Siirry sisältöön
[nimimerkki muutettu]

Äiti ja Isä ja Isäpuoli pakottavat harrastamaan orkesteria. Orkesteri on Ma ja kokoajan jotain leirejä konsertteja jne. Haluaisin lopettaa mutta eivät anna. Isä jankkaa että kyllä sitä oppii. Taas joku leiri tulossa joka on pakollinen. Olen jo näyttänyt että ei voisi vähempää kiinnostaa orkesteri mutta jatkavat kokoajan ”kyllä sitä oppii”. Sanonpa vielä että oon 12v poika ja orkesterissa on paljon vanhempaa porukkaa 14-40v soittajia. Mut mun lyömäsoittaja kaveri lopetti nyt lyömäsoittajia on 2 minä ja 14v poika. Kiva ois jos sinne tulis vanhempia mutta ei tule kuulemma joku harrastus päälle nii ei voi tulla. Mietin kans että en mee yläasteella musiikkiluokalle mut sinnekki pakotetaan kuulemma ois kanssa ”kiva” ja parempi kun normaali luokka. Mut tässä kirjottelen yöllä tätä ku ei mitenkää jaksais huomenna jotai tyhmää leiriä.

Joku

Mulla on vähä sama homma oon pelannu futista joku 6 vuotta ja oon siinä aika huono mut äiti aina hokee kuinka mä oon kuulemma hyvä ja sit kans ärsyttää se että se sanoo että se laji on mulle tärkee vaikka joukkue kaverit kiusaa mua jatkuvasti mutta äiti oon monta vuotta jo riidelly treeneihin menosta ja kertonu että joukkue kaverit kiusaa oon nykyään esitän että oon kipee tai jalka on niin kipee että ei voi mennä

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei [nimimerkki muutettu]

Kiitos viestistäsi!

Kirjoitit, että haluaisit lopettaa orkesteriharrastuksen, mutta sinun ei anneta lopettaa. Pohdit myös sitä, kuinka toivoisit, että orkesteriin tulisi vanhempia harrastajia. Kirjoitit myös, että olet pohtinut, että et haluaisi mennä musiikkiluokalle yläasteella, mutta sinua painostetaan kuitenkin sinne.

Vanhempasi varmasti tarkoittavat hyvää, kun kannustavat sinua orkesterin pariin, mutta tärkeää on kuunnella myös sinun kokemuksiasi ja ajatuksiasi. Onko sinulla mielessäsi jokin muu tekeminen tai harrastus, joka olisi sinulle mieluisampi? Kuulostaa siltä, että orkesteri taitaa viedä aika paljon aikaasi. Onko sinulla aikaa tehdä muita kivoja asioita vapaa-ajalla?

Olet ilmeisesti hienosti jo yrittänyt kertoa, että sinua ei kiinnostaisi orkesteriharrastus tai musiikkiluokka. Tietääkö orkesterin vetäjä sinun ajatuksiasi harrastuksesta? Entä oletko koulussa kertonut opettajalle, että sinua ei kiinnosta musiikkiluokalle meneminen?

Miltä sinusta tuntuisi kertoa näitä ajatuksiasi vanhemmillesi ja isäpuolellesi esimerkiksi kirjeen avulla? Kirjeeseen voi esimerkiksi kirjoittaa perusteluja, miksi harrastus ei tunnu itselle mieluisalta.

Mukavaa loppuvuotta!

Ystävällisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki ”Joku”,

Kiitos viestistäsi! Kerroit, että olet pelannut futista ja koet olevasi aika huono siinä. Äitisi kuitenkin kehuu sinua ja sanoo sen olevan tärkeä sinulle, vaikka oma kokemuksesi on erilainen. Kurja lisäksi kuulla, että sinua on kiusattu treeneissä.

Harrastuksessa tärkeintä on se, että se on itselle kivaa tekemistä ja sinne on mukava mennä. Onko sinulla mielessä joku muu tekeminen tai harrastus, joka tuntuisi sinulle mieluisalta?

Todella tärkeää on myös se, että harrastuksessa kokee olonsa turvalliseksi ja hyväksi, eikä joudu kokemaan kiusaamista. Olet tehnyt oikein, kun olet kertonut kiusaamisesta äidillesi, mutta ikävä kuulla, kuinka joudut asiasta riitelemään ja keksimään syitä olla menemättä treeneihin. Kiusaaminen on aina väärin ja aikuisten tehtävänä olisi puuttua siihen. Oletko kertonut tai onko äitisi kertonut kiusaamisesta valmentajallesi?

Kuulostaa siltä, että olet jo hienosti äidillesi kertonut, miltä sinusta tuntuu treeneihin meno ja kuinka sinua kiusataan. Minulle tuli vielä mieleen, että voisitko kokeilla esimerkiksi kirjeen kirjoittamista äidillesi? Kirjeessä voit esimerkiksi kertoa, miksi et halua mennä treeneihin. Joskus voi käydä niin, että kirjettä lukiessa toinenkin ihminen saa rauhassa mietittyä asiaa.

Mukavaa loppuvuotta ja toivottavasti tämä asia ratkeaa!

Ystävällisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: ei anneta lopettaa harrastusta

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top