Siirry sisältöön
surullinen

mulla on ollut tällänen olojo +4 vuotta. mitä teen? haluun etä kaikki vaan loppuu. en tiedä mistä hakea apua. Viimeaikoin aon tuntunut vähän paremmalta utta nyt kaikki taas romahti

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei.
Kiitos viestistäsi. Kerroit viestissäsi pahasta olostasi ja siitä, ettet tiedä mistä voisit hakea apua. Ensinnäkin haluan sanoa, että on hienoa ja rohkeaa, että olet lähtenyt miettimään miten omaa oloa voisi helpottaa. Oman pahan olon havaitseminen on jo ensi askel apuun ja parempaan oloon. Vaikka sinusta tuntuukin nyt pahalta ja siltä, että haluat pois kaikesta, ei se tarkoita sitä, etteikö olotilasta voisi päästä eroon. Sinulla on oikeus voida hyvin ja apua löytyy aina!

Omasta pahasta olosta on aina hyvä jutella jonkun turvallisen aikuisen kanssa. Olisiko sinun lähipiirissäsi joku aikuinen, jonka kanssa oman olon esille ottaminen voisi tuntua helpolta tai ainakin varteenotettavalta vaihtoehdolta? Tämä aikuinen voi olla esimerkiksi omat vanhempasi, läheinen sukulainen, kaverin vanhemmat tai vaikka naapuri. Koulun puolella löytyy koulukuraattori ja terveydenhoitaja, jotka ovat myös tottuneet juttelemaan oppilaiden kanssa pahasta olosta ja sen syistä. Koulun henkilökunnalla on myös vaitiolovelvollisuus, eli heidän kanssaan juttelemista asioista ei tule tietoa esimerkiksi kotiin, jos et sitä itse halua.

Jos ei ole tottunut kertomaan omista vaikeista asioista on se hyvin ymmärrettävää, että se voi jännittää tai tuntua vaikealta. Vaihtoehtoja kertomiselle kuitenkin löytyy ja löydät varmasti oman tapasi ottaa aiheen esille. Jos suoraan asian ottaminen puheeksi tuntuisi sinusta liian haastavalta, olisiko sinun mahdollista esimerkiksi kirjoittaa tekstiviesti valitsemallesi henkilölle, jossa kerrot, että haluaisit jutella mutta, että koet sen haastavaksi. Näin henkilö osaa varautua ja varmasti osaa kysellä asioita, mikä voisi tuntua luontevammalta. Tai olisiko esimerkiksi kirjeen kirjoittaminen mahdollista? Kirjeeseen voisit kirjoittaa juuri ne asiat, jotka mieltäsi painavat ja, joista haluaisit keskustella. Tiesitkö, että on olemassa myös huoli puheeksi lomake? Täyttämällä sen ja antamalla valitsemallesi henkilölle voisi myös helpottaa asiasta kertomista. Tässä linkki lomakkeeseen: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/huoli-puheeksi-lomake/

Jos haluat pohtia asiaa meidän päivystäjien kanssa voit olla myös meihin yhteydessä soittamalla Lasten ja nuorten puhelimeen (suomeksi 116 111, på svenska 0800 96 116), chattaamalla tai kirjoittamalla nettikirjeen (https://lasten-ja-nuorten.kirjepalvelu.mll.fi/). Päivystäjien kanssa voit miettiä esimerkiksi sitä, kenen puoleen kääntyä ja miten omaa oloa voisi helpottaa.

Uskon, että kenelle tahansa päätät puhuakin, ottavat he sinut tosissaan ja haluavat auttaa sinua. Olet rohkea nuori ja ansaitset kaiken hyvän mitä sinulle tarjotaan!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: haluun että kaikki vaan loppuu

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top