Siirry sisältöön
Nimimerkki

Hei! Mä oon 8-luokkalainen ja siis mä haluaisin muuttaa isälleni. Mun vanhemmat on eronnut ja oon atm kirjoilla äitillä, mutta äitillä ja iskällä on yhteishuoltajuus. Voinko mä siis vaatia että muuttaisin isän luokse. Olen myös miettinyt että muuttaisin vasta yläasteen jälkeen, niin onnistuisiko se sillon helpommin kun olen vanhempi. Laki kai sanoo että 12vuotias saa päättää missä asuu mut en oo tästä nyt ihan varma. Auttakaa pliisss🙌🙌

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Tervehdys Nimimerkki!

Kiitos viestistäsi tänne Nuortennetin keskustelupalstalle. Pohdit tärkeää ja isoa asiaa ja on sinulta todella fiksua kysyä asiasta neuvoa. Kerrot vanhempiesi erosta ja halustasi muuttaa isäsi luokse kokonaan, mutta olet tällä hetkellä kirjoilla äitisi luona. Pohdit myös sitä, olisiko muutto isäsi luokse helpompaa vasta yläasteen jälkeen kun olet vanhempi.

Suomen lain mukaan lapsen mielipidettä on aina kysyttävä, kun päätetään siitä, kumman vanhemman luona lapsi asuu pääsääntöisesti. Myös lapsen iällä on merkitystä, eli mitä vanhempi olet, sitä isompi painoarvo mielipiteelläsi ja toiveillasi on. Päätöksen tekevät kuitenkin vanhemmat ja siinä heidän tulee ottaa huomioon useita asioita, kuten koulumatka, lapsen tarpeet ja ikä sekä vanhemman mahdollisuudet ottaa lapsi luokseen asumaan ja ottaa päävastuu lapsesta ja lapsen asioista. On myös olemassa vaihtoehto, jossa lapsi asuu molempien vanhempiensa luona esimerkiksi vuoroviikoin.

Oletko jutellut asiasta isäsi kanssa ja kertonut että toivoisit muuttavasi hänen luokseen kokonaan? Ensimmäinen askel tässä olisi se, että kertoisit molemmille vanhemmille toiveistasi ja voisitte yhdessä istua alas ja pohtia miten asumisjärjestelyt saataisiin onnistumaan niin, että sinullakin olisi hyvä olla. Asiat varmasti selkiytyvät kunhan kerrot toiveistasi ja ajatuksistasi vanhemmillesi!

Kaikkea hyvää syksyysi!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

:)

Se on totta että voit päättää kummalla vanhemmalla asut kun olet 12 tai enemmän(tiedän koska vanhempani ovat myös eronneet ja ovat kertoneet meille tämän)

Vastaa aiheeseen: Haluan muuttaa isälleni

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top