Siirry sisältöön
en tiiä

Mulla olis ollut lukion Erasmus-matka 8.1-14.1 mutten päässy lähtee kun satuin tulee edeltävänä viikonloppuna kipeeks. Oon jo alkanu tervehtyy ja mun olis ilmeisesti huomenna tarkoitus palata kouluun, mutten haluu.
En oo tykänny meiän lukiosta yhtään. Joudun olemaan aina yksin kun ei ole kavereita paitsi koulun ulkopuolella. Ärsyttää myös kun en päässyt sinne matkalle, ja meille tulee silti sieltä vaihto-oppilas vaikka en päässyt sinne, joka on mun mielestä ihan tosi epäreilua.
Oon nyt lukion alettua alkanu saamaan paniikkokohtauksia koulussa. Syytä niille ei ole vielä saatu, mutta ite veikkaisin sen liittyvän siihen miten ahdistavaa siellä on kun siellä on niin paljon ihmisiä aina eikä missään tunnu saavan rauhaa (noin 1100).
Ajattelin jossain kohtaa lukion vaihtamista, mutta siitä ei oikeen tullut mitään kun olisin kuitenkin siellä uudessa lukiossakin täysin yksin. Oon myös miettinyt, onko lukio sittenkään se mun paikka koska mikään ei vaan tunnu hyvältä.
En oikeen tiiä mitä mä teen. Haluaisin vaan lopettaa koulun kokonaan. Mihinkään ei oo motivaatiota, ja itken tosi usein kotona kun en haluu enää mennä kouluun.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Voisinpa halata sinua ja sanoa, että kaikki kääntyy vielä hyväksi. Ymmärrän tosi hyvin, että opiskelumotivaatiota ei ole eikä kouluun ole kiva mennä, jos siellä joutuu olemaan yksin. Toivottavasti vaihto-oppilaan kanssa menee hyvin.

Ymmärsin tekstistäsi, että aikuiset tietävät noista paniikkikohtauksista. Kerroitko heille tuon oman käsityksesi niiden syistä? Toivoisin, että voisit tukeutua lähellä oleviin aikuisiin ja kertoa heille yksinäisyyden tunteistasi. Yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunteet ovat nykyään hyvin yleisiä ja aiheuttavat ihmisille paljon kärsimystä. Onkin hyvä, että otit asiasta yhteyttä ja haluat tehdä asialle jotain ennen kun vointisi menee huonommaksi.

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, ettei koulun vaihtaminen välttämättä auta paitsi, jos uudessa koulussa olisi varmasti joku ystävä sinulle. Kerrot, että sinulla kuitenkin on ystäviä, mikä on ihanaa! Onko heidän kanssaan samaan kouluun vaihtaminen mahdotonta? Jos on, niin silloin olisi hyvä tehdä suunnitelma, miten saisit käytyä koulua nykyisessä lukiossasi olettaen, että lukio-opinnot on se, mitä haluat.

Oletan, että saat apua paniikkikohtauksiin ja siihen, miten niiden tullessa on hyvä toimia. Mutta sitten yksinäisyys: luuletko, että olisi mahdollista saada lukiossa uusia ystäviä tai ainakin kavereita itsellesi? Kaikista ei koskaan tule sydänystävää, mutta olisi hienoa, jos sinulla olisi siellä edes jonkinlaista hyvää seuraa.

Tutustuminen voi alkaa tosi pienestä: katseesta, pienestä avusta, hymystä. Voit kysyä tunnilla jotain opiskeltavaan asiaan liittyvää tai kehua jotakuta jostain asiasta. Sen enempää ei tarvitse aluksi jutella.

Kaikki tykkäävät siitä, kun joku on heistä kiinnostunut, joten sitten kun uskallat, niin seuraavaksi kannattaa kysellä ja kuunnella ennemmin kun kertoa itsestään. Siitä jää lämmin ja nähdyksi tullut olo ja jäät takulla hyvällä tavalla mieleen.

Ymmärrän, että tutustuminen voi tuntua raskaalta, mutta ehkä jotain pientä uskaltaisit tehdä? On ihana tunne, kun joku hymyilee, joten ehkä se voisi olla esimerkiksi ensi viikon tavoite? Varsinkin, jos näet jonkun olevan yksin, hän varmasti saisi yhdestä hymystä lämpimän tunteen koko loppupäiväksi! Ja siinä sivussa sinulle voisi tulla hyvä fiilis siitä, että olet ilahduttanut jonkun päivää.

Nämä kaikki voivat tuntua tosi huonoilta ideoilta, koska en tunne sinua. Siksi toivonkin, että juttelisit tilanteestasi ja ajatuksistasi jollekin lähellä olevalle aikuiselle. Toivon, että koulussasi on esimerkiksi psykologi, jonka kanssa voisit jutella näistä asioista ja saada tukea ja ehkä käytännön vinkkejä. Ethän jää yksin, me kaikki tarvitsemme joskus apua!

Kuulisimme sinusta mielellämme lisää. Jos vain joskus haluat, niin soitathan meille? Numeromme on 116 111 ja voit soittaa meille täysin maksutta. Jos sinun on helpompi kirjoittaa, niin meillä on myös chat, joka on auki joka ilta klo 17-20.

Toivon sinulle kaikkea hyvää!
Halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: En haluu palata kouluun

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top