Siirry sisältöön
Papukasvis

Okei siis, tilanne on tämä: oon 16 ja muutin parisen kuukautta sitten kotikylästäni lukioon satojen kilometrien päähän perheestäni opiskelujen perässä. Tykkään kamalasti nykyisestä koulustani ja omillaan asuminenkin on ihan ookoo, mutta yksi suuri ongelma kalvaa mieltä: oon yksin aivan koko ajan.

Koulun alkaessa olin tosi toiveikas. Koko kesän olin oottanut et pääsisin tutustumaan ihmisiin ja saisin uusia kavereita. Alusta alkaen oon menny istumaan tuntemattomien viereen ja jutellut ties kuinka monelle ihmiselle, mut siihen se onki sit jäänyt. Tunneilla ihmiset keskustelee mun kaa perus kuulumisia ja se on musta kivaa myös, mut heti ku mennään välkälle, syömään tai hypäreille, niin ne menee omiin porukkoihinsa ja sit oon taas yksin.

Vapaa-ajalla oon myös aivan yksin. Mulla ei oo varaa eikä oikeestaan mitään taustaa ryhmälajeihin, niin en voi keksiä mitään sosiaalisia harrastuksiakaan. Perheenjäsenet pääsee tänne käymään tosi harvoin tiukan rahatilanteen takia ja kavereilla on omat elämänsä.

Musta tuntuu etten kestä tätä yksinäisyyttä. Mulla on historiaa ahdistus- ja syömishäiriöiden kaa ja nyt kun oon ne saanut parannettua niin pelkään et ne uusiutuu :( Mitä ihmettä oikeen teen?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Onpa ihanaa, että olet päässyt mieleiseesi kouluun ja muuttamaan omillesi, joka sekin on sinusta hauskaa. Yksinäisyys kuitenkin vaivaa ja olet sinnikkäästi yrittänyt tutustua luokkatovereihisi, muttet toistaiseksi ole saanut haluamaasi ystäväpiiriä. Sanot myös, ettei sinulla ole ryhmäharrastuksia eikä niihin varaakaan.

Hienoa, että olet ollut aktiivinen yrittäessäsi saada ystäviä. Onpa harmi, etteivät yrityksesi ole toistaiseksi tuoneet tuloksia. Sanoisin kuitenkin, että älä vain luovuta! Mene myös välkällä ja ruokiksella mukaan porukoihin, ja kysäise vaan, että voitko tulla mukaan tai samaan pöytään. Kysy eri ihmisiltä ja eri porukoilta. Juttele, kysele, ota selvää… Äläkä lannistu!

Et mainitse, onko sinulla ylipäätään harrastuksia, vaikkei ryhmäharrastuksia olekaan. Harrastuksista voi saada ystäviä, siinä olet ihan oikeassa. Vaikkei entisiä ryhmäharrastuksia olekaan, voi ns. yksilölajeistakin löytää yhteistä jutun juurta.

Mietin myös, löytyisikö netistä mitään sellaista ryhmää, johon voisit liittyä. Ulkoilu ja lukeminen ovat myös harrastuksia, jotka voivat yhdistää eivätkä vaadi rahaa.

On todella hyvä että huolehdit itsestäsi ja että tiedostat uusimisen riskin ahdistus- ja syömishäiriöihin liittyen. Kannustankin sinua käyttämään rohkeasti ja heti jos yhtään tuntuu tarpeelliselta uuden koulusi oppilashuollon palveluita. Monesti oloa myös helpottaa, kun saa jakaa mieltä painavia asioita toisen ihmisen kanssa. Jos sinulla on sellaisia läheisiä, esimerkiksi perheenjäseniä tai ystäviä, joille tuntuu turvalliselta ja hyvältä puhua huolistasi, rohkaisen sinua kertomaan heille avoimesti huolistasi.

Muista, että MLL:ssä on lasten ja nuorten puhelin avoinna joka päivä: ma-pe klo 14-20 ja la-su klo 17-20 ja chat-palvelumme on auki ma-ke 17-20. Näitäkin voin suositella, jos haluat jutella aikuisen kanssa kahden kesken, nimettömänä ja ilmaiseksi.

Lämpimin terveisin
Lasten ja nuorten netin ja puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Älytön yksinäisyys vapaa-ajalla ja koulussa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top