Siirry sisältöön
Argh

Olen 11v tyttö, from keskeltä ei mitään. No kuiteski. Mulla menee koulussa hyvin (yks toxic ystävä kylläkin, joka satuttaa ja pahasti sanoillaan mutta seuraavana päivänä on taas ”bff”), mutta kotona… Täällä on yhtä helvettlä. Vanhemmat riitelee ja äiti vittuileé kaikille. Se heijastuu koko perheeseen, ja mistään ei enää voi puhua, kun heti kaikki tappelee. Mulla on pari vuotta nuorempi pikkuveli, joka on koulukiusattu ja jonka uskon olevan diagnosoimaton autisti yms. Sen koko elämä on älylaitteissa ja se suuttuu helposti ja raivoaa muille ja haukkuu. Me varmaan päivittäin tapellaan sen kanssa. En vaan jaksa enää.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi. Olipa kurja kuulla perheesi riidoista ja äitisi käytöksestä. Surullista on myös, että veljeäsi on kiusattu koulussa. Tuo ystävän myrkyllinen käytöskään ei ole varmasti ollenkaan mukavaa. Ymmärrän, että voi olla tosi raskasta elää tuollaisessa ympäristössä.

Olisi tosi tärkeää, että vanhempasi havahtuisivat miettimään perhetilannetta sinun (tai teidän molempien lasten) kannalta. Jos omassa elämässä on hankaluuksia, voimia ei aina riitä muiden ihmisten ajatteluun. He ovat kuitenkin vanhempianne ja on heidän vastuullaan hakea apua siihen, että he pystyisivät paremmin olemaan teidän tukenanne ja pitää tunnelman kotona sellaisena, että siellä on kaikkien hyvä olla.

Pystytkö juttelemaan tästä asiasta jommankumman kanssa? Onko toinen heistä vastaanottavaisempi tai läheisempi sinulle? Keksisitkö jonkun sellaisen rauhallisen tilanteen, jossa saisit olla kaksin tämän vanhemman kanssa ja kertoa rauhassa siitä, miltä tämä kaikki sinusta tuntuu ja millaista kotona on? Se voisi avata vanhempasi silmät ja auttaa häntä näkemään tilanteen sinun kannaltasi.

Jos puhuminen kotona ei onnistu tai siitä ei ole apua, on parempi kääntyä jonkun ulkopuolisen puoleen. Koulussa esimerkiksi kuraattori on sellainen, jonka työnkuvaan kuuluu oppilaiden auttaminen silloin, kun kotona on jotain hankalaa, kuten juuri vanhempien riitely. Voisitko varata ajan hänen luokseen ja kertoa, millaista kotonasi on? Hän voisi auttaa vanhempiasi ottamaan sinut paremmin huomioon. Vanhempiesi on mahdollista saada ulkopuolista apua riitoja aiheuttaviin asioihin, jos he sitä vain haluavat. Jos koulussasi ei ole kuraattoria, voit jutella asiasta myös terkkarille tai opettajallesi.

Olisi hyvä, että kotona puhuttaisiin avoimesti pikkuveljesi autismista, mikäli hänellä sellainen on. Sinunkin olisi tärkeää tietää, miten se vaikuttaa hänen ajattelutapaansa ja kuinka asiat kannattaa tehdä niin, että ne ovat hänelle helpompia. Silloin hänen on helpompi olla eikä riitoja tule niin paljoa.

Voit myös milloin tahansa soittaa meille numeroon 116 111 tai tulla chattiin juttelemaan. Olemme täällä sinua varten! Kaikki palvelumme ovat auki vuoden jokaisena päivänä eivätkä maksa sinulle mitään.

Olet ottanut esiin tosi tärkeän asian, sillä kodin kuuluisi olla sinulle turvapaikka, missä sinun olisi hyvä olla ja voisit puhua rauhassa kaikista asioista ja sinua missä sinua tuetaan ja autetaan, vaikka silloin tällöin jotain riitaakin olisi.

Lämpimin terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: En enää pysty

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top