Siirry sisältöön
Sweet Cucumber🥒💕

Moi! Mua nykyään ahdistaa ihan koko ajan. En kestä mun perhettä, en kestä kouluun heräämistä. Koulu kuormittaa mua liikaa, ja en kestä koulua. Oon ollu nyt 2 viikkoo pois koulusta, ja en kestä edes kouluun meno ajatusta. Vihaan kaikkii mun tuntemia ihmisiä, en kestä elämää yhtään. En halua enää elää. Kaikki elämässä ahdistaa mua. Ahdistaa kaikki ihmiset, ahdistaa koulu. Kukaan ei tajua, miten paljon mua ahdistaa. Koen elämän täysin turhaksi.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Olipa hyvä, että kirjoitit. Kuulostaa siltä, että sinulla on nyt paljon asioita, jotka vievät sinulta voimia.

On ensinnäkin kurja kuulla, ettet kestä perhettäsi. Kodin pitäisi olla paikka, jossa saat olla täysin oma itsesi, sinusta pidetään huolta, sinuun luotetaan ja sinua arvostetaan. Siellä sinun pitäisi pystyä lepäämään ja lataamaan akkuja ja sinun pitäisi saada apua asioissa, joissa sitä tarvitset.

Joskus perheessä puhutaan rumasti eikä arvosteta toisia ja se voi olla kyllä tosi raskasta. Silloin siitä voi puhua koulun kuraattorille, joka voi auttaa perhettä voimaan paremmin. Joskus tilanne on valitettavasti se, ettei muutosta tule. Silloin kannattaa etsiä sellaisia perheen ulkopuolisia ihmisiä, joiden kanssa on hyvä ja turvallinen olla. Mitä isommaksi tulet, sitä itsenäisempi sinusta tulee ja voit itse valita ihmiset, joiden kanssa vietät aikaasi. Mutta niin kauan kun asut kotona, olisi tietenkin hyvä tulla toimeen kaikkien perheenjäsenten kanssa ja pyytää tilanteeseen ulkopuolista apua, jos kotona on huono olla.

Jos sanot vihaavasi kaikkia tuntemiasi ihmisiä, sinulle on sattunut tosi huono tuuri. Maailmassa kun on paljon myös tosi ihania tyyppejä! Toivoisin kovasti, että ympärilläsi olisi ihmisiä, joiden kanssa sinulla olisi mukavaa ja voisit ilmaista itseäsi vapaasti.

Koulussa seuraan ei voi paljoa vaikuttaa – joudut käymään koulua ihmisten kanssa, joiden kanssa olet samalla luokalla. Mutta mitä pidemmälle opiskelet, sitä enemmän ympärilläsi on todennäköisesti samalla tavalla ajattelevia ihmisiä, joiden kanssa saatat viihtyä paremmin kuin aiemmilla luokka-asteilla. Elinpiirisi laajentuu, mitä vanhemmaksi tulet, ja pystyt valitsemaan vapaa-ajanviettosi, harrastuksesi ja työpaikkasi itsenäisemmin ja samalla myös sen seuran, jossa viihdyt.

Jos sinua ahdistaa paljon ja usein, suosittelen että etsiydyt avun piiriin. Elämä ahdistuneena voi olla tosi kuormittavaa ja raskasta. Kaikki voi kuitenkin muuttua! Oppilaitoksessasi sinua auttaa terveydenhoitaja tai kuraattori. Heille ahdistus ja vaikeudet perheessä ovat tuttuja asioita ja he auttavat sinua varmasti mielellään! Siellä voit jutella myös noista hankalista aamuheräämisistä ja koulun kuormittavuudesta.

Tahtoisin kovasti, että alkaisit voimaan paremmin ja pystyisit taas nauttimaan elämästäsi. Elämä voi olla ihanaa myös sinun kohdallasi. Aina elämä aina tietenkään ole helppoa. Mutta ei ole olemassa asioita, joista ei voisi selvitä. Joskus siihen vain tarvitsee toisen ihmisen apua.

Myös me täällä Lasten- ja nuortenpuhelimessa ja chatissä juttelisimme mielellämme kanssasi. Olemme täällä joka päivä ja keskustelu on aina luottamuksellista ja anonyymiä. Ethän jää yksin näiden ajatustesi kanssa!

Sinua ajatellen,
Lasten- ja nuortenpuhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: En enää tiiä mitä tehä…

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top