Siirry sisältöön
joku tyyppi

Moi! Oon joku tyttö joka on 10v ja pimppikarvat on tullu pimppikarvat on tummii ja tissitkin on jo tullu mul alko murrosikä noin 6-8 veenä? Öö sit ku me ollaan oltu koulun kaa uimahallissa oon siis 3 lk nii oon piilotellu niitä juttuja… Nii pitäiskö sheivaa tai jotain? Ps ku oltiin rannalla nii pojat tuli kurkkimaan sinne tyttöjen pukkariin ja siel ei ollu opee nii yks tuli vaa puristelee mun tissei mul ei ollu paitaa…et nii
. AUTTAKAA!😭

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Heippa sinä 10-vuotias tyttö!

Kertomasi perusteella sinulla on alkanut murrosikä ja fyysisiäkin muutoksia on kehossasi ilmaantunut, mm. karvan sekä rintojen kasvua. Murrosikä ja sen tuomat muutokset niin kehossa kuin mielessäkin voivat hämmentää ja ujostuttaakin ja onkin tavallista, että lapset ja nuoret saattavat hieman piilotella näitä muutoksia muilta. Se on ihan ymmärrettävää, mutta haluan samalla korostaa, että nuo muutokset ovat täysin luonnollisia ja normaaleja juttuja matkalla lapsesta nuoreksi ja pikkuhiljaa kohti aikuisuutta. Voit olla iloinen siitä, että kroppasi on terve ja kehittyy normaalisti!

Pohdit, pitäisikö sinun sheivata karvoitustasi. Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Jokainen meistä saa pitää karvansa tai sheivata ne, jos haluaa olla ja elää ilman karvoja. Lähtisin kuitenkin pohtimaan asiaa siltä kannalta, mikä itsestäsi tuntuu parhaalta. Jos päädyt sheivaamaan karvoitustasi, huolehdithan hygieniasta ja käytät vain puhdasta sheiveriä.

Kerroit myös, että ollessasi rannalla pojat olivat tulleet kurkkimaan pukkariin ja puristelemaan sinua rinnoista. Rinnat, kuten koko muukin kehosi on sinun ja sinä saat päättää, kuka sinua koskee ja minne. Sinulla on siis oikeus koskemattomuuteen ja tämä poika toimi väärin sinua kohtaan. Kerroitko tapahtuneesta opettajalle tai jollekin muulle aikuiselle? Jos et, mutta asia vielä mietityttää sinua, ovat lähellä olevat aikuiset sinua varten ja voit ottaa asian puheeksi vielä nytkin, vaikka tapahtuneesta olisi kulunut aikaa. Jatkossa, jos samanlaisia tilanteita osuu kohdallesi, rohkaisen sinua juttelemaan jollekin aikuiselle tapahtuneesta. Voit myös sanoa tekijälle napakasti, että lopettaa sinun koskettelun/puristelun ja kertoa, että se mitä hän tekee, on väärin.

Jos murrosikä tai muut viestissä kertomasi asiat vielä mietityttävät sinua, voit soittaa Lasten ja nuorten puhelimeen, p. 116 11 tai chatata tai kirjoittaa nettikirjeen. Sinulle vastaavat luotettavat, mukavat aikuiset päivystäjät kaikissa kanavissa.

Iloa kevään odotukseen toivottaa,
Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: auttakaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top