Siirry sisältöön
Anonyymi

Tw: Mainihen vähä itsemurhasta ja itsetuhoisuudesta.

Mul on välillä semmonen halu viillellä, mutta en oo ikinä tehnyt sitä. Ja sit mul on yleensäkki semmone tunne et haluun 💀 itteni. En kyl tiiä mitä pitäs tehä, ku en oikee luota kehenkään silleen et avautuisin kunnolla niille.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Onpa hyvä, että kirjoitit tänne etkä jäänyt yksin näiden hankalien tunteiden kanssa. Se, että tunnet halua satuttaa itseäsi ja että olet kadottanut elämänilosi kertoo siitä, että voit tällä hetkellä jostain syystä tosi huonosti. Elämä on joskus helpompaa ja joskus hankalampaa ja huonoina kausina tarvitsemme muiden ihmisten apua.

Jäin miettimään, että onko nyt tapahtunut jotain, mikä on saanut olosi huonontumaan? Onko joku kohdellut sinua huonosti? Tai onko elämässäsi ollut surua tai menetyksiä? Saatko näyttää kotonasi surun tai ahdistuksen tunteita vai joudutko patoamaan niitä sisällesi? Onko sinulla ystäviä? Pystytkö kertomaan heille, että sinulla on huono päivä tai olet tänään alakuloinen vai joudutko pitämään yllä iloista naamaria?

On nimittäin ihan luonnollista, että joskus surettaa, on alakuloinen olo tai vihainen jostain ja myös näitä tunteita on lupa ilmaista. Jos taas joku kohtelee sinua huonosti, on ihan normaalia, että siitä tulee paha mieli. Tärkeintä on, että kerrot jollekin turvalliselle ihmiselle (mieluiten aikuiselle), jos sinua kohdellaan huonosti tai jos sinulla on huolia. Kenelläkään ei mene aina hyvin. Kun puhut näistä asioista läheisillesi, puhumisesta tulee normaalia ja hekin uskaltavat kertoa, jos heillä on huono päivä.

Joskus toki on niin, ettei mitään syytä alakulolle tai ahdistukselle löydy. Joka tapauksessa toivon, ettet jää yksin näiden tunteiden ja ajatusten kanssa, vaan kerrot niistä sekä vanhemmillesi (tai aikuisille, joiden kanssa asut) että jollekin koulun ammattilaiselle: esimerkiksi terkkarille tai kuraattorille. He ovat kouluttautuneita kohtaamaan tällaisia asioita ja osaavat auttaa sinua. Heillä on kaiken lisäksi vaitiolovelvollisuus eli he eivät saa kertoa asioistasi muille. Puhuminen voi olla aluksi vaikeaa, mutta voit vaikka kirjoittaa viestin tai paperilapun, jossa kerrot lyhyesti asiasi. He kyllä osaavat jatkaa siitä.

Ei ole oikein, että voit huonosti ja haluat satuttaa itseäsi. Toivon siis lämpimästi, että haet itsellesi apua. Sitä on kyllä saatavissa ja kun otat apua vastaan ja käsittelet ammattihenkilön kanssa näitä hankalia asioita, lupaan, että alat voimaan pikkuhiljaa taas paremmin. Sinulla on oikeus olla onnellinen ja nauttia elämästäsi!

Terkkarin ja kuraattorin lisäksi voit jutella myös meidän kanssamme siitä, mitä on mielessäsi ja mitä sinulle kuuluu. Lasten- ja nuorten puhelin (nro 116 111) ja chat ovat auki joka päivä eivätkä ne maksa sinulle mitään. Olet meille tärkeä!

Sinua ajatellen,
Lasten- ja nuortenpuhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: En tiiä mitä teen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top