Siirry sisältöön
13

Oon siis 13 ja mä en tiiä mitä pitäis tehä koska en pysty lopettaa viiltelyy ja sit oon iha masentunut kokoajan. [Osa tekstistä poistettu] mun tyttöystäväl on varmaa psykoosi ja mun paras kaveri viiltelee kans [Osa tekstistä poistettu] en jaksais enää tätä kaikkee.
Mul oli viel ala asteel kokeen tulokset 9 tai 10 mut nyt sain mun kokeesta 7 ja meil oli viel lukihäiriö testit ja ne meni iha huonosti en keskittynyt niihin ollenkaa ja nyt varmaa luullaan et mul on joku lukihäiriö vaik tiiän et ei mul oo.
Varmaa mu pitäis käyä psykologil mut en haluu et mun vanhemmat saa tietää koska mä en sais laittaa viestii sille mun tyttöystävälle tai olla sen kaa tekemisissä muual ku treeneis, koska kesäl tapahtu yks juttu joka liittyy siihe ja muhun [Osa tekstistä poistettu] sit iskä näki ne meiän viestit kaikki toi oli siis niis viesteissä kerrottu, mut sille ei ollu käyny mitää ja se oli ihan kunnossa sit kesäl yhes kohti me yritettiin karata ei onnistunu. Ja nyt kaikki luulee et se vaan kusetti mua mut ei kusettanu se on vaan psykoosis… eli ton takia en saa olla sen kaa ja kukaan ei tiiä täl hetkel et ollaan yhes paitsi mun paras kaveri joka on myös mun tyttöystävän kaveri ja oon muute bi ja tyttö mut näytän pojalt niiku se mun paras kaveri kans ja me näytetään kuulemma samalta et oltais jotku kaksoset mut se on 14v ja mä 13v.
Täst tuli ny aika pitkä mut se myös tarkoittaa et mul on aika huonosti asiat

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos, kun rohkeasti kirjoitit meidän Nuortennetin keskustelupalstalle. Oli kurja lukea kaikesta tapahtuneesta ja siitä, kuinka huonosti olet voinut. Moderoin osan tekstissäsi pois asian arkaluontoisuuden takia, mutta olen lukenut tekstisi kokonaan.

Minulla heräsi sinusta huoli, kun kirjoitit, että olet ollut itsetuhoinen ja masentunut, etkä ole pystynyt lopettamaan viiltelyä. Itsensä satuttamisella usein pyritään purkamaan omaa sisäistä pahaa oloa ja se voi tuntua vaikealta lopettaa sitä. Itsetuhoisiin ajatuksiin ja tekoihin on aina saatava apua, eikä pidä jäädä yksin vaikeiden tunteiden kanssa.

Kirjoitit myös tyttöystäväsi ja parhaasta kaveristasi, jotka ovat myös voineet huonosti. Tyttöystäväsi lähettämät viestit kuulostivat huolestuttavilta ja kirjoitit, että olet ymmärtänyt, että hänellä voi olla taustalla mielenterveydenhaasteita. Kun omat tärkeät ihmiset voivat huonosti, niin se usein voi vaikuttaa myös omaan olotilaan. Tärkeää olisikin, että tyttöystäväsi ja paras ystäväsi saisivat kummatkin tukea heidän omilta lähiaikuisiltaan ja saisivat myös ammattilaisen apua. Toivon myös, että sinä et jäisi yksin kannattelemaan harteillesi heidän huoliaan. Olet varmasti ihana tyttöystävä ja ystävä, mutta sinun on tärkeää myös huolehtia omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista. <3

Mainitsit myös, että koenumerosi ovat alentuneet ja mietit, luulevatko muut sinulla olevan lukihäiriö. Arvosanat eivät määrittele sinua ja olet riittävä ja hyvä, vaikka arvosanat olisivatkin alentuneet. Kun oma mieli voi huonosti, niin silloin on ymmärrettävää, että keskittyminen koulussa on vaikeaa.

Uskon, että et ole psykologipohdintasi kanssa yksin – monet saattavat miettiä, että ammattilaiselle voisi olla hyvä mennä juttelemaan, mutta samalla pelottaa saavatko omat läheiset aikuiset tietää. Psykologille puhumisesta voisi varmasti olla apua sinulle. Hän ammattilaisena osaisi olla sinulle tukena pahan olosi käsittelyssä sekä auttaisi sinua löytämään muita keinoja käsitellä pahaa oloa kuin viiltely. Koulussa psykologin lisäksi omasta voinnistaan voi mennä juttelemaan myös kuraattorille tai terveydenhoitajalle.

Mietin myös, että miltä sinusta tuntuisi kertoa vanhemmillesi rehellisesti ajatuksistasi ja voinnistasi? Ymmärrän, että asia mietityttää sinua, kun vanhempasi ovat rajoittaneet yhteydenpitoa tyttöystävääsi kesän viestittelyn jälkeen. Vanhempasi ovat varmasti olleet sinusta huolissaan ja tällä tavalla halunneet suojella sinua. Jos vanhempasi tietäisivät tästä kaikesta, niin voisiko silloin ammattilaiselle jutteleminen tuntua helpommalta? Ymmärrän kuitenkin, että vaikeista asioista kertominen voi olla kaikista vaikeinta niille omille läheisille aikuiselle.

Jos haluat nimettömästi ja luottamuksellisesti jutella turvallisen aikuisen kanssa, niin myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111) voi soittaa. Vaihtoehtoisesti voit tulla juttelemaan myös chattiin tai kirjoittaa nettikirjeen. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Ethän jää yksin ja kerrothan ajatuksistasi jollekin luotettavalle ja turvalliselle aikuiselle. Olet arvokas sekä kaiken avun ja tuen arvoinen! <3

Voimahalauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Ei enää jaksais

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top