Siirry sisältöön
Apua

Moi
Musta on tuntunu viime aikoina siltä, että mulla voisi olla epävakaa persoonallisuushäiriö (borderline personality disorder)
Mä luin kerran tästä aiheestä lääkäri tietokirjan sivuilta, ja siinä kerrottii tästä sairaudesta.
Eli siis jos joku ei tiedä, niin epävakaa häiriö tarkottaa sitä, että sairauden omaava henkilö siis ei osaa hallita tunteitaan esim surua ja vihaa. Henkilöstä tuntuu usein tyhjältä, ja henkilö pelkää että hänet hylätään ja kritiikin ja pettymyksen hyväksyminen vie todella paljon aikaa normaaliin ihmiseen verrattuna. En osaa tarkemmin selittää

Mutta niin, musta tuntuu että mulla olisi se, mutta en uskalla puhua vanhemmille, eteenkään isälle.
Mä oon lukenu tön sairauden kriteerejä, joista todella monet täyttyy:
Mä en osaa hallita mun tunteita, mä saan agressioita helposti, mä toimin aina hetken mielijohteesta eli en ajatte asiaa aina kokonaan, ja lopulta kadun päätöstä, mun on vaikea hyväksyä pettymyksiä ja varsinkin kritiikkiä, mä pelkään että mun kaverit jättää mut, mua masentaa joskus, joskus usein.
Unohdin mainita, että mulla on lapsuuden trauma, joka voi olla syy tähän.

Mä en oikeesti tiedä mitä mun pitäisi tehdä, pliis auttakaa

Kiitos jos luit, t: 7lk tyttö

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi. Osaat ihailtavan hyvin havainnoida toimintaasi ja käyttäytymistäsi ja on hienoa, että olet pysähtynyt pohtimaan, mistä se kaikki saattaa johtua.

Kuten ehkä tiedätkin, niin monet noista kuvailemistasi asioista ovat jossain määrin tavallisia tai asioita, joita oppii ja joissa kehittyy yleensä vuosien saatossa varsinkin suotuisassa kasvuympäristössä eli kun niihin saa tukea (kuten tunteiden hallinta). Jotkut niistä taas saattavat olla osa persoonaa eli ominaisuuksia, jotka seuraavat ihmistä läpi elämän, vaikkakin niihin voi oppia vaikuttamaan. (Esimerkiksi hetken mielijohteesta toimiminen.) Sen sijaan trauma on sellainen, joka olisi hyvä aina käsitellä, jotta se ei aiheuta hankaluuksia.

Tunnut tuntevan itsesi hyvin eli jos olet itsestäsi huolissasi, niin suosittelen lämpimästi, että otat asiasta selvää, jotta saat siihen mielenrauhan. Jos osoittautuu, että sinulla ei ole epävakaata persoonallisuushäiriötä, voit yrittää saada tukea noihin mainitsemiisi asioihin muutoin. Jos sinulla todetaan tuo sairaus, se tietenkin vaatii seurantaa ja hoitoa.

Olisi tosi hyvä, jos kävisit juttelemassa asiasta koulusi terveydenhoitajan kanssa. Sinun ei vielä siinä vaiheessa tarvitse puhua asiasta vanhempiesi kanssa. Terkkarisi kyselee sinulta lisää ja ohjaa sinut tutkimuksiin, jos kokee sen aiheelliseksi. Myös tuon trauman olemassaolosta kannattaa kertoa hänelle, jotta pääset purkamaan sitä ammattilaisen kanssa. Kun olet jutellut asiasta terkkarin kanssa ja päässyt asiassa eteenpäin, voit miettiä, miten otat se esiin vanhempien kanssa tai voit pyytää, että terkkarisi tekee sen.

Voit terkkarin aikaa tai tutkimuksia odotellessasi myös jutella niistä meille, jos kaipaat jotakuta, jonka kanssa niistä puhua. Olemme täällä joka päivä ja vastaamme puheluihin numerossa 116 111 eikä soittaminen maksa sinulle mitään. Kanssamme voi myös chattailla täällä Nuortennetissä tai kirjoittaa nettikirjeen.

Joka tapauksessa on hienoa, että haluat ottaa tuosta asiasta selvää ja pidät itsestäsi hyvää huolta! Käännythän aikuisten tai ammattilaisten puoleen jatkossakin, jos sinulla on mitä tahansa huolia, murheita tai kysymyksiä. Koska en ole terveydenhuollon ammattilainen, en siis itse ota kantaa tuohon mahdolliseen sairauteen.

Lämpimin terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Epävakaa persoonallisuushäiriö

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top