Siirry sisältöön
Elämä on syvältä

Ahdistaa aivan liikaa… vanhemmat ei koskaan kehu mua,vaan kertoo mitä teen väärin. En nää usein kavereita kun nää vanhemmat pitää mua kotona. [osa tekstistä poistettu] Itse tuntoni on huono koska en koskaan kuule että osaan vaikka piirtää hyvin,vaan että tuo juttu on pielessä. Mitä teen?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei sinä.
Kiitos, että kerroit ahdistuksestasi. Onkin tärkeää aina päästä purkamaan hankalia tunteita puhumalla tai kirjoittamalla, jotta niistä pääsisi eroon.

Kerroit viestissäsi, että sinua ahdistaa se, että vanhempasi eivät kehu sinua ja ettet saa usein nähdä kavereitasi, mikä mielestäsi on vaikuttanut myös itsetuntoosi. Olen pahoillani, että koet ilmapiirin kotonasi tuollaiseksi, vanhempasi käytös sinua kohtaan ei todellakaan vaikuta reilulta, niin kuin itsekin viestissäsi mietit. Sinulla on täysi oikeus saada vanhemmiltasi tukea, kehuja, kunnioitusta, rakkautta ja huolenpitoa, ja se itseasiassa onkin heidän tärkein tehtävänsä. Vanhemmiltaan saama tuki ja kehut ovat lapselle erityisen tärkeitä ja ymmärrän siis hyvin, että myös sinä kaipaat vanhemmiltasi kannustavia ja kehuvia sanoja virheiden näyttämisen sijaan. Sinä olet hyvä monessa asiassa, ja siitä sinun pitäisi kuulla kiitosta!

Mietin, ovatkohan vanhempasi tietoisia sinun kokemasta ahdistuksestasi tähän asiaan liittyen? On hyvin mahdollista, että vanhempasi eivät edes ole ajatellut käytöstään ja sen vaikutusta sinuun. Tämän takia olisikin tärkeää, että pystyisit huomauttamaan heille asiasta. Kirjoitit, että vanhempasi, eivät ole vastaanottavaisia, jos sanot heitä vastaan jostakin asiasta. Mitä ajattelisit siitä, jos kirjoittaisit heille kirjeen, missä kertoisit kokemastasi ahdistuksesta ja siitä, miten kaipaat sitä, että he kehuisivat ja kannustaisivat sinua asioissa ja myös siitä, miten tärkeitä kaverisi ovat sinulle? Kirjeen voisit antaa heille, tai vaikka jättää pöydälle, kun itse olet poissa, jotta vanhempasi voisivat rauhassa lukea ja sisäistää sen mitä olet kirjeeseen kirjoittanut. Luettuaan kirjeen, voisitte yhdessä rauhassa puhua asioista ja miettiä kodin pelisääntöjä.

Mietin vielä, onhan sinulla ympärilläsi ihmisiä, joiden kanssa voit myös ahdistustasi purkaa? On tärkeää, ettet jää yksin. Vaikka vanhempiesi kanssa on tärkeää tästä puhua, ajattelen, että voisi olla hyvä puhua myös jonkun ulkopuolisen kanssa. Voisitko ajatella meneväsi juttelemaan koulukuraattorille? Hän ottaa asiasi tosissaan ja haluaa varmasti auttaa sinua. Yhdessä voittekin vaikka pohtia miten asiasta voisi jutella vanhempiesi kanssa ja ehkä vanhempasi voisi kutsua yhteiseen tapaamiseen, jossa purkaisitte yhdessä kuraattorin kanssa asiaa?

Olet tärkeä ja kaiken avun ja kehujen arvoinen, sitä et saa unohtaa. Apua on saatavilla, kunhan uskaltaa sitä pyytää. Olemme mielellämme myös sinun tukenasi ja voimme yhdessä pohtia tilannettasi jos sitä haluat. Voit soittaa Lasten ja nuorten puhelimeen (suomeksi 116 111, på svenska 0800 96 116) tai vaikka kirjoittaa nettikirjeen. Tässä linkki: https://lasten-ja-nuorten.kirjepalvelu.mll.fi/

Hyvää jatkoa sinulle toivottaa,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Stressaantunut nuori

Hei!

Opiskelen amk:ssa ja huomassin että asiani eivät ole hyvin, olen lainannut eräälle tuntemattomalle tyypille, joka ensin pyysi rahaa, josta kieltäydyin ensin ja se tyyppi syytti minua valehtelusta ja sanoi että ei saanut sitä summaa minkä ostin häneltä 2kk sitten, ja uhkasi tehdä minusta rikosilmoituksen ja kiisti tuntuvan lainasumman, jonka lainasin hänelle sen jälkeen eri tekosyille vedoten eräässä pikaviestintäsovelluksessa (Sn…), tyyppi kielsi minua sanomasta vanhemmilleni, kiistää summan ja syyttää minua tapahtumista, olen hakenut itselleni kaikki mahdolliset avut jonka saan, tyyppi on manipuloiva jne ja ei aio edes maksaa lainaa takaisin ja pyysi enemmän kuin mitä oli.

Täysi huijaus ja tämä on varoitus muille, usko siihen kun joku sanoo että sinua huijataan ja et usko että sinua huijataan, niin katkaise heti viestittely, näytä ja sano muille rehellisesti kun he kysyvät monen kertaan, vaikka hävettäisi, sulje kortit, kadota, unhoda, jne ja älä valehtele läheisille.

Ja hae apua ja älä pelkää poliisia vaikka sinua uhattaisiin poliisilla, vältyt harmilta ja jos kysyy lainaa, apua, auta köyhä ihmistä niin katoa heti paikalta, lopeta heti viestittely ja älä suostu mihinkään ja sano poliisille, läheisille, tuntemattomille ihmisille, että sinua ryöstetään.

Ja hae apua masennukseen, elämän hallintaan, raha-asioiden käsittelyyn jne, hae valtakirjat vanhemmillesi vakuutusasioiden hoitoon ja älä petä ja luota kehenkään, joka pyytää apua, sano että seurakunnista saa apua, mene Kelalle, työkkäriin, jos tyyppi on sairaalassa ja pyytä tulla käymään niin älä mene ollenkaan ja lopeta viestittely heti.

Varoitus, älä hyväksy ketään tuntematonta tyyppiä ja älä luota viesteihin ja sanoihin, koska ne voidaan kiistää, tai puheluihin ja lähestymisyrityksiin ja sovi tapaamiset julkiselle paikalle videovalvonnan alaisuuteen ja missä on paljon ihmisiä. Älä maksa käteisellä, nostorajat 100€ 24h aikana, estot kortille ja käytä palkkaan, siirrä rahat säästötilille, vanhempien tiliä ja tee sovitusti asiat.

Älä anna huijata itseäsi, varoitus

mikolat

Yritä kuitenkin yleensä kaikki on toisin jo seuraavanna päivännä kunhan vaan odotat hetken niin huomaat miten pienestä kaikki olikin kiini.mikolat

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki Stressaantunut nuori.

Kiitos viestistäsi. Onpa kurja kuulla, että olet joutunut huijauksen kohteeksi. Olen kuitenkin iloinen, että olet rohkeasti hakenut apua tilanteeseesi. Jos haluat purkaa enemmän tunteitasi ja tilannettasi meidän kanssamme nimettömästi ja luottamuksellisesti voit aina soittaa Lasten ja nuorten puhelimeen (suomeksi 116 111, på svenska 0800 96 116), kirjoittaa nettikirjeen tai chatata.

Toivottavasti tilanne ratkeaa parhain päin ja muista olla armollinen itsellesi, sinä et ole tehnyt mitään väärin.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: En jaksa enää

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top