Siirry sisältöön
Max

Eli homma on niin että asun äitin, isäpuolen ja neljän pikkusisaruksen kanssa, oon vanhon lapsi. Mulla eioo mikään ketään muuta vastaan paitsi mun äitiä. Tuntuu aina siltä et äiti välittää kaikista muista paitsi musta, mua se aina rankasee tosi herkästi, kerran siitä kun en vienyt roskia samalla kun lähdin aamulla kouluun. Mä nään tosi harvoin kavereita vapaa-ajalla johtuen siitä että asutaan aika kaukana muk kavereista, enkä viitsi äitiltä usein pyytää autokyytiä, mutta kun kysyn niin aina on joku syy miksi ei käy, mutta pikkusisaruksia kyydittää lähes päivittäin kavereita näkeen. Nyt on talvi ja yöt on kylmiä, enkä saa huoneessani pitää patteria päällä ja kaikki muut saa, kerran nousi kuume yön aikana kun oli niin kylmä. Joka kerta kun mulla on masentunut fiilis jostain asiasta ja äiti kysyy että mikä on, kun vastaan sille niin hän vaan heittää jonkun paskan argumentin ja korottaa ääntään. Se aina luulee tietävänsä miltä musta tuntuu tai mitä mää ajattelen. Mä tosiaan haluan pois kotoo mutta en tiedä mitä pitäis tehdä!

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei Max,

Kiitos, kun kirjoitit Nuortennetin keskustelupalstalle!

Oli kurja lukea, kuinka koet, että olet saanut epätasa-arvoista kohtelua perheessäsi ja kerroit haluavasi pois kotoa. Kirjoitit muun muassa, että äitisi välittää kaikista muista, paitsi sinusta, saat herkästi rangaistuksia, saat harvemmin autokyytejä kavereiden luokse ja et saa pitää lämpöpatteria päällä muiden tapaan. Kuvailit myös, kuinka äitisi luulee tietävänsä, miltä sinusta tuntuu tai mitä ajattelet, vaikka asia ei taida näin kuitenkaan olla.

Aikuiset eivät aina täysin ymmärrä, mitä lasten ja nuorten ajatuksissa liikkuu, vaikka saattavatkin ajatella ymmärtävänsä. Oletko pystynyt kertomaan äidillesi rehellisesti, miltä sinusta tuntuu? Sinulla on täysi oikeus tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti perheessäsi ja sinulla on oikeus siihen, että ajatuksiasi ja tunteitasi kuullaan. Joskus jos ääneen sanoittaminen tuntuu vaikealta, voi olla helpompi esimerkiksi kirjoittaa kirje aikuiselle. Miltä sinusta tuntuisi ottaa asia puheeksi äitisi kanssa, joko puhumalla tai kirjoittamalla?

Joskus voi olla helpompi myös jutella jollekin perheen ulkopuoliselle aikuiselle. Esimerkiksi koulukuraattorin kanssa voit käydä luottamuksellisesti keskustelemassa kotitilanteestasi. Voit esimerkiksi laittaa kuraattorille viestin ja kertoa, että sinulla on huolia, joihin kaipaisit tukea. Kuraattorin yhteystiedot löytyvät yleensä koulun nettisivuilta ja ilmoitustaululta.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Haluan pois kotoa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top