Siirry sisältöön
Varpunen

[osa tekstistä poistettu] veli aina kiusaa ja koulussakaan ei oo kavereita. Saan haukut kaikesta. Mitä teen?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!
Kuulostaapa ikävältä tilanteelta, mutta hyvä, että uskalsit kirjoittaa asiasta tänne. Kiusaaminen on väärin ja siitä olisi hyvä kertoa jollekin turvalliselle aikuiselle, jotta kiusaaminen loppuisi mahdollisimman nopeasti. Voisitko kertoa ajatuksistasi ja tilanteestasi esimerkiksi jommallekummalle vanhemmista tai koulukuraattorille? Aivan samalla tavalla miten kerroit viestissäsi. Kerroit, että sinulla on myös itsetuhoisia ajatuksia, niin varsinkin sen takia puhuminen olisi erittäin tärkeää. Puhuminen auttaa usein, lähes aina.

Sitten kavereiden puuttumisesta. Koetko itsesi epävarmaksi muiden seurassa tai pelkäätkö, että muutkin ihmiset haukkuvat? Oletko hiljaisempi kuin muut tai vetäytyvä? Oletko miettinyt millaisia viestejä välität itsestäsi muille omalla käyttäytymisellä? Voiko olla, että muut saattavat luulla sinun ehkä haluavan olla yksin. Epävarmuudessa ja ujoudessa ei ole mitään vikaa. On tärkeää hyväksyä itsensä sellaisena kuin on ja haluankin sinun tietävän, että olet hyvä juuri tuollaisena kuin olet. Ystävystymistäkin voi harjoitella niin hassulta kuin se kuulostaakin. Sitten pikkuhiljaa voi oppia sanomaan mielipiteitään ja erilaisiin keskusteluihin on helpompi osallistua. Tutustumista voi auttaa se, että kuuntelee muita ja on kiinnostunut siitä mitä muut puhuvat ja ajattelevat.

Jos sitten tuntuu ettei kavereita löydy siitä ympäristöstä missä on, niin voi miettiä, että löytyisikö omantyyppisiä ihmisiä muualta. Joskus omanlaisia tyyppejä ei vain kohtaa koulussa tai lähiympäristössä, mutta se ei tarkoita, että sinussa olisi jotain vikaa. Olisiko joku harrastus tai kerho missä voisit tavata uusia ihmisiä? Joskus on helpompi olla rennompi ja oma itsensä täysin uusien ihmisten kanssa. Sitten muihin ihmisiin voi myös pitää yhteyttä erilaisin tavoin kuten vaikka netissä keskustelupalstoilla.

Joten toivon, että kertoisit jollekin turvalliselle aikuiselle tilanteestasi yhtä rohkeasti ja suorasti miten kirjoitit tänne. Voit aina kirjoittaa meille uudelleen tai ottaa yhteyttä muihin palveluihimme missä vastaavat vapaaehtoiset ja vaitiolovelvolliset aikuiset, joilla on halua ja aikaa kuunnella.

Rohkeutta toivottaa,
Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Helppii

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top