Siirry sisältöön
kiillehäiriö

välillä tulee valtava ahdistus/paniikkikohtaus (en tiiä mikä se on), en pysty tehdä yhtään mitään, nukkumaan, lukee kokeisiin, tehä läksyjä ja yleensä se tulee just illalla ja vaan valvon koko yön, itken ja kun mun pitäis mennä kouluun en oo saanu tehtyy mitään. en voi olla pois koulusta, koska se on mun oma vika et valvoin enkä jaksa nousta, kukaan ei ymmärrä et se johtuu siitä ahistuksesta. jos yrittäisin kertoo mun äidille se ajattelis et oon niin helvetin laiska ja typerä et keksin tollasen jotta mun ei tarttis koulun takia herätä aikasin ku oon ensin ite omasta tahdostani valvonu koko yön. tai sit se sanoo et mee vaan kouluun, sinne kuitenki on mentävä.

en tiiä mikä mua kouluun menemisessä ahistaa näin paljon, ei itessään se opiskelu ehkä, vaan ne ihmiset siellä ja kaikki koulutyöt jotka tän ahistuksen takia vaan kasaantuu samalla ku kukaan ei ymmärrä mua. tohon että ehkä ne ihmiset siellä koulussa ahistaa, niin oon huomannu ittessäni sosiaalisen ahdistuksen ”oireita”, paineet olla tarpeeks hyvä ja tosi hallitseva epäonnistumisen ja riittämättömyyden pelko. välillä oon huomaamaton ja välillä mä oon se josta huomataan kaikki ne virheet.

en pysty mennä kouluun, mut haluun olla hyvä koulussa, mutten pysty siihenkään.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitokset viestistäsi! Olit todella hienosti ajatellut, mistä ahdistuksesi johtuu ja miksi kouluun on kurja mennä. Kirjoitit, että sinua ahdistaa muut ihmiset koulussa, koska pelkäät epäonnistuvasi ja olevasi riittämätön. Kouluun meno on niin ahdistavaa, että et saa öisin unta ja siinä onkin jo kierre valmis. Kun nukkuu huonosti, ahdistus ja epävarmuus lisääntyy.

Kirjoitit, että välillä olet huomaamaton ja välillä sinussa huomataan kaikki virheet. Koulussako sinulle virheistä huomautetaan? Voisiko sitä kutsua kiusaamiseksi? On täysin normaalia, että ihminen rupeaa miettimään, olenko tarpeeksi hyvä, jos muut keksivät jotain vikoja. Yleensähän kiusaaminen tai toisen virheistä huomautteleminen johtuu kateudesta tai omasta pahasta olosta. Ymmärrän kyllä, että sen tiedostaminen ei muuta sitä tosi asiaa, että sinulla on kurja olo. Jos sinusta tuntuu, että muiden käyttäytymistä koulussa voisi kutsua kiusaamiseksi, niin sehän on sellainen asia, johon aikuisen pitäisi koulussa puuttua!

Osaatko sanoa, miksi vaadit itseltäsi niin paljon? On varsin tavallista, että nykyaikana nuoret vaativat itseltään liikaa! Vie oman aikansa, että oppii hyväksymään itsensä sellaisena kuin on. Kukaan ihminen ei kuitenkaan voi olla täydellinen tai virheetön. Jos mietit kaikkia tuntemiasi ihmisiä, eikö jokainen ole epäonnistunut jossain? Epätäydellisyys kuuluu ihmisyyteen. Epätäydellistä ihmistä on myös helpompi lähestyä, koska silloin voi rennommin olla oma itsensä. Sitä paitsi epäonnistumisissa on se hyvä puoli, että niistä voi aina oppia jotain!

Kaikki tämä ei kuitenkaan poista sitä, että sinulla on juuri nyt aidosti paha olla! Kirjoitit, että et ole uskaltanut kertoa äidillesi valvovasi ja itkeväsi öitä. En tunne äitiäsi, mutta se mitä kirjoitit tässä viestissä kuulostaa ihan todelliselta huolelta ja mielestäni sinun olisi hyvä saada siihen apua. On tavallista, että alakuloisuus jatkuu muutaman päivän, mutta sinulla se on ilmeisesti kestänyt pidempään? Jos sinusta tuntuu, ettet voi jutella äidin kanssa, niin voisitko käydä kouluterveydenhoitajalla?
Kannustan sinua lämpimästi juttelemaan pahasta olostasi joko kotona tai kouluterveydenhoitajalla. Sinun olosi ei tarvitse olla noin huono ja olet ansainnut sen, että voit keskittyä kouluun ja elämään. Jos kaipaat vuorosanoja tai rohkaisua avun hakemiseen, soita meille Lasten ja nuorten puhelimeen 116 111, chatata tai kirjoitta kirje.

Voimahalauksin,

Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: ei pysty mennä kouluun

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top