Siirry sisältöön
Haluan kotoo pois

Moi mä haluisin laitokseen mutta en uskalla puhua siitä kellekkää nii kirjoitan nyt sitten tänne nii jos auttais. Oon jo pitkään halunnu laitokseen kun haluun päästä varastelusta eroon ja kotoo vähöks aikaa pois. Oisko mahdollista muuttaa ees 2viikoksi laitoksen vaikka Kemiin jos siellä on semmonen. Oon aina halunnut Kemiin ja nyt haluun sinne laitokseen jos silEllö semmonen on tai Kuopioon.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Moikka ja kiitoksia viestistäsi! Kerroit siinä toivovasi, että voisit muuttaa edes vähäksi aikaa lastensuojelulaitokseen, koska haluaisit eroon varastelusta ja vähäksi aikaa kotoa pois. Jäin viestisi luettuani miettimään, millaista teillä kotona on ja onko sinulla siellä hyvä ja turvallista olla. Myös tuo mainitsemasi varastelu on usein merkki jonkinlaisesta pahasta olosta. Joka tapauksessa hyvä, kun kirjoitit tänne palstalle. Yritän vastata kysymykseesi niin hyvin kuin antamiesi tietojen perusteella osaan.

Sain viestistäsi sen käsityksen, että kotitilanteenne on tällä hetkellä vaikea ja siksi haluan rohkaista sinua olemaan yhteydessä oman kotikunnan lastensuojeluun. Jos haluat, voisit soittaa sinne ensin nimettömästi ja kertoa oman tilanteesi, ja miettiä työntekijän kanssa yhdessä, miten asiassasi olisi hyvä edetä. Pohdin tässä samalla, olisiko sinulla elämässäsi joku aikuinen, joka voisi olla tukenasi tässä avun hakemisessa? Esimerkiksi vanhempi, sukulainen, naapuri, ystävän vanhempi, harrastusohjaaja tai joku muu vastaava? Avun hakeminen voisi tuntua helpommalta, jos sitä ei tarvitse tehdä yksin.

Lastensuojelun työntekijöiden tehtävänä on ottaa kertomasi huoli vakavasti. Monesti yhteydenotto lastensuojeluun johtaa niin sanottuun palvelutarpeen arvioon. Tuo termi voi kuulostaa kummalliselta, mutta siinä on käytännössä kyse siitä, että työntekijät tapaavat lasta/nuorta sekä hänestä huolehtivia aikuisia, ja arvioivat sitä, tarvitaanko tilanteeseen ulkopuolista apua ja millaista. Se apu voi olla monenlaista eikä aina tarkoita lastensuojelun palveluita. Jos kuitenkin lapsen tilanne on kovin huolestuttava, aloitetaan asiakkuus lastensuojelun avohuollossa. Se ei vielä tarkoita sitä, että lapsi tai nuori sijoitettaisiin pois kotoa.

Asiakkuus lastensuojelussa tarkoittaa sitä, että saa oman sosiaalityöntekijän, jonka kanssa yhdessä mietitään, miten tilanne saataisiin muuttumaan. Suomen lain mukaan pitää ensin tarjota apua ja tukea kotiin, ennen kuin voidaan miettiä nuoren sijoittamista kodin ulkopuolelle. Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa on vakava ja kiireellinen huoli siitä, että nuori joko itse omalla toiminnallaan vahingoittaa itseään tai hänestä huolehtivat aikuiset eivät kykene huolehtimaan hänestä turvallisesti. Näissä tilanteissa voidaan arvioida kiireellisen sijoituksen tarvetta.

Eli käytännössä sinulla on koska tahansa mahdollisuus ja oikeus olla yhteydessä lastensuojeluun ja kertoa tilanteesi ja myös tuo toiveesi päästä muuttamaan pois kotoa. Sitten yhdessä työntekijöitten kanssa pohditte, miltä tilanne heidän mielestään kuulostaa ja teette sen mukaan toimintasuunnitelmaa.

Aika isoja ja raskaitakin asioita sinulla on tällä hetkellä mielessäsi. Olet tosi rohkea, kun kirjoitit meille ja kerroit hieman niistä! Jos haluat, voit jatkaa keskustelua lasten ja nuorten chatissa tai puhelimessa kahden kesken päivystäjän kanssa. Molemmat ovat maksuttomia, ja voit ottaa niihin täysin nimettömästi yhteyttä. Lisää tietoja löydät täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Paljon tsemppiä ja rohkeutta avun hakemiseen!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Kata, verkk@ri

Hei!
Minulle tuli mieleen myös sellainen, että olisiko sinulla sukulaisia joiden luokse voisit mennä hetkeksi, kenties vaikka asumaan. Se voisi auttaa sinua käsittelemään asioita mitä sitten onkin meneillään. Joka tapauksessa sinun on hyvä puhua ajatuksistasi, koska kuulostaa siltä että käyt läpi aika rankkoja fiiliksiä. Paljon voimia syksyyn! – Kata, verkk@ri

Vastaa aiheeseen: Haluan laitokseen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top