Siirry sisältöön
en jaksa

Oon jo pitkään halunnu e-pillereit koska mun menkat on vaa yhtä tuskaa, kipu on iha sietämätöntä ja vuoto nii runsasta et ”pitkäkestoset” tampoonitki vuotaa ehk kahen tunnin sisällä läpi. Aina ku mul sattuu olee kouluu menkkojen aikana mun pitää joko jäädä kotiin jollon tunteja jää välistä, tai mennä kouluun mut sielki se kipu on nii pahaa etten ees pysty keskittymään tunnilla jollon sillä ei periaattees oo edes väliä että menin koska en kuitenkaan tuu muistamaan mitään sen tunnin aiheista jälkeenpäin.
Oon yrittäny sanoo mun äitille et haluun ne, mut se ei usko et mun kipu on niin voimakasta ja ei suostu hankkimaan mulle niitä.
Mitkään välineet ei myöskään auta ku siteet hiostaa, tampoonit vuotaa läpi ja kuukupeista ei mee ku vaa se pienin mahdollinen koko ja seki pitää tyhjentää ehk tunnin välein tai se taittuu kasaan ja ne veret purskahtaa kerralla ulos.
Mitä mä teen ku en oikeesti kestä tätä kipuu yhtään ja haluun vaan että mun kohtu leikattais kokonaan ulos ettei mun tarvis enää kestää tätä.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Onpa kurja kuulla, että kuukautisesi hankaloittavat noin paljon elämääsi. Mutta olet ihan oikeassa siinä, että lääketieteellä on kyllä keinoja auttaa ja sinulla on oikeus noita keinoja käyttää, mikäli lääkäri on sitä mieltä, että keinot siihen ovat sinulle sopivat.

Äitisi ei saisi estää sinua lievittämästä kuukautisista johtuvaa harmia. Ehkä hänellä itsellään ei ole suuria kuukautiskipuja, joten hänen on vaikea samaistua tilanteeseesi. Joillain on myös pelkoja hormonituotteita kohtaan, mutta luottaisin tässä asiassa sinua hoitavaan lääkäriin. Lisäksi hormonivalmisteita on monenlaisia ja jos joku ei sovi, voi kokeilla jotain toista tuotetta. Näistä kannattaa aina konsultoida lääkäriä ja puhua avoimesti eri lääkkeitten mahdollisista haittavaikutuksista. Toivottavasti pystytte juttelemaan näistä avoimesti myös äitisi kanssa.

En tiedä ikääsi, mutta kuulostat olevan sen ikäinen, että osaat itse huolehtia asioistasi yhdessä hoitavan tahon kanssa etkä tarvitse siihen äitisi lupaa. Voit myös niin halutessasi pyytää lääkäriä laittamaan pillereiden reseptin omakantaan niin, ettei äitisi näe sitä. Monissa kunnissa ehkäisytuotteet ovat nuorille ilmaisia, joten voi olla, ettet tarvitse niihin myöskään rahaa. Tätä kannattaa kysyä sinua hoitavalta sairaanhoitajalta tai lääkäriltä.

Monesti vanhemmat hoitavat lastensa ajanvarauksia, mutta voit myös itse soittaa paikkakuntasi terveyskeskuksen ajanvaraukseen ja esittää asiasi. Tai jos olet syksyllä jonkin oppilaitoksen kirjoilla, voit varata ajan terveydenhoitajalle ja kertoa siellä toiveistasi. He kyllä auttavat sinua eteenpäin. Yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa voit miettiä, minkälaista apua runsaisiin ja kivuliaisiin kuukautisiin on olemassa ja mikä niistä sopisi sinulle kaikkein parhaiten.

Tsemppiä sinulle!
Terveisin Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: E-pillerit

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top