Siirry sisältöön
Entiedä

Osaisko kukaan auttaa tai antaa vinkkejä??
Äddäsin täs parin viikon sisällä tytön snäpissä, ja juteltiin. Se kysy mun instaa, ja annoin sille sen, koska se vaikutti luotettavalle.

Sit se halus vaihdella kuvia mun kans. Sit suostuin, ja luvattiin, että ei tallenneta tai mitää niitä kuvia.
Laitoin sille kuvan sille mun rinnoista (olin peittäny kasvot piistämällä siihen päälle), ja se laitto takas et ”älä peitä sun kasvoja”
Sit laitoin toisen kuvan, ja sit jatkettii eteenpäin.

Sit se halus et laitan sille kuvan mun alapäästä, ja en suostunut.
Sitten se laittoi minulle chatissa näyttökuvat niistä minun kuvistani, ja sanoi että jakaa ne instagramissa jokaiselle seuraajalleni.

Tää olis ”helppo” ratkaista, jos tää olis suomessa (rikosilmotus ja siitä eteenpäin), mut koska tää asuu yhdysvalloissa, nii en haluis miitää rikosilmotushommaa, kun menee vaan turhaan, kun veikkaan et ei siitä olis mitään hyötyy. Oon kertonu tästä yhdelle kaverilleni, en kenellekkään muulle.

En haluis kertoo mun vanhemmalle, koska noh joo.. kiusallinen aihe, ja se on muutenkin stressaantunut ja väsynyt, joten en haluaisi kuormittaa häntä enempää. Lisäksi pelkäön että minulta lähtee puhelin ja menetän varmaan luottamuksen yms..

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Teet ihan oikein, kun pyydät apua tilanteessasi. Olen tosi pahoillani, että ystävällisyyttäsi käytettiin hyväksi. On ihan luonnollista hakea jännitystä, kehuja tai seuraa vaihtelemalla kuvia eikä siinä ole mitään väärää.

Tuo toinen osapuoli tekee nyt väärin uhkaamalla jakaa kuvasi ihmisille, joille ne ei ole tarkoitettu. Toivottavasti olet säästänyt tuon uhkauksen tai otit siitä kuvakaappauksen.

Huolimatta siitä, että uhkailija on yhdysvaltalainen, sinun kannattaa olla yhteydessä poliisiin. Suomen poliisi toimii näissä asioissa yhteistyössä kansainvälisen verkoston kanssa ja on tärkeää, että tekijät saadaan vastuuseen teoistaan. Monesti heillä on monia uhreja, joista kaikki eivät ole yhtä urheita kuin sinä, vaan kärsivät yksin ja voivat ajautua todella hankaliin tilanteisiin.

Jotta pääset pian eroon tuosta toisesta osapuolesta, sinun kannattaa kertoa hänelle, että olet ottanut kuvakaappauksen hänen uhkailustaan ja ilmoitat hänet poliisille.

Ymmärrän, että vanhemmalle kertominen pelottaa. Toivottavasti hän ymmärtää, että et ole tehnyt mitään väärää. Vaikka hän olisikin nyt stressaantunut ja väsynyt, uskon että hän haluaisi tietää tästä. Mitä itse toivoisit, jos olisit hänen asemessaan?

Tarvittaessa saat näihin asioihin erikoistuneilta tahoilta apua esimerkiksi sua varten somessa -toiminnasta tai Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-sivulta, jossa voi helposti ilmoittaa tällaisesta häirinnästä. Myös Rikosuhripäivystys on apunasi, jos tarvitset apua ja tukea rikosilmoituksen tekemiseen.

On tosi hienoa, että haet apua tähän harmilliseen tilanteeseen etkä jää yksin asian kanssa. Jos haluat, voit myös soittaa meille Lasten ja nuorten puhelimeen (numeromme on 116 111), jos joku siinä mietittää sinua vielä. Ja jos haluat, voimme kertoa tästä tilanteesta vanhemmallesi sinun puolestasi ja kertoa hänelle samalla, kuinka hän voi olla tukenasi mahdollisimman hyvin. Puhelu on täysin ilmainen eikä näy puheluerittelyssä. Meillä on myös chat, joka on auki joka ilta. Palvelumme ovat auki ympäri vuoden ja meillä voi jutella ihan mistä vain.

Tsemppiä sinulle ja ihanaa kesää,
toivottaa
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Entiedä

Teettekö soitosta lastensuojelu- tai rikosilmoitusta, vai voinko kertoa mieltäni painavat asiat ilman jatkoseuraamuksia?

Entiedä

En haluaisi rikosilmotusta vielä, mutta sitten jos se jakaa kuviani. Hän ei ole vielä tietettävästi jakanut niitä kenellekkään.

En uskalla kertoa, sillä se olisi hänelle aivan varmasti raskasta, ja itselleni kans.

Haluaisin apua tähän tunteisiin, ja fiiliksiin, koska en viimeyönä nukkunut melkein ollenkaan, ja ruoka ei ole maistunut taoahtuman jälkeen.

Voisin soittaa puhelimeen, mutta onko se luotettava (ei tule rikosilmoituksia tms.) vaikka kertoisin kaikki?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Emme tee lastensuojelu- tai rikosilmoituksia emmekä edes näe soittajan numeroa emmekä tiedä hänen henkilötietojaan ellei hän niitä meille anna. Ilman näitä tietoja ilmoitusten tekeminen olisikin käytännössä aika mahdotonta. (Sama pätee myös chat- ja kirjepalveluitamme.)

Poikkeuksena ovat sellaiset suunnitteilla olevat vakavat seksuaali-, väkivalta- tai henkirikokset, jotka poliisi pystyisi vielä estämään. Niiden kohdalla rikoslaki velvoittaa meitä kertomaan yhteydenotosta poliisille.

Voit siis rauhallisin mielin ottaa meihin yhteyttä ja kertoa huolistasi ja pohtia niitä kanssamme ilman pelkoa seuraamuksista.

Terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Ymmärrän hyvin, että tällaiset asiat haluaisi vain unohtaa eikä aina tunnu hyvältä viedä niitä eteenpäin. Toivottavasti kerroit hänelle ryhtyväsi jatkotoimenpiteisiin, sillä jo se toivottavasti säikyttää hänet ja estää häntä jatkamasta toimiaan sinun ja muidenkin uhrien kanssa. Rikokset eivät ihan heti vanhennu eli halutessasi voit tehdä ilmoituksen vasta myöhemminkin.

Uskon, että tilanne on ahdistava ja vie nyt paljon energiaasi ja on tosi hyvä idea purkaa sitä jonkun ihmisen kanssa. Voit tosiaan milloin tahansa soittaa meille ja jutella tilanteesta anonyymisti. Päivystäjämme ovat MLL:n koulutettuja vapaaehtoisia aikuisia, joilla on vaitiolovelvollisuus. Sinun ei tarvitse kertoa nimeäsi tai kotikuntaasi emmekä näe numeroasi.

Jos haluat jutella asiasta ammattilaisen kanssa, sekin on mahdollista. Tosiaan tuo Sua varten somessa on erikoistunut näihin teemoihin ja esim. Sexposta ja Väestöliitosta saa ilmaista seksuaalineuvontaa, jos sellaista kaipaat. Intiimien kuvien päätyminen tuntemattomille (tai jo sen mahdollisuus) voi olla asia, joka joko nyt tai joskus tulevaisuudessa vaikuttaa seksuaalisuuteesi ja siitä nauttimiseen, joten nämä kaksi tahoa on hyvä pitää mielessä vastaisuuden varalta, jos haluat jutella erityisesti näistä teemoista matalalla kynnyksellä ja ilmaiseksi.

On myös ymmärrettävää, jos et ole halunnut vielä kertoa äidillekään tästä. Jos siltä tuntuu, voit kertoa siitä joskus myöhemmin, kun olet saanut tähän vähän etäisyyttä?

Toivon, ettet kuitenkaan jää tämän asian kanssa aivan yksin, sillä se näyttää painavan kovasti mieltäsi. Sekin on hyvä, että olet tänne kirjoittanut siitä. Muista, ettet ole tehnyt mitään väärää. Omia alastonkuvia saa antaa ja alastonkuvia saa pyytää. Sen sijaan niiden jakaminen kolmannelle osapuolelle on rikollista, myös sillä uhkailu. On täysin ymmärrettävää, että tilanne ahdistaa sinua.

Onneksi hän tosiaan ei ole vielä jakanut niitä ja tuskin uskaltaa sitä tehdäkään, jos kerroit hänelle tallentaneensa hänen uhkauksensa. Toivottavasti hänestä ei enää kuulu mitään ja voit jatkaa elämääsi. Kaikki ikävät asiat onneksi haalistuvat taka-alalle uusien juttujen tieltä. Näin käy ihan varmasti myös tälle episodille!

Terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Alastonkuvien jakaminen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top