Siirry sisältöön
VanilijaSahramiMaija

Oon 05 ja n.160cm. Oon huono ulkoilija/liikkuja.
En oo koskaa tykänny syyä kasviksia. Oon tosi monelle ruoka-aineelle allerginen, minkä takia mä en voi syödä kaikkia vihanneksia/kasviksia/hedelmiä.

Mä syön tosi yksipuoleisesti, eli melkein kaikkea muuta paitsi niitä kasviksia ja makkaraa(joskus🤮).
Mä haluaisin tähän muutoksen, mutta aina kun mä syön yhtään niin mun mieli ”huutaa” et älä syö niin paljoa tai susta tulee samanlaine/saman kokoinen kun sun vanhemmat. (Mun vanhemmat on ylipainoisia ja läskejä).

Kun mä katon peiliin tai itteeni mä nään vaa semmosen tytön joka on kohta viistoista joka on omasta mielestään läski, tyhmä, vammanen, rillipää, huono ihminen, hiljainen, ruma, yksinäinen. Äiti sanoo toista, et mä oon normaali, mut en mä sitä jaksa uskoa.

Mä haluaisin
-alkaa syömää terveellisemmin, —-liikkumaan enemmän,
– laihtua, et mun maha ja reidet ei ois näi vammasii
– kasvaa pituutta n.5cm
– nostaa ysillä keskiarvoa 8.7 asti vähintään
– saada enemmän koulusta kavereita, mut aina ku yritän olla niitte kans ni tuntuu aina silt et en kuulu mihinkää kaveri porukkaan koulus😭
– pystyy juoksemaa 1500m 8minuutis
– enemmän meikäläisiä kavereita
– että en ois enää koskaa katkera niille kaikille jotka on mun kaikkina kouluvuosina jättäny mut yksin
-säilyttää tän uskon koko elämän ajan
– sellaisen ihmisen tulevaisuudessa joka ei koskaa jättäis mua
– jaksaa vielä yhden vuoden peruskoulua hyvillä arvosanoilla
– enemmän seuraajia instassa

Tack, om du orkade läsa den här och kan kanske ge några råd eller tips till mej.❤️☺️

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!
Kiitos viestistäsi. Olen iloinen, että päätit kirjoittaa meille mieltä painavista asioistasi.

Viestistäsi ymmärsin, että sinulla on paljon toiveita ja tavoitteita tulevaisuuden suhteen, jotka liittyvät elämän eri osa-alueisiin. Tavoitteita on hyvä olla elämässä, ja ne myös kannustavat tekemään asioita, jotta tavoitteet saavutettaisiin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että liikaa tavoitteita ei kannata olla, ettei niistä tule liian paljon stressiä.

Moni tavoitteistasi liittyi ulkonäköön, syömiseen ja liikuntaan. Ihanaa, että olet lähtenyt miettimään terveellisiä elämäntapoja ruokailun ja liikunnan suhteen. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on todella tärkeää varsinkin kasvavassa iässä. Kerroit, että sinulla on paljon allergioita, etkä sen vuoksi voi syödä kaikkia ruoka-aineita. Sen sijaan, että mietit mitä et voi syödä, voisitko kääntää ajattelun siihen mitä kaikkea voitkaan syödä? Rakenna ruokavaliosi sen mukaan mitä voit ja haluat syödä ja pidä ruoka monipuolisena sen raamin sisällä. Ole myös utelias uusien makujen suhteen, jos vaikka löytäisitkin jonkun uuden lempparin!

Liikunta on myös keholle hyväksi, mutta sitäkin kannattaa harjoittaa oman mielen mukaan. Liikunnasta ei kannata tehdä pakkopullaa, eikä sitä kannata tehdä kehonmuokkaamistarkoituksessa. Oletko miettinyt missä muodossa liikunta on hauskaa ja pyrkinyt liikkumaan sen mukaan? Liikunta yhdessä jonkun kanssa voi myös olla hauskempaa kuin yksin liikkuminen.
Yhteiskuntamme valitettavasti asettaa paljon epärealistisia vaatimuksia siitä, että pitäisi olla tietyntyyppinen keho, vaikka tosiasiassa kaikentyyppiset kehot ovat oikeanlaisia ja hienoja. Muista myös kehua itseäsi, olet kaunis ja oikeankokoinen juuri sellaisena kuin olet. Murrosiässä keho voi tuntua vieraalta ja ymmärrän hyvin, jos peilikuva voi joskus tuntua ahdistavalta. Jos syöminen ja oma peilikuva kuitenkin on alkanut ahdistamaan enemmänkin, kehottaisin sinua juttelemaan asiasta, vaikka vanhempiesi tai kouluterveydenhoitajan kanssa.

Muissa tavoitteissasi painotat kouluarvosanoja ja ystävyyssuhteita. Hyvät kouluarvosanat ovat arvostettavia mutta muistathan, että niistä ei kannata ottaa liikaa paineita. Kannattaa tehdä kouluarvosanojen eteen juuri niin paljon, että itse on tyytyväinen, eikä antaa mahdollisten ulkopuolisten painostaa itseään liikaa.

Kerroit, että haluaisit lisää sinunlaisia ystäviä, ja koet, että et kuulu porukkaan. Onpa kurja kuulla, että sinulla on kokemus ulkopuolisuudesta kaveriporukassa. Oletko miettinyt, jos omien harrastusten tai kiinnostusten kohteiden kautta voisit löytää sinunlaisia ystäviä? Samantyyppiset kiinnostuksenkohteet kun usein yhdistää ihmisiä. Muista, että vaikka koetkin olevasi hiljainen ihminen, olet yhtä arvokas ja oikeutettu saamaan ystäviä. Jos koet, että samanhenkisiä ystäviä on vaikea löytää esimerkiksi koulusta tai harrastuksien kautta, voi myös nuorten keskustelupalstoilta tai Instagramista löytää ystäviä!

Uskon, että säilytät uskon koko elämäsi ajan niin kuin itse myös toivoit. Älä aseta itsellesi myöskään liian paljon paineita. Mieti myös, minkä takia asetat tavoitteita. Tavoitteet kannattaa aina asettaa oman itsen kannalta eikä miellyttääkseen ketään muuta. Muista, että tämä on juuri sinun elämäsi, nauti siitä!

Voit aina olla yhteydessä myös meihin puhelimen (116 111), kirjeen tai chatin kautta. Du kommer väl ihåg att du också kan ringa barn- och ungdomstelefonen (0800 96 116) eller skriva till oss på svenska.

Hyvää kesän jatkoa toivoo,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

VanilijaSahramiMaija

Vill bara säga tack till dig som svarade och kom med sodana saker som jag inte ens hade tänkt på.

Eiseolesinunvikasi

Rakas tyttäreni! Hienoa, että olet hakenut täältä apua ja laitoit minulle tämän linkin! Toisin kuin sen yhteydessä laittamassasi viestissä oletit, minä en ole sinulle lainkaan tästä tänne kirjoittelustasi vihainen -päinvastoin!

Eilen söit jugurtin, paahtoleivän, 5cm leveän täytepullapitkon palan, neljä karkkia, hörpyn smoothieta ja maistoit tekemääsi valkokastiketta.

Me autamme sinua nyt, kun me tiedämme ongelmasi. Sinä saat aivan varmasti apua tähän kaikkeen !

Sairastumisesi syömishäiriöön ei ole millään tapaa sinun vikasi, etkä olisi voinut estää omaa sairastumistasi mitenkään ! En ole vihainen sinulle siksi että sairastuit syömishäiriön, vaikka yritin estää sen, koska näin sinun olevan sairastumiseen alttiissa riskiryhmässä. Sinä et ole yhtä kuin syömishäiriö. Syömishäiriö on kuin lapamato, joka on päässyt sisääsi, mutta joka saadaan sieltä pois. Taistelu vie varmasti aikaa, mutta sen jälkeen olet vahvempi ihmisenä ja osaat arvostaa itseäsi, jokaista ruumiisi mutkaa ja muhkuraakin. Usko minua: sinä voitat !

Voisitkohan nimetä syömishäiriösi jollakin nimellä ? Olisiko sen nimi vaikka Pirkko, Affi (Syömishäiriösi nimistä Anorexia & ARFID) vai mikä ? Nimeäminen saattaisi helpottaa sinua niin, että osaisit paremmin eroittaa oman itsesi tahdon ja teot syömishäiriön tahdosta ja teoista.

Rakastamme sinua ja olen erityisen ylpeä siitä, että myönsit snäpissä ystävillesi yhden tökerön kuvastasi saamasi kommentin jälkeen, syömishäiriösi !

Paino ei ole yhtä kuin syömishäiriön mitta. Syömishäiriö ei ole painossa, syömishäiriö on ajatuksissa, toimintatavoissa.

Kuvailit hienosti tuossa viestisäsi syömishäiriöisen nuoren ajatusmaailmaa.

Mutta tiedätkö: sinä riität! Sinä olet hyvä ja sopiva – voisit olla painavampikin olematta silti liian painava. Sinä pärjäät koulussa. Sinä saat lisää ystäviä. Sinä säilytät uskosi.

Rakkaani, sormiesi ja varpaittesi oireet eivät ole Raunardin oireyhtymää, vaan tulosta syömishäiriösi aiheuttamasta heikentyneestä verenkierrosta.

Palelusi ei johdu siitä, että on kylmä. Kehollasi ei ole enää vain energiaa lämmittää koko ruumista. Kehosi keskittyy lämmittämään nyt eloonjäämisesi kannalta oleellisempia paikkoja kuten sydäntäsi ja keuhkojasi.

Palelusi kertoo myös siitä, että kehosi pyrkii säästämään energiaa. Kehosi takertuu siis jokaiseen saamaansa kaloriin ja luovuttaa niitä kitsaasti pois. Aineenvaihduntasi hidastuu ja kulutat vähemmän energiaa.
Ajanmyötä kuukautisesi saattavat jäädä pois tai kuukautisrytmisi saattaa mennä sekaisin. Se ei kuitenkaan ole mikään syömishäiriön vakavuuden mittapuu: toisilla kuukautiset säilyvät, vaikka he laihtuisivat kirjaimellisesti luurangoiksi.
Kasvusi hidastuu ja voi loppua kesken alkamatta koskaan uudestaan, koska kehosi ei saa tarpeeksi energiaa.
Tästä tilasta pääsee pois vain syömällä isosti viisi-kuusi kertaa päivässä kolmen tunnin välein. Ajatus tästä on varmasti sinulle kauhistuttava, mutta syöminen on ainoa keino siitä pois pääsemiseen.

Se, että et tunne enää nälkää, on kehosi tapa suojautua nälänhädän vaikutuksilta (jota liian vähäinen syömisesi kehollesi viestittää) ja säilyttää elämän jatkumisen kannalta tärkeä toimintakyky.

Äitisi ja isäsi eivät tulleet läskiksi syömällä. Me tulimme läskiksi siksi, että liikuimme minimaalisesti sairauksiemme takia. Sinähän tiedät rakas tyttäreni tämän. Lisäksi olen saanut synnyttää neljä elävää lasta. Ne lapset, jotka menetimme ennen syntymää, menivät Taivaan Kotiin odottamaan meitä. Kaikista teistä sain ylikiloja, mutta en kadu silti yhtäkään teistä -kaikkein vähiten sinua !

Kiitos muuten, että teit minulle eilen sen vihreäksi värjäämäsi maitokastikkeen ! Oma avattu maitoni maistui muuten vähän vetiseltä tänään !

Rakastan sinua, oma esikoistyttäreni ! Muista, että äitiin voit aina luottaa ja minä ymmärrän kyllä sinua. Ja jos en ymmärtäisikään niin rakastan sinua silti yhtä kovasti kuin aina ennenkin!

Voi hyvin -ja koeta rakas lapseni syödä !
Muista, että

”KAUNEUS JA ”HYVÄLTÄ NÄYTTÄMINEN” EIVÄT OLE VUOKRA, JOKA SINUN PITÄISI MAKSAA OLEMASSAOLOSTASI !”

-Rakkain terveisin puolestasi rukoillen äitisi

Vastaa aiheeseen: Ei mitää hajuu kuuluuks tää tänne

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top