Siirry sisältöön
girl

vanhemmat ei halua että otan hpv-rokotuksen mutta haluaisin ottaa sen. Olen 15 vuotta (9lk). maksaako rokotus jos menen nyt sen ottamaan kouluterkkarille ja saako terkkari kertoa vanhemmilleni että otin rokotteen?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos kysymyksestä. Hienoa, että olet kiinnostunut hyvinvoinnistasi ja terveydestäsi.

Olen siinä käsityksessä, että vanhemmillasi ei ole oikeutta nähdä kanta.fi-sivustolta terveystietojasi ilman sinun suostumustasi eikä terkkari saa rokotuksesta heille kertoa varsinkaan, jos sen erikseen kiellät. Ja ymmärtääkseni kaikki alaikäisten rokotukset ovat maksuttomia.

Mutta sinun kannattaa kysyä näitä vielä terkkariltasi, hän tietää niihin takuulla oikeat vastaukset eikä kysyminen velvoita sinua vielä mihinkään.

Kaikkea hyvää sinulle!

Terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Ihminen🏳️‍🌈

Eikös HPV-rokotus ole pakollinen kaikille tytöille, ja se pitäis kai ottaa joka vuosi?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos kommentistasi, ihminen! Tarkistin asian THL:n sivuilta. Alle 15-vuotiaana aloitettuna HPV-rokotetta annetaan kaksi kertaa, yli 15-vuotiaana aloitettuna 3 kertaa. Yli 30-vuotiaille sitä ei enää anneta, koska siinä vaiheessa siitä ei ole enää juurikaan hyötyä. Mutta vuosittain sitä ei siis anneta, vaan yleensä kaksi kertaa tai yli 15-vuotiaana aloitettuna kolme kertaa.

Se kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan, jolloin se on maksuton, mutta siitä voi kuitenkin halutessaan kieltäytyä. Se ei siis ole pakollinen.

Lisätietoa saa tosiaan terkkarilta, jos asiassa joku mietityttää.

Mukavaa kesän aikaa!
Terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: haluaisin hpv-rokotuksen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top