Siirry sisältöön
yliajattelija

Moikka kaikki. Siis mua häiritsee tosi paljon miten vähän mä liikun ja kui huono mun kunto on, kui epäterveellisesti syön ja kui iso mun maha on.

Liikun kyllä jonkin verran, kävelen juoksen yms perus arkiliikuntaa, mut en sellai harrasta mitää liikunnallista (paitsi käytän meidän koiria lenkillä ja joskus jotai muutaki) ja tuntuu vaa et liikun/kuntoilen yms paljo vähemmä ku muut. Oisko kellää mitää vinkkei miten voisin saada itteni liikkuu ja kuntoilee ja vaik alottaa jonku harrastuksenki tai jotai?

Mun ruokavalio on varmaa tosi huolestuttava. Syön paljon kaikkee roskaruokaa ja herkkuja yms. En osaa vaa millään säästää esim jos ostan jonku karkkipussin ni syön sen melkei heti tyhjäks vaik kuii yritän et ei, säästän edes vähän myöhemmäkski. Ja sit napostelen paljon esim ku nään vaik keittiön pöydäs tai jossai kaapis jotai, ni saatan vaa ohimennen napata niitä siitä pariki kertaa (tää on lisääntyny huomattavasti lähiaikoina jostain syystä.) En oikein tykkää mistää kasviksista tai paljon hedelmistä, marjoista sun muista. Koulussa joskus otan leivän ja juon vettä ja saatan vähän porkkanaraastetta syyä jos on, muuta en syö (paitsi joskus jotain pientä jota tuon kotonta esim jonku välipalakeksin.) Koulun jälkeen käyn yleensä kaupas ja ostan jotai herkkuja taas ja sillä mennään jee. Miten voisin syödä terveellisemmin ja säännöllisemmin ja jättää napostelut pois? Oisko ideoita?

En tiiä miks mun maha on tälläne, mut varmaa noiden kahden muun asian takia. En oo varma oonko ylipainoinen tai jotai, mut ainaki mun maha on tämmöne aika iso pallo. Haluisin tosi kovasti sellasen mahan niiku suurimmalla osalla ketä tunnen ja nään, eli semmosen pienen (en osaa selittää mut yk.) Mua on pari kertaa sanottu läskiks ja se on satuttanu toden teolla. Miten saisin sellasen mahan ku muilla??

Mua ärsyttää ja häritsee noi asiat ihan sairaasti enkä meinaa jaksaa elää niitten takia. Voisko joku pliiiiis edes vastata jotain ja neuvoo jotenki. Kiitos ja ei kai mul nyt muuta. Hyvää jouluu ja uutta vuotta kaikille!!!<3<3 Ja tsemppii!! :)

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Moi!

Kiitos viestistäsi! Oli kurja kuulla, kuinka koet huonommuutta liikkumisestasi ja syömisestäsi sekä olet epävarma kehostasi. Jos vaikeat ajatukset painavat mieltä, niin se kyllä vaikuttaa mielialaan ja jaksamiseen. Silloin onkin tärkeää, jos ajatuksiaan pystyy purkamaan, aivan, kuten sinä teit nyt kirjoittamalla tänne.

Sitä helposti voi alkaa vertailemaan itseään muihin, oli sitten kyse liikkumisesta, syömisestä, kehosta tai jostakin muusta. Joku voi käydä treeneissä monta kertaa viikossa ja joku harrastaa harvemmin tai ei ollenkaan. Joskus voi tuntua siltä, että ympärillään ei näe samankaltaisia kehoja kuin itsellä on ja siitä voi tulla olo, että erottuisi joukosta. Myös esimerkiksi sosiaalinen media ei aina näytä sitä, kuinka monenlaisia kehoja on olemassa. Kaikki kehot ovat ihan yhtä arvokkaita!

Oli tosi ikävä kuulla, että kehoasi on kommentoitu ikävästi ja ymmärrän, että se on aivan varmasti satuttanut. Joskus tuollaiset kommentit voivat kummuta sanojan omasta pahasta olosta tai epävarmuudesta, mutta se ei missään nimessä oikeuta puhumaan tuolla tavalla. Oletko kertonut kenellekään aikuiselle tästä? Kenenkään ei tarvitsisi joutua kuulemaan tuollaista ja aikuisten tehtävänä on puuttua kaikenlaiseen kiusaamiseen.

Toivoit saavasi vinkkejä liikunnan ja terveellisen ruokavalion lisäämiseen. On hienoa pohtia liikunnan ja monipuolisemman ruokavalion lisäämistä, mutta se on kuitenkin ikävää, kuinka paljon se tuntuu aiheuttavan sinulle huonommuuden tunnetta. Sehän on esimerkiksi tosi hieno juttu, että sinulle tulee jonkin verran arkiliikuntaa!

Joskus se voi olla hyväksi, että omia liikunta- ja ruokailutottumuksiaan pohtii jonkun luotettavan ja turvallisen aikuisen kanssa. Oletko pystynyt läheisten aikuistesi kanssa pohtimaan näitä teemoja? Kouluterveydenhoitajalta saa varmasti asiaan myös tukea ja hänen kanssaan voi yhdessä pohtia asiaa. Olisi tosi tärkeää myös, että samalla voisit kertoa noista vaikeista ajatuksistasi, mitä sinulla on esimerkiksi omaa kehoasi kohtaan. Olisi tärkeää, että saisit vahvistusta itsellesi siitä, että kehosi on hyvä ja riittävä juuri tuollaisena.

Eri vinkit toimivat eri ihmisillä ja sen takia haluankin kannustaa sinua pohtimaan asiaa lähipiirissäsi olevien aikuisten kanssa, koska he tuntevat sinut ja arkesi parhaiten. Minulle tulee kuitenkin mieleen, että voisitko lähteä miettimään näitä asioita siltä kantilta, mitkä liikkumisen muodot ja mitkä ruuat ovat sinulle mieluisia? Voisiko niitä itselle mieluisia juttuja hiljalleen lisätä arkeen? Toivottavasti tähän viestiketjuun nuoret kirjoittaisivat omia kokemuksiaan myös!

Jos haluat purkaa ajatuksiasi nimettömästi ja luottamuksellisesti, niin voit soittaa myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111). Voit myös tulla chattailemaan tai kirjoittaa nettikirjeen!

Liikunnan ja tasapainoisen ruokavalion on tarkoitus tuoda hyvää oloa, mutta kehoasi sinun ei tarvitse muuttaa. Olet hyvä ja arvokas juuri tuollaisena. <3

Rauhallista joulunaikaa toivottaen,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

jokuvaa

moiii ite ainaki ajattelisin et liikut ihan tarpeeks,koska liikun about saman verran ja toisen kehoo ei ikinä sais kommentoida ja toivon et tiiät et oot täydelline just tollasena❤️ ite koitin vähentää herkkujen syömist sillee etten esim ottanu rahaa kouluu mukaa nii ei tuu käytyy siel kaupas sen jälkee ja sit muistan syödä säännöllisesti nii mul on 3-4h välein herätykset et vois mennä syömää jotai!! kannattaa kans sillee syödä terveellisest ja ei todellakaa oo kiellettyy minkää syöminen. oon ite kärsiny ahmimisest ja tälläsest mut uskoisin et noi on ne mil pärjään. btw jos syö säännölisest nii sit ei tuu sellast kauheet nälän tunnet ja sit ei tuu ahmittuu:)

Vastaa aiheeseen: Auttakaa joku pliis!

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top