeutilta). Onko kanssasi opeteltu erilaisia keinoja sietää tai hallita ahdistusta? Tai onko sinulla lääkitys ahdistukseen? Jos et saa tällä hetkellä tarpeeksi tukevaa apua, niin toivon, että ympärilläsi on aikuisia, jotka vaativat sitä sinulle. Ahdistus on sinänsä ihan luonnollinen tunne, mutta kovin vahvana ja toistuvana se ymmärrettävästi vaikeuttaa elämää. Onneksi siihen on olemassa apua ja toivon, että sinäkin olet avun piirissä.

Toivon, että pystyt tukeutumaan myös huoltajiisi, kun ahdistus iskee. Oletko osannut kertoa heille, miten he voivat olla tukenasi? Auttaisiko silloin yhteinen tekeminen: lenkki, hieronta, silitys tai rapsuttelu, hiusten harjaus tai jokin muu? Kannattaa kokeilla eri asioita ja kertoa heille, mikä sinua auttaisi. Kokeilemalla varmasti löytyy jokin tekeminen tai mielikuvaharjoitus, jonka avulla pääset pahimman olon ohi ilman, että satutat itseäsi.

Esimerkiksi juuri toisen ihmisen kosketus voi kertoa kehollesi, että kaikki on hyvin eikä ole mitään hätää. Kosketus tutkitusti vähentää kehon stressihormoneja ja auttaa rauhoittumaan. Jotkut saavat apua kylmästä suihkusta tai jääpalojen puristelusta, toiset taas kuminauhan rämpyttämisestä rannetta vasten. Lisäksi olisi tosi tärkeää, että juttelisit eri keinoista oman ammattilaisesi kanssa.

Ehkä tiedätkin Nuorten Mielenterveystalon netissä? Siellä on ahdistukseen oma-apusivusto, josta voisi olla sinulle apua? Tässä sinne linkki: https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/nuorten-ahdistuksen-omahoito-ohjelma Siellä on erilaisia vinkkejä kovan ahdistuksen sietämiseen, mm. kylmäaltistusharjoitteita sekä hengitysharjoituksia.

Muista, että mekin olemme täällä sinua varten ja voit soittaa meille ja jutella vaikka ihan vain niitä näitä sen aikaa, kunnes pahin olo on ohi. Arkisin klo 14-20 ja viikonloppuisin klo 17-20 meillä Lasten ja nuorten puhelimessa (numerossa 116 111) vastaa koulutetut vapaaehtoiset ja saat jutella niin kauan kuin haluat. Arkisin klo 20-24 samassa numerossa vastaavat sen sijaan ammattilaiset. Voit myös tulla chattiin juttelemaan, jos haluat. Meillä voi jutella mistä vaan – ahdistuksesta ja muista kurjista asioista tai jostain kevyemmästä, mikä vain auttaa sinua parhaiten.

Paljon voimia sinulle! Toivottavasti jaksat tehdä myös sellaisia kivoja asioita, joista nautit! Olet ansainnut jokaisen mukavan hetken, jonka tulevat päivät sinulle tuovat!

Auringon säteitä ja lämpöä sinulle
toivottaa
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Jourdan🕊

Muista, että Jumala rakastaa sinua.

Mä oon toi

Moi mä oon se, jolle toi aikuinen vastasi. Ja siis kiitos nii pAljo vastauksesta mä ihan liikuttiin

Vastaa aiheeseen: ahistaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top