Siirry sisältöön
joku

Moro oon 14v tyttö urheilen ainakin 4krt viikko ja hyppelehdin ja poukin joka paikkaan olen siis urheilullinen lisäksi olen hoikka eikä muotojakaan löydy. Menkkani alkoivat 4kuukautta sittenn ja kestivät reilu viikon, eikä ole sen jälkeen näkynyt. En varsinaisesti ole huolestunut mutta vähän mietityttää. Ja kyllä en ole harrastanut yhtään mitään eli en voi olla raskaana. Voiko olla lähes puoli vuotta myöhässä tokat menkat. Oon alkanu miettii et oliko ekat ees mitää mut en tiiä mikä veritauti muuten ois ollu(: Lisäksi voiko menkoilla mennä saunaan, uimaan mitä muuta erityistä vois huomioida
Ja toiseen asiaa karvat ja sheivaus miten puhun mun äitille tästä tarviin sen [Osa tekstistä poistettu] sheiverin nyt heti, miten sheivataan?

Kiitos hei

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistäsi! Murrosikään liittyvät muutokset mietityttävät monia ikäisiäsi. Hienoa, että päätit laittaa tänne viestin pohdinnoistasi.

Kuukautiset voivat olla alkuun epäsäännölliset, eli on siis normaalia, että voi mennä pidempikin aika ennen seuraavia kuukautisia. Jos kuukautiset ovat pitkään pois ja asia edelleen mietityttää sinua, niin kouluterveydenhoitajan kanssa kannattaa jutella myös. On kuitenkin täysin normaalia, että vielä ei ole tullut toisia kuukautisia ensimmäisten jälkeen.

Pohdit myös, voiko kuukautisten aikana mennä esimerkiksi saunaan ja uimaan. Kyllä voi – kuukautisten aikana yleensä voi tehdä lähes kaikkea, mitä normaalistikin! Tamponi on hyvä kuukautissuoja, jos haluaa esimerkiksi uida ja saunoa, koska silloin kuukautisverta ei pääse valumaan. Tamponi asetetaan emättimen sisään ja se on hyvä vaihtaa esimerkiksi 2-5 tunnin välein. Tamponeja on saatavilla kaupoissa paljon erilaisia. Tamponien ostaminen voi aluksi tuntua jännittävältä ja hämmentävältä – ostoksille voisikin olla hyvä ottaa mukaan joku läheinen aikuinen, joka voi yhdessä kanssasi pohtia, mitkä voisivat olla sinulle hyviä kuukautissuojia.

Kuukautisista ja oikeiden kuukautissuojien löytämisestä on hyvä jutella myös oman läheisen kanssa. Miltä sinusta tuntuisi pohtia näitä asioita esimerkiksi äitisi kanssa? Voi olla, että hän nuorempana pohtinut ihan samoja asioita kuin sinä.

Karvojen kasvu ja sheivaaminen ovat varmasti monen ikäisesi mielessäsi, joten hyvä, että otit tämän vielä puheeksi! Sheivaukseen löytyy monenlaisia eri tarvikkeita ja niitä voi ostaa ihan tavallisista ruokakaupoista. Tarvikkeiden valikoima on laaja, joten siihen tutustuminen yhdessä läheisen aikuisen kanssa voi olla joillekin nuorille mieluisampaa. Miltä sinusta tuntuisi ottaa asia puheeksi äitisi kanssa esimerkiksi sanomalla, että olet pohtinut sheivauksen aloittamista?

Lisää murrosikään liittyvistä muutoksista voit lukea myös täältä: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/murrosika/

Aurinkoista kevättä!
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: hmm murrosikä ongelmia

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top