Siirry sisältöön
-14v

Joka päivä pakko mennä kouluun. Hyvien arvosanojen tyyppinä pitää keskittyä kaikkeen, viitata kokoajan ja lukea kokeisiin. Reppu täytyy tarkistaa joka aamu ainakin 5 kertaa, jos unohdan vihkonkin, tuntuu jo kauhealta. Koulussa täytyy olla vähän etuajassa, miettikää nyt jos myöhästyisin. En ole saanut, kun vaan yhden negatiivisen viime vuonna, joka tuli koronan aikasesta väärinkäsityksestä. Koulussa ahdistaa olla.

Koulussa kaikki haukkuu, nauraa ja ilmeilee. Keksitään tekonimiä ja haukutaan oppitunneillakin, opettajia ei kiinnosta. Kiusaamiseenkin turtuu, kun sitä on kokenut monta vuotta. Alkaa ymmärtämään miten stereotypisessä maailmassa sitä eletäänkin. Vittu, jos ihmisellä on oranssit hiukset, ei käytä meikkiä, on lyhyempi, kuuntelee metallia ja käyttää ”poikamaisia” vaatteita, niin ei se nyt kerro ihmisestä mitään.. + Sehä on fakta et kyl Rage Against The Machine voittaa Einon ja Aapelin aikakin mun mielestä xd

Oon ainoa tyttö valinnaisessa (teknologia), ei se silleen haittaa mutta mut.. Olisin oottanu ees yhen tytön tulevan sinne. ryhmätöissä tuntuu niin ulkopuoliselta. Miksen vaan ottanut jotain muuta? En mä enää viittiny vaihtaakaan valinnaista. 3D kiinnostaa paljon, mutten usko et voin tehä sitä koko aikaa tbh xd Nyt siis teen sellasta 3D-animaatiota.

Nukun ehkä 2-3h yössä ja 3h päiväunet, äiti herättää päiväunilta kahville. Kahvia tuleekin juotua paljon, vaikka se onkin itselle uusi tapa. Ei väsytä, kun nukkuu 16h yöunet viikonloppuisin. Tosin nyt oon nukkunut vähän vähemmän, kun oon kerännyt puolukoita. Sillä tienaa ihan hyvin (jos on hyvä vuosi, jollasta ei nyt ole.)

Oon alkanut liikkumaan, astmaa sairastavana se tuntuu vaan ahdistavalta. Kohtauksen aikana tuntuu kuin maailma, kello jne. katois ympäriltä ja täytyy vaan koventaa tahtia, kunnes ei saa happea. Otan lääkkeet joka päivä, kun astma ei ole hyvässä tasapainossa. Saan kohtauksia kaikesta: eläimistä, stressaavista tilanteista, kylmästä ilmasta jne.

Harrastuksissa vaihtui vähän asiat. Kuviskoulussa ope vaihtu ja itse rakennuskin, ei siinä muuta mutta mä todella tykkäsin siitä vanhasta opesta. Se oli tosi rento ja mukava. En olis oottanut viime talvena, että se olis koronan takia vika tunti sen kanssa.. Se vanha rakennuskin oli tosi kiva, tää uusi on vähän turhan ”siisti”, onhan lukion ja ala-asteen luokissa vähän eroja.. Tää uus ope tekee koko ajan ryhmätehtäviä, vanhan open kanssa me oppilaat ei ees tuskin tiedetty toisiemme nimiä. Oon tosiaan sielläkin aina yksin, ei mulla ole siellä tuttuja, paitsi että oon ollut nyt niiden joidenkin kanssa 2v samoilla tunneilla, joten tiedetään nimet. Partiossa on ihan kivaa. Sielläkin tosin tykkäsin enemmän viime vuoden ryhmästä, johtajat vaihtu ja ryhmästä meni 75% isompien ryhmään. Viime vuoden johtajia oikeesti kiinnosti ees vähän me ryhmäläisetkin.. Nykyään täytyis vaan osata rakentaa telttoja ja solmuja, ei ole mahdotonta mut oon unohtanut kaiken D: Mulla on yksi kaveri, jonka kanssa hengailen välkillä, oon kiitollinen siitä. Pelaamme pelejä ja puhumme asioista, tykkään siitä miten sen kanssa ei tarvii esittää täydellistä :) Partiosta mulla on monta tuttua, 3 kaveria.

Äiti joutui työperäsen sairauden takia takas kouluun ja isällä meni polvi mäsäks, eli en saa oikeestaan yhtään yksinolo aikaa. Ennen vietin koko päivän näkemättäkään niitä, tein itse ruoan ja tein asiat itse. Introverttinä kaipaan yksinoloa, ja se etten tuu oleen yksin ennen kun muutan omilleni vaan vituttaa niin paljon. Vietän yöni valvoen, koska silloin voin olla yksin, vapaa. Kaipaan sitä, miten pystyin vaikka soittamaan kitaraa, kuuntelemaan musiikkia tai treenaamaan kotona. Haluun olla yksin, pääni himoitsee pienintäkin tuntia jonka saisin olla yksin.. Voisin vaikka tanssia, huutaa, tehä mitä tahansa tyhmää jos olisin yksin, mut ei.. Äitini osaa olla ärsyttävä, miks sen täytyy lässyttää mulle kun jollekkin pikkukakaralle? Miksi sitä kiinnostaa meidän ruma koira niin paljon? Miksei se vaan hankkinut sen koiran hinnalla vaikka akvaariota. Itselläni on nyt kaksi akvaariota, joista otan täyden vastuun ja ostan kaiken sinne. Isäni on vain koneella, tai tahkoaa rahaa myymällä tavaraa.. Tavallaan oon kyllä perinyt sen luonteen xd Äiti on sit meidän täysi vastakohta.. Ei jaksa tehdä elettäkään jos haistaa työtä (ammatissaan jaksoi olla hyvin kuitenkin).

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei.

Kiitos viestistäsi. Sinulla vaikuttaa olevan paljon asioita mielesi päällä tällä hetkellä. Asioista jutteleminen tai niistä kirjoittaminen yleensä auttaa. Hienoa, että rohkenit niistä tänne kirjoittaa.

Olen pahoillani, että olet joutunut kokemaan kiusaamista koulussa ja, että opettajat eivät ole siihen reagoineet. Sinua on kohdeltu väärin niin kiusaajien kuin myös opettajien puolelta. Kiusaamiseen tulee aina reagoida. Voisitko kertoa asiasta jollekin toiselle opettajalle vielä tai kenties koulukuraattorille? Olisi tärkeää, että kiusaaminen saataisiin loppumaan. Sinun ei tule joutua kärsimään kiusaamisesta, ethän sinä ole tehnyt mitään väärää! Sinä olet hyvä ja kaunis juuri sellaisena kuin olet. Niin kuin itsekin pohdit, olisi maailma kyllä tylsä paikka, jos kaikki näyttäisi samalta ja tykkäisi samoista asioista. Jos sinua esimerkiksi kiinnostaa teknologia, jonka valitsit valinnaiseksi aineeksi, kannustan sinua jatkamaan sen parissa vaikka valinnaisilla tunneilla ei olekaan muita tyttöjä. Tee asioita, joista itse nautit! Jos koulunkäynti muutenkin ahdistaa, kannustan sinua kääntymään koulussa koulukuraattorin puheille. Hän on tottunut vastaavanlaisiin tilanteisiin ja osaa varmasti auttaa.

Kiva, että sinulla on monta erilaista harrastusta, joiden parissa viihdyt, vaikka moni asia siellä onkin hiljattain muuttunut. Mukava, kuulla myös, että sinulla on hyvä ystävä, jonka kanssa koet voivasi olla ihan oma itsesi, eikö olekin ihana tunne?

Kirjoitit myös astmastasi ja unimäärästäsi. Kasvavassa iässä olevan nuoren tulisi nukkua nimenomaan öisin pitkät yöunet, jotta keho ja mieli jaksaa päivisin käydä koulussa, harrastuksissa ja tehdä muuta mitä elämään kuuluukaan. Jos koet, ettet iltaisin saa unta, olisiko mahdollista vähentää kahvinjuontia päivisin? Kahvilla kun on usein piristävä vaikutus ihmiseen. Myös pitkät päiväunet päivisin voi kertoa siitä, että yöllä ei ole tullut nukuttua tarpeeksi. Astma tuntuu varmasti ahdistavalta varsinkin, jos kohtauksia tulee usein. Kerroit, että kohtauksia tulee esimerkiksi stressistä ja eläimistä. Olisiko mahdollista miettiä esimerkiksi vanhempiesi kanssa, miten elämäntyyliäsi saisi sen mukaiseksi, että kohtauksia syntyisi vähemmän?

Ymmärsin viestistäsi, että kaipaat enemmän yksinoloa ja omaa aikaa kotona. Hyvä, että tunnistat itse tarpeesi ja sinulla on täysi oikeus myös tuntea näin ja saada omaa aikaa itsellesi. Kerrot, että valvot usein myöhään koska silloin saat tuntea itsesi vapaaksi. Olisiko yksin olemisesta mahdollista puhua vanhempiesi kanssa? Mietin, että voisitte varmasti yhdessä miettiä sille ratkaisuja, myös niin, ettei yöunesi kärsisi. Yhdessä voitte myös miettiä kodin muita pelisääntöjä, esimerkiksi sitä miten sinä haluaisit, että sinua kohdellaan kotona, jotta sinulla olisi hyvä olla.

Pidä huolta itsestäsi, ja muista pysähtyä nauttimaan niistä asioista, joista tykkään tehdä. Elämä ei ole pelkkää suorittamista vaikka se voi välillä siltä tuntuakin. Muista myös jutella mieltäsi ahdistavista asioista lähimmäistesi kanssa. Puhuminen auttaa aina! Jos haluat, voit vaikka kirjoittaa meille myös nettikirjeen nimettömänä ja täysin ilmaiseksi. Tässä linkki: https://lasten-ja-nuorten.kirjepalvelu.mll.fi/

Hyvää syksyn jatkoa toivoo,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Elämä tuntuu suorittamiselta

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top