Siirry sisältöön
Typy

Joo siis tänää olin treeneis. Aluks kaikki oli ihan normist mut sit ku oli viel vrm 15min treeniaikaa nii noh, yks mun inhokki valkku (joka sattu olee mies, koska mun lajis ei oikee oo nais valkkui) tulee kattoo miten mä teen ja sit se ”neuvoo” mua. Se siis tarttuu musta kiinni takaapäin vasemmal kädel jalasta ja oikeel kädel vähä niinku kyljestä melkeen/osittain MUN 🍒….
Mä sit yritin kyynärpääl niinku työntää alespäin/irrottaa sen otetta.

Mua ahistaa ihan sikana viel. Mä vielkii niinku tunnen sen kohan mihin se koski. Ja ofc emmä nyt siin kohas tajunnu sanoo et pliis älä koske mut joo… Auttakaa pliis mua

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi! Tuollainen tilanne, jossa toinen koskettaa yllättäen ja ilman lupaa, voi ymmärrettävästi jättää ahdistuneen olon. Ikävä kuulla, että sinulla oli ollut tällainen tilanne. On varmasti myös todella tavallista, että tuollaisessa tilanteessa ikään kuin jäätyy, eikä saa sanottua mitään. Hienoa, että nyt kuitenkin purkaat tapahtumaa kirjoittamalla tänne. On tärkeää, ettei tällaista jää pohtimaan itsekseen.

Oli harrastus mikä hyvänsä tai ihan mikä tahansa muukin tilanne, niin aina on tärkeää varmistaa toiselta, onko ok koskettaa. Varmasti joissakin lajeissa oikeisiin liikkeisiin on helpompi ohjeistaa käyttämällä kosketusta tukena, mutta koskaan ei ole syytä koskettaa intiimejä paikkoja, kuten vaikka rintoja. Aina on sallittua myös kieltäytyä, jos joku ei tunnu sopivalta. Erityisesti valmentaja on sellaisessa asemassa, että hänen tehtävänään on varmistaa, että kaikilla on turvallinen olo treeneissä.

Toivoisin, että sinulla olisi edelleen jatkossa turvallinen olo mennä treeneihin. Olisikin hyvä, että voisit jakaa tämän asian jonkun oman läheisen aikuisen kanssa, esimerkiksi vanhemman tai vaikka toisen turvallisen tuntuisen valmentajan kanssa. Miltä tämä sinusta tuntuisi? Yhdessä tämän aikuisen kanssa voisitte pohtia, millä tavalla sinun olisi jatkossa turvallinen olo mennä treeneihin ja voisit matalalla kynnyksellä kertoa aikuiselle, jos kokisit mitään tällaista joskus uudestaan.

Ehkä aikuinen voisi myös ottaa asian puolestasi puheeksi tämän valmentajan kanssa ja varmistaisi, että et joutuisi kokemaan enää epämukavia tilanteita? Aina saa myös sanoa itse, jos ei halua, että sinua kosketetaan tai pyytää lopettamaan, mutta se ei ole missään nimessä sinun vikasi, jos tilanteessa ei pysty tai uskalla sanoa. Lisäksi sinulla on ollut valmiiksi jo epämukava olo tämän valmentajan seurassa ja jos se ei tunnu sinusta hyvältä itse sanoa, niin mielestäni sinun ei ole pakko ottaa asiaa puheeksi itse. Silloin on tärkeää, että joku aikuinen voi ottaa asian puheeksi puolestasi.

Jos kaipaat vinkkejä, miten ottaa asia puheeksi oman aikuisen kanssa, niin voit lukea täältä asiasta vielä lisää: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/puhu-huolista/

Jos lisäksi haluat jutella tästä tilanteesta nimettömästi ja luottamuksellisesti, niin voit soittaa myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), tulla chattailemaan tai kirjoittaa nettikirjeen. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Ahistaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top